Ne putem aştepta la al şaselea val de Covid-19!Recent, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, jr. Dănilă Miloș, a avut, la sediul instituției, o întrevedere cu managerii unităților spitalicești din județ la nivelul cărora sunt organizate centre de evaluare pentru cei afectați de Covid-19. La întâlnire au participat dr. Ana Baderca, director executiv-adjunct de sănătate publică, și dr. Mircea Borcău, epidemiologul-șef al județului. Au fost prezenți managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița – ec. Alina Stancovici, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș – dr. Loredana Liuba și managerul Spitalului Orășenesc Oraviţa – jr. Mircea Popescu.
Discuțiile s-au axat pe analizele Ministerului Sănătății și ale direcțiilor de sănătate publică, care acreditează faptul că există o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, putând să ne așteptăm la un al șaselea val. De aceea, directorul DSP a reliefat necesitatea neîntreruperii activității de asistență medicală pe centrele de evaluare, ba, mai mult, extinderea acestei activități, pentru a putea fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor de Covid-19. Astfel, Dănilă Miloș a solicitat, în măsura în care este posibil, un orar mai lung la centrele de evaluare, precum și prelungirea activității centrelor, inclusiv în perioadele de week-end. La rândul său, dr. Mircea Borcău a atras atenția asupra faptului că avem o creștere a numărului de cazuri, în special subvarianta Omicron, care-i afectează și pe cei vaccinați și pe cei care au mai avut Covid-19, și a transmis managerilor să aibă grijă la purtarea măștii în interiorul spitalelor, precum și la infecțiile nozocomiale, în condițiile în care măsurile epidemiologice în prezent au rămas la nivel de recomandare. Dr. Borcău a mai transmis că a crescut și numărul celor vaccinați și ulterior infectați cu coronavirus, ajungând la aproximativ jumătatea totalului cazurilor, dar, în mod îngrijorător, avem de-a face și cu o creștere a numărului cazurilor Covid-19 la copii. De aceea, este foarte importantă menținerea funcțională a centrelor de evaluare, ne-a informat Daniel Botgros, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.
Managerii au dat asigurări că centrele de evaluare ale celor trei spitale funcționează zilnic până la orele 20 și că vor lua măsuri de extindere a orarului și în zilele de sâmbătă și duminică.
O altă direcție de discuție susținută de directorul DSP Caraș-Severin, jr. Dănilă Miloș, a fost legată de investițiile în aparatura medicală, calitatea actului medical fiind legată în mod cert de aparatura performantă. E necesară, astfel, susține directorul DSP, o mai mare aplecare spre achizițiile de aparatură medicală de înaltă performanță, uzând de proiecte naționale sau europene. Alături de aparatură se impune o calitate accentuată a actului medical, din partea corpului profesioniștilor din sănătate, a mai transmis directorul Miloș. Iar această calitate este strâns legată și de finanțările de la Casa de Asigurări de Sănătate.
La rândul lor, managerii spitalelelor au relevat faptul că întâmpină serioase dificultăți financiare în a asigura cursuri de specialitate pentru personalul medical și au solicitat implicarea autorităților sanitare în legătură cu acest aspect.
Bogdan NAUM