Ne-a părăsit maestrul Emilian Dumitru


Alături de alţi coregrafi recunoscuţi la nivel naţional, prof. Emilian Dumitru a fost considerat atât de specialişti, cât şi de noi, cei din domeniu, un geniu în ale coregrafiei şi regiei artistice. Maestrul prof. Emilian Dumitru s-a născut la 17 mai 1941, în comuna Bobiceşti, judeţul Olt. A copilărit într-o frumoasă zonă de dealuri şi păduri din vecinătatea comunei Bobiceşti. A urmat liceul la Slatina, după care, la 18 ani, a fost angajat la Casa de Cultură Balş. A absolvit cursurile Şcolii Speciale de Etnografie şi Folclor din Bucureşti, şcoală care a format cei mai buni instructori. A fost repartizat la Timişoara, la Casa Creaţiei Populare a Regiunii Banat, lucrând alături de cei mai valoroşi oameni de artă. Aici şi-a început activitatea de cercetare folclorică, colindând toată regiunea Banat, de-a lungul şi de-a latul. A devenit coregraf al Ansamblului „Doina Timişului” al Studenţilor, încă din 1961. A continuat studiile Facultăţii de Filologie, dar nu a profesat, îndrăgind mai mult cercetarea şi punerea în scenă a materialelor culese.
În 1969, s-a căsătorit cu Ema, cu care a continuat să efectueze numeroase turnee în străinătate, alături de Ansamblul „Doina Timişului”. Tot în 1969 a avut geniala idee de a crea un alt ansamblu, „Timişul”, pe care l-a ridicat pe culmi, devenind una dintre cele mai cunoscute formaţii artistice. În ultimii ani a înfiinţat Ansamblul de creaţie populară „Datina”, din Ghiroda, îndrumând şi conducând pe scenă oameni dragi lui. În 1973, respectiv 1975, se nasc Cosmin şi Daciana, doi copii de excepţie. În ultimii ani devine bunic, având patru nepoţi, doi de la Cosmin şi doi de la Daciana. Era cel mai fericit şi cel mai iubit bunic…
Era un om puternic, sever, dar cu multă sensibilitate şi bunătate. Pe lângă activitatea artistică desfăşurată în Banatul de Şes, maestrul Emilian Dumitru şi-a îndreptat atenţia şi spre Banatul Montan, care a avut şi are un folclor mai aparte decât cel de la câmpie. A început să culeagă folclor şi să îndrume formaţiile din localităţile Valea Timişului (Cârpa), Vălişoara, Borlova, Slatina Timiş şi majoritatea satelor şi comunelor din judeţul Caraş-Severin. Sunt mulţi maeştri coregrafi în ţara noastră, dar puţini pentru meritele lor au fost Laureaţi ai Premiului „Etnos”. Emilian Dumitru este unul dintre cei care au primt această distincţie. Despre ce a realizat în aceste localităţi cu sprijinul prietenilor de aici, vom scrie într-un număr viitor al ziarului.
Ştefan ISAC