Elevii de la „C.D. Loga” şi „Traian Doda” au salutat „Libertatea” lui Mihail Rădulescu


Timp de două zile, în 8 şi 9 ianuarie, la Colegiile Naţionale „C.D. Loga” şi „Traian Doda” din Caransebeş, a avut loc lansarea cărţii „Bun venit, Libertate!”, ediţia revizuită şi adăugită, semnată de fostul judecător Mihail Rădulescu, o figură emblematică a Revoluţiei din Decembrie 1989, care a făcut ca aşezarea de pe malurile Timişului şi Sebeşului să fie al treilea oraş liber de comunism din România. La ambele manifestări au participat zeci de elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, la Colegiul Naţional „C.D. Loga” volumul fiind prezentat de prof. Sever Bălăşoiu, iar la „Traian Doda” de însuşi directorul instituţiei de învăţământ, prof. Felix Borcean. La aceste evenimente culturale au mai fost prezenţi prof. Rodica Lăpugeanu, prof. Ana Borcean şi prof. Gheorghe Norozescu.

Cei doi prezentatori l-au descris pe autor ca fiind unul dintre promotorii Revoluţiei la Caransebeş. Luând cuvântul, Mihail Rădulescu le-a vorbit tinerilor liceeni, care în momentele evocate de el în carte nici nu se născuseră, despre evenimentele petrecute în decembrie 1989 în municipiu. Autorul a povestit cum a izbucnit flacăra Revoluţiei la ICM Caransebeş, aprinsă de Zaharia Drăghiţă, care a mobilizat o parte din muncitorii uzinei în semn de solidaritate cu colegii lor care avuseseră curajul să scrie pe zidurile întreprinderii lozinci anticomuniste şi care, fiind trădaţi, au fost arestaţi de autorităţile de la acea vreme. Autorul a mai evocat momentele petrecute în ziua de 21 decembrie 1989, atunci când, mobilizaţi, muncitorii de la ICM au pornit spre Primărie. Ca la o comandă – a mai povestit Mihail Rădulescu –, şi angajaţii de la CPL, ACH şi CFR s-au îndreptat spre centrul oraşului. El însuşi se pregătea să plece la serviciu, tocmai în momentul când coloana de manifestanţi de la CFR trecea prin faţa casei lui. Fiind o persoană cunoscută – era magistrat la Judecătoria Caransebeş, dar avea, aşa cum recunoaşte acum, idei democratice pentru acei ani –, cei din coloană au început să strige cu toţii „Rădulescu, Rădulescu, hai cu noi!”, şi l-au inclus în rândurile lor. Aşa a ajuns la sediul Primăriei, unde, întâlnindu-se cu Zaharia Drăghiţă şi cu alţi revoluţionari, au intrat împreună în clădire, iar el le-a vorbit de la balcon celor adunaţi în Piaţă, fiind aclamat, printre lozincile „Jos Ceauşescu!”, „Jos Comunismul!”, „Libertate!”, strigate de toată lumea.

Au urmat întrebări din partea elevilor cu privire la Revoluţia din Caransebeş, dar nu numai, între Mihail Rădulescu şi elevi înfiripându-se un dialog viu. În final, autorul le-a împărţit elevilor cartea sa despre Revoluţia din Caransebeş şi câte un exemplar din săptămânalul „Caraş-Severinul în 7 zile”, în care există un articol referitor la acelaşi volum, intitulat „Frumoşii nebuni dintr-un decembrie, poate, repetabil au împlinit 25 de ani”.

Ştefan ISAC