Muzeul caransebeşean, în trimestrul trei


Directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Adrian Ardeţ, a susţinut marţi, 7 noiembrie, o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre acţiunile pe care această instituţie de cultură le va desfăşura în cursul ultimului trimestru al acestui an, precum şi despre două descoperiri arheologice, dintre care una a fost făcută de cunoscutul alpinist Cornel Galescu, prezent şi el la această acţiune.

Astfel, a spus Adrian Ardeţ, cu ocazia 

Zilei muzeului, luni, 13 noiembrie, de la ora 12, la sediul instituţiei va fi vernisată o expoziţie deosebit de importantă şi, deopotrivă, interesantă. „Este vorba despre o expoziţie de păpuşi, care reprezintă un adevărat patrimoniu. Ele fac parte din colecţia Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, fiind una itinerantă. Mari muzee din România au prezentat această expoziţie din 2015 şi până acum. Sunt 80 de păpuşi din porţelan, de o frumuseţe rară, care reprezintă îmbrăcămintea secolului al XIX-lea, dar şi moda acelor timpuri, şi marile personalităţi, cum ar fi Napoleon al II-lea, Napoleon, dar şi altele. Ea va putea fi vizitată începând de marţi, până în luna martie a anului viitor”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Pe lângă vernisajul acestei expoziţii, după-amiază, de la ora 18, va avea loc un concert al Ansamblului „Zestrea Gugulanilor”, partener al muzeului.

În data de 12 decembrie, sunt programate tradiţionalul Concert şi Alaiul de Crăciun.

Pe lângă aceste acţiuni, personalul muzeului caransebeşean va participa şi la o serie de sesiuni ştiinţifice. „Este vorba despre Conferinţa internaţională dedicată împăratului Traian, organizată de Universităţile din Ferara şi Zagreb în perioada 14-17 noiembrie, la care participă specialişti din partea central şi est-europeană. De asemenea, la sfârşitul acestei luni, Muzeul şi Universitatea din Timişoara organizează o amplă anifestare ştiinţifică – Simpozionul Arheovest, la care vom participa şi noi. Cu o săptămână înainte de data de 1 Decembrie, vom organiza o masă rotundă legată de perspectivele Anului centenar 2018”, a adăugat directorul muzeului caransebeşean.

Sonia BERGER