Muntele Mic, în sărbătoare


În acest an, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci din data de 14 septembrie, se va organiza pentru a opta oară pelerinajul la Crucea-monument de pe Muntele Mic, eveniment dedicat cinstirii memoriei eroilor bănăţeni, în amintirea cărora este înălţată crucea de pe munte. 

Pelerinajul este organizat de Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi va debuta sâmbătă, 14 septembrie, la ora 9, când se va pleca în procesiune din centrul staţiunii montane spre Crucea-monument. De la ora 10, într-un foişor amenajat cu acest prilej, va fi oficiată Sf. Liturghie arhierească, de către P.S. Episcop Lucian al Caransebeşului şi de către P.S. Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei. La ora 12.30 se va oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănăţeni, după care se vor depune coroane la temelia crucii. Şi de această dată, va fi prezent un batalion de ostaşi de la Brigada de 18 Infanterie Banat, care va participa atât la procesiune, la momentul religios, cât şi la defilarea Gărzii de onoare, în încheierea evenimentului.

Cu prilejul acestui pelerinaj, se va face publică iniţiativa Episcopiei Caransebeşului, de ctitorire a unui foişor confecţionat din bare metalice, în tonalitate cu monumentul, unde să se oficieze anual slujba religioasă de pomenire a eroilor bănăţeni. Astfel, se va face un apel, alături de membrii grupului de iniţiativă, atât către autorităţile locale şi judeţene, cât şi către alţi binevoitori, pentru a sprijini această iniţiativă. Această nouă construcţie ar urma să ia locul foişorului improvizat anual din material lemons, care se degradează în perioada de iarnă.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este unul dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce, din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea Crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului. 

Sonia BERGER