Muntele Mic îşi aşteaptă schiorii în decembrie


Într-una dintre ediţiile trecute ale ziarului nostru scriam despre faptul că Guvernul României a aprobat recent un Masterplan, respectiv Programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în acest sector, act normativ al cărui obiectiv principal este dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică.  Pe lista proiectelor turistice de importanță locală, în Caraş-Severin figurează patru obiective –Dezvoltarea zonei turistice Semenic, Amenajarea și extinderea domeniului schiabil Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni, Construcție Cabană Salvamont pe Muntele Mic și Amenajarea zonei turistice și domeniul schiabil Nedeia, comuna Zăvoi.

Amenajarea zonelor turistice şi domeniile schiabile de pe Muntele Mic şi Nedeia sunt proiecte pentru realizarea cărora omul de afaceri timişorean Romeo Dunca se zbate de ani buni. În ceea ce priveşte Nedeia, proiectul a fost blocat în 2012, primind aviz nefavorabil de la Asociaţia Altitudine”, chiar dacă PUZ-ul staţiunii lui Romeo Dunca ar fi cuprins doar 155 din cele peste 58.000 de hectare (0,26%) cât măsoară suprafaţa totală a Sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu. În plus, pârtia de pe Muntele Mic a fost blocată o bună perioadă de timp deoarece Consiliul Judeţean nu a plătit racordul electric.

Proiectul meu de pe Nedeia este la Ministerul Turismului, de fapt toate proiectele mele au ajuns acolo. Nu ştiu despre ce investiţii este vorba în Masterplan. Poate au ei alte locaţii, alte trasee, deşi mă îndoiesc. Nu este deloc simplu să faci proiecte de asemenea anvergură, dar este bine ca s-au gândit la zonele respective“, a spus Romeo Dunca.

Reamintim că, în conformitate cu contractul de asociere în participaţie încheiat în 2014 între Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi SC Nordica Turism, pe o perioadă de 10 ani, administraţia judeţeană se angaja să realizeze racordul electric până în vârful muntelui şi până la staţia de plecare a telescaunului, precum şi la efectuarea operaţiunilor de deszăpezire şi întreţinere a drumului de acces spre munte pe perioada iernii, costurile majore ale investiţiei fiind suportate de omul de afaceri timişorean.

Această investiţie presupune o instalaţie de transport pe cablu în zona Muntele Mic – Vâlsanu, în lungime de 1,7 km, cu o capacitate de 2.000 de persoane pe oră şi care a costat 3,4 milioane de euro, una de zăpadă artificială al cărei cost se ridică la 540.000 de euro şi una de iluminat nocturn pe Pârtia Nordica, în lungime de 900 de metri.  S-a realizat şi amenajat o pârtie de schi cu o lungime de 2,8 km şi o lăţime de 60 de metri, cu diferenţă de nivel de 400 de metri. Lucrările de construcţie sunt estimate de Romeo Dunca la aproximativ 500.000 de euro. El a achiziţionat şi trei microbuze noi, în valoare totală de 162.000 de euro, pentru transportul turiştilor de la telescaun la parcare. Astfel, cele 4,3 milioane de euro necesare pentru aceste lucrări sunt asigurate de omul de afaceri timişorean, Consiliul Judeţean Caraş-Severin achitând doar costul racordului electric, respectiv 30.000 de euro.

În ceea ce priveşte proiectele de pe Nedeia şi Muntele Mic, omul de afaceri timişorean ne-a declarat că a câştigat procesul în instanţă pentru Nedeia şi aşteaptă să primească aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, instituţie la care a depus din nou documentaţia necesară. În 28 august mă apuc de racordul electric, pentru că cei de la Consiliul Judeţean l-au plătit. Până la 1 decembrie voi finaliza toate lucrările, aşa că din acel moment oricine doreşte poate veni să schieze pe Muntele Mic”, a adăugat Romeo Dunca.

Bogdan NAUM