Micuţii caransebeşeni, în maraton folcloric la Reşiţa


Şase copii au făcut 42 de kilometri (cu maşina), pentru a participa la Festivalul „Drag mi-i graiul bănăţan”

Anda Maria Dragomir

Elena Molea

Liviu Vasian

Lorena Bianca Tiplea

Rusalin Cosmin Murariu

Un adevărat maraton folcloric s-a desfăşurat luni, 7 mai, în Sala „Lira” a Liceului de

Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, cu prilejul celei de a V-a ediţii a Festivalului interjudeţean „Drag mi-i graiul bănăţan”. Manifestarea – organizată de Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 din municipiul de pe Bârzava – este înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2012, avizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi face parte din programul Seminarului „Didactica Internaţional”. Parteneri în organizarea acestui Festival au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa şi Postul de televiziune Banat TV.

Festivalul, la care au participat peste 250 de copii din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, şi, în premieră, un tânăr din Torac – Serbia, s-a desfăşurat pe trei secţiuni – recitare de poezie în grai bănăţean, interpretare de melodii în grai bănăţean şi dans –, şi pe două categorii de vârstă – preşcolari şi şcolari. La prima categorie, au concurat copii de la nouă grădiniţe, iar la şcoli – tineri de la un număr de 36 de unităţi de învăţământ.

Caransebeşul a fost reprezentat la această adevărată sărbătoare a folclorului autentic de şase copii de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 4, instruiţi de educatoarele Maria Bârză şi Elena Moruz. Astfel, au urcat pe scenă Anda Maria Dragomir, Liviu Vasian Dragomir, Tiberius Munteanu, Rusalin Cosmin Murariu, care au recitat poezie în grai, iar micuţele Elena Molea şi Lorena Bianca Ţiplea au cântat melodiile „Pavele, Pavele” şi „Asta-i nana de la Brebu”, evoluţiile lor smulgând ropote de aplauze şi făcând publicul să zâmbească sau să râdă în hohote.

Juriul Festivalului a fost alcătuit din: Dan Liuţ, realizator de emisiuni folclorice la Banat TV, dr. etnolog Maria Mândroane, de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, prof. Nicoleta Marcu, de la CCDD, prof. Cristiana Schmaler, prof. Cristina Ardeleanu, prof. Ileana Pomoja – toate de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 Reşiţa, şi prof. Adrian Roiban, de la Liceul de Artă „Sabin Păuţa”.

Toţi concurenţii la această manifestare au primit diplome de participare şi câte o jucărie de pluş, oferită de Centrul de Zi cu Program After School pentru Copii „Triumful Inimii” din Bocşa. Elena Molea şi Tiberius Munteanu – ambii coordonaţi de Maria Bârză – au obţinut premiul I la secţiunea poezie în grai, iar micuţa Elena Molea a câştigat şi premiul III la interpretare vocală.

Sonia BERGER