Meseriaşi pentru UE, la Grupul Transporturi Auto


În cadrul unei festivităţi desfăşurate recent, un număr de 16 tineri de la Grupul Şcolar Transporturi Auto, participanţi la proiectul „Stagiu de practică în Germania, în electrotehnică, pentru elevii din Caransebeş”, au intrat în posesia Certificatelor lingvistice şi de competenţe profesionale, valabile în Uniunea Europeană. Fiecare dintre ei a primit din partea coordonatorului de proiect, prof. Dinu Poiană, o mapă cu certificatul oferit de ZAW (Zentrum fur Aus und Weiterbildung) pentru tehnician în instalaţii electrice, Certificatul lingvistic care atestă cunoşterea limbii germane şi Certificatul Mobility Europass, emis de Grupul Şcolar Auto şi semnat de toţi partenerii proiectului. Acesta s-a derulat pe parcursul anului şcolar, iar bugetul a avut o valoare de aproape 50.000 de euro. Finalizarea proiectului s-a concretizat printr-un stagiu de practică de o lună la Leipzig, Germania. Aici, cei 16 elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a au avut ocazia să efectueze lucrări practice de determinare a uzurilor la instalaţiile electrice şi componentele acestora prin diverse metode, şi să întocmească scheme ale unor instalaţii electrice.

Ne bucurăm să încheiem un nou proiect legat de activităţile practice ale elevilor din unitatea noastră şcolară, cu Germania. Mai mult, partenerii noştri au avut numai cuvinte de laudă la adresa lor şi a şcolii noastre. Ca şi celelalte proiecte, şi acesta a fost unul de anvergură, în care, timp de patru săptămâni, tinerii noştri au făcut practică la Leipzig, important centru de formare din estul Germaniei”, a precizat prof. Dinu Poiană, responsabil în cadrul echipei de proiect. La rândul ei, prof. Marinela Preda, director-adjunct al unităţii şcolare, ne-a precizat că acesta este al patrulea proiect derulat în cadrul Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii. „Toate proiectele s-au desfăşurat în condiţii optime, iar copiii ne-au reprezentat cu succes”, a mai precizat Marinela Preda.

Prof. Petre Preda, responsabil cu pregătirea profesională în echipa de proiect, susţine că, pe lângă pregătirea profesională, tinerii au beneficiat de o mai bună pregătire lingvistică. „S-a făcut pregătire în limba engleză, anterior plecării, aici, în ţară, iar în Germania, pe lângă pregătirea profesională, elevii au mai beneficiat şi de ore de limba germană, săptămânale. Tinerii au fost specializaţi în tehnicieni instalaţii electrice şi tehnicieni mecatronişti, iar pregătirea a fost efectuată la ZAW. Aici, ei au beneficiat de cunoaşterea unor instalaţii electrice specifice domeniului de activitate, au învăţat despre noi metode de detectare a defecţiunilor instalaţiilor şi maşinilor pe care le vor utiliza, şi au făcut practică în domeniul mecatronicii”, a mai precizat prof. Petre Preda.

De asemenea, elevii au vizitat diferite obiective turistice din Leipzig, Dresda şi Berlin. Grupul Şcolar Auto colaborează de 3 ani cu organizaţii profesionale din Germania şi Polonia, cu care a derulat patru proiecte în cadrul Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii, subprogramul Leonardo da Vinci.

Carmen SENCO