Măsuri liberale pentru o Sănătate axată pe pacient


Activitatea Comisiei de sănătate a Partidului Naţional Liberal a fost făcută publică într-o conferinţă de presă susţinută de deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, care a prezentat cu acest prilej măsurile pe care liberalii intenţionează să le introducă, astfel încât România să asigure un sistem de sănătate centrat pe pacient, cu finanţare de la Bugetul de Stat şi din asigurările private de sănătate, care să pună la dispoziţia cetăţeanului diferite pachete de servicii medicale. Conform deputatului caransebeşean, comisia are un rol foarte important, deoarece reuneşete atât factori de decizie – ministrul Sănătăţii, secretarul de stat Adrian Pană, senatori, deputaţi, cât şi oameni care practică medicina, aflaţi în contact direct cu pacienţii, dar şi cu problemele curente din sistem. Membrii comisiei au ajuns la concluzia că, în primul rând, este necesară dezvoltarea infrastructurii sanitare publice, concomitent cu sprijinirea investiţiilor private în Sănătate.
„Am început să realizăm o strategie naţională în domeniul Sănătăţii, acţiune care este de dorit să se încheie la 30 iunie 2013”, a spus deputatul. O altă măsură prevedea introducerea coplatei, finalizată deja. De asemenea, liberalii vor obliga managerii spitalelor să nu mai înregistreze arierate, iar cei care nu vor respecta cerinţa timp de trei luni consecutiv vor fi înlocuiţi din funcţii. Potrivit strategiei, vor fi introduse pachetele de servicii de bază şi pachetul suplimentar din asigurări private, iar competenţele şi atribuţiile vor fi transferate către autorităţile locale. Până la 30 iunie, liberalii intenţionează să revizuiască Programele naţionale de Sănătate, astfel încât acestea să cuprindă tot circuitul, de la prevenţie, până la ieşirea din program a pacientului. Totodată, se vrea schimbarea salarizării personalului medical prin excluderea acestuia din categoria personalului bugetar. Spre exemplu, un medic, solicitat de mai multe unităţi medicale, să-şi poată oferi serviciile, iar în baza contractelor încheiate cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, să fie retribuiţi corespunzător. „Comisia îşi propune ca plata arieratelor, de aproximativ 3,5 miliarde de lei, să fie făcută în baza negocierilor cu furnizorii, să oblige producătorii de medicamente să asigure piaţa cu întregul necesar, să suspende exporturile paralele de medicamente, pentru prevenirea unor situaţii similare celei care a făcut deja atâta vâlvă. De asemenea, intenţionăm revizuirea preţurilor la medicamente, în scopul diminuării şi chiar eliminării exporturilor paralele. La fel de importantă este şi introducerea unei noi liste de medicamente compensate aşteptate de pacienţi, pentru asigurarea unor tratamente mai eficiente”, a mai adăugat Tocuţ.
Intenţiile liberalilor mai vizează şi reorganizarea şi restructurarea Ministerului Sănătăţii, prin înfiinţarea unor Agenţii, dar şi prin restructurarea Direcţiilor de Sănătate Publică şi transformarea acestora în Birouri judeţene, reorganizarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă, reorganizarea şi restructurarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi funcţionarea lor la nivel regional, continuarea descentralizării, deblocarea posturilor vacante, pentru angajarea de medici şi asistente.
Carmen SENCO