Mărțișoare de mâncat și de… spălat, la Târgul de la Muzeul caransebeșean


Mărţişorul, micul obiect-bijuterie prins într-un şnur alb-roşu, este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug.

Caransebeşenii care păstrează tradiţia mărţişorului au avut posibilitatea, şi în acest an, să cumpere micile simboluri ale primăverii, din târgul organizat în incinta Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă.

În perioada 26 februarie – 1 martie, instituţia de cultură din urbea de pe Timiş şi Sebeş a organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cea de-a VI-a ediţie a Târgului Mărţişorului. În cadrul acestei manifestări, accentul a căzut pe obiectul handmade, adică lucrat manual, și pe inovație, încurajând creativitatea în sfera artistică și meşteşugul capabil să fie reînnoit cu noi particularităţi care să comunice, prin expresivitate, imaginaţie și simţ al umorului, semnificaţiile mai vechi sau mai noi ale mărţişorului.

Au fost scoase la vânzare mărtişoare handmade, cu forme şi de mărimi diferite, confecţionate din materiale variate atât în atelierele unor artizani locali, cât şi din ţară. De asemenea, pe lângă mărţişoare, au fost expuse spre vânzare gablonţuri, picturi acrilice, cadouri deosebite, felicitări şi aranjamente florale.

„Confecţionarea de mărţişoare din pietre semi-preţioase reprezintă un hobby pentru mine. Am expus, totodată, pictură acrilică. Întotdeauna am simţit nevoia să îmi exprim sentimentele prin artă, căci avem mare nevoie de artă şi de frumos în viaţa noastră”, a spus Adina Tunaru din Caransebeş, prezentă, de altfel, la toate cele cinci ediţii precedente ale Târgului Mărţişorului.

Ca şi element inedit, în cadrul expoziţiei există şi „mărţişoare dulci”. „Sunt prezent la Târgul Mărţişorului deorece îmi place să păstrez tradiţiile din Banatul Sârbesc şi cel Montan, iar tot ceea ce înseamnă artă fac din pasiune. Am adus la acceastă acţiune mărţişoare din marţipan, comestibile, lucrate şi pictate manual”, a declarat Aleksandar Kristic, originar din Republica Serbia.

Mai mult, tot aici au fost expuse spre comercializare şi mărţişoare frumos mirositoare, confecţionate prin tehnici handmade din săpun natural.

Acţiunea a fost organizată sub coordonarea managerului instituţiei de cultură, Adrian Ardeţ, cu implicarea Cristinei Moisă, Dorinei Grecu şi Carmen Neumann.

„Evenimentul este deja unul tradiţional, ajungând la cea de-a VI-a ediţie, şi se bucură de participarea artiştilor locali din zona Caransebeşului, dar şi din ţară, din zone precum Moldova, Târgu Mureş sau Bucovina. Am avut mulţi vizitatori, cărora credem că le-am făcut prin manifestarea noastră începutul de primăvară cât mai frumos”, a adăugat referentul de specialitate Cristina Moisă.

„Am dorit să diversificăm anul acesta standul de mărţişoare şi am reuşit prin faptul că am prezentat două noutăţi. În primul rând, este vorba despre mărţişoarele dulci şi comestibile, iar, mai apoi, despre cele realizate din săpun, care ajută doamnele şi domnişoarele să aibă o viaţă sănătoasă şi să fie mai frumoase în această perioadă specială”, a declarat muzeograful Dorina Grecu.

Vasi POPESCU