Managerul Adrian Dumbravă: „Condiţiile din Spitalul Caransebeş sunt inumane!”La finalul şedinţei din 28 mai a Consiliului Local Caransebeş, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei s-a lăsat o linişte profundă, toţi cei prezenţi în sală ascultând cu cea mai mare atenţie discursul noului manager al Spitalului Municipal de Urgenţă, Adrian Dumbravă.
„La momentul acesta, după părerea mea, şi nu vreau să vă impresionez, spitalul este într-o situaţie mai mult decât critică, datoriile, în momentul de faţă, sunt de 2,5 către 3 milioane de euro, suntem în arierate, sunt utilităţi neplătite şi primim somaţii de plată în fiecare zi. Am cinci săptămâni de când am început activitatea, am luat unele măsuri despre care, probabil, într-o comunitate mică s-a auzit, se vorbeşte despre ele, voi continua, şi vreau să vă spun că aş dori să fiţi partenerii mei, să-mi acordaţi încredere în ceea ce voi face, pentru că numai împreună putem depăşi situaţia aceasta foarte, foarte critică. Este o scădere masivă de pacienţi după pandemie şi ne va aştepta un hap şi mai puternic, pentru că toată lumea are teama aceasta de a merge la spital. Până la sfârşitul anului, prin reformele pe care eu le propun, sperăm să diminuăm pierderile pe care le acumulează spitalul, de aproximativ un milion de lei lunar, ceea ce înseamnă că în decurs de un an datoria spitalului ar putea să se dubleze. Un lucru catastrofal, după părerea mea. Nu exagerez cu nimic, dar condiţiile din spital sunt inumane, şi ne aşteaptă o muncă grea. Până la sfârşitul anului voi veni probabil cu patru, cinci sau şase modificări la organigrama existentă, în sensul de repoziţionare a oamenilor, nu ca să o mărim, ci ca să facem reduceri şi să eficientizăm munca cu oamenii. Sunt un pic legat de mâini în perioada asta, pentru că am vrut să renegociez toate contractele, multe dintre ele păguboase, dar când ai datoriile astea foarte, foarte mari, e greu să alegi oferta cea mai bună şi să poţi negocia cu cineva. Sunt multe variante pentru ieşirea din criză, pe termen lung, dar pe acestea vi le voi supune atenţiei în şedinţele următoare. Primul impuls pe care l-am avut, şi încă mă gândesc la el, este ca pentru acest spital – ţineţi-vă bine! – să cerem insolvenţa, ca să putem să facem un plan de reorganizare sănătos, iar datoriile existente să nu ne apese foarte mult. Vom vedea dacă aceasta va fi soluţia cea mai bună. Probabil vom fi primul spital din ţară care va cere lucrul ăsta”, a spus Adrian Dumbravă.
Prezentând în continuare situaţia unităţii medicale, managerul acesteia a adăugat că îl roagă pe primarul Felix Borcean ca, dintre instituţiile deconcentrate care urmează să fie controlate anul acesta de Curtea de Conturi, prima să fie Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, pentru că, verificând bilanţurile pe ultimii cinci ani, a descoperit câţi bani au alocat Primăria şi Consiliul local spitalului, lucrurile care s-au întâmplat acolo fiind greu de înţeles.
„Dacă lucrurile vor merge bine, la sfârşitul anului voi prezenta o evaluare, ce ar însemna o reorganizare, o recondiţionare, o reabilitare a spitalului, dar şi ce ar însemna construirea unui alt spital, care ar răspunde cerinţelor, din toate punctele de vedere, precum şi al numărului de paturi, pentru municipiul Caransebeş”, a mai spus Adrian Dumbravă.
Răspunzând la întrebările adresate de Dumitru Matei, prezent în sală, care, ca pacient, s-a confruntat cu situaţia din spital, managerul unităţii medicale a precizat că nu deţine cifrele în privinţa fondului cu care, anul trecut, a fost premiat personalul TESA al spitalului, dar le va prezenta în şedinţa viitoare a Consiliului local.
Referitor la Laboratorul de analize medicale, Adrian Dumbravă a spus că acesta funcţionează şi va avea un punct de recoltare extern în Ambulatoriu. „Laboratorul de analize este prioritar în dezvoltarea spitalului şi a ambulatoriului, pentru că este o sursă foarte bună de venit, aşa că de ce să nu beneficiem de ea? Este strategia mea, sunt nişte paşi pe care-i vom urma”.
Cu privire la furnizorul de hrană al spitalului, conducerea acestuia decontează, prin Casa de Asigurări de Sănătate, un meniu cuprins între 11 şi 13 lei, dar se plătesc furnizorului 17 lei, ceea ce înseamnă o pierdere de 4-6 lei pentru fiecare porţie. „Cantina, ca şi spălătoria, se poate internaliza, dar va trebui să fac un studiu clar ce înseamnă lucrul acesta. În momentul de faţă, la hrană avem datorii de aproximativ 3 milioane de lei, vreo 600.000 de euro, dacă-mi aduc bine aminte, datorii enorme, pot să ceară executarea noastră în orice moment, de aceea am şi pomenit de Curtea de Conturi, sunt lucruri inexplicabile pentru mine cum să ai facturi de doi, trei ani, să nu le plăteşti, şi totuşi să ţi se furnizeze hrana… E o firmă mare, probabil”, a mai spus managerul spitalului.
Cât priveşte spălătoria, Adrian Dumbravă a adăugat că primul punct în relaţia cu administratorul acestei firme, aceeaşi cu cea care furnizează şi hrana, va fi negocierea, în sensul că doreşte să renunţe la acest serviciu, el putând fi acoperit de societatea Gugulania Land, subordonată Primăriei, dacă aceasta oferă un preţ bun.
Mai facem o precizare referitoare la una dintre afirmaţiile lui Adrian Dumbravă, mai precis aceea care priveşte construirea unui alt spital „care ar răspunde cerinţelor, din toate punctele de vedere, precum şi al numărului de paturi, pentru municipiul Caransebeş”. În acest sens, poate ar trebui amintit faptul că, în 2018, acesta propunea acelaşi lucru administraţiei municipiului, de această dată din poziţia de reprezentant al unui consorţiu, costurile pentru o nouă unitate medicală ridicându-se la 30 de milioane de euro, iar dotarea ei puţin sub această sumă, dar despre acest subiect vom mai vorbi, dacă va fi cazul.
Adrian CRÂNGANU