„Maculatura” comunistă, expusă la muzeul din Caransebeş



Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Asociația BanatCult din Valea Almăjului și cu Constantin Brătescu au organizat joi, 3 octombrie, vernisajul expoziției temporare „Manualele școlare ale moșilor noștri”, la sediul instituției de cultură din municipiu.
Educația școlară înseamnă un aspect important în dezvoltarea societății, iar manualele școlare reprezintă un element de bază al furnizării instrucțiunii școlare, drept pentru care organizarea acestei expoziții a devenit necesară în condițiile celebrării Zilei Mondiale a Educației, ne-au spus organizatorii.
Expoziția, la vernisajul căreia au participat numeroşi oameni de cultură şi dascăli cu o experienţă de peste 40 de ani în învăţământ, printre care îi amintim pe binecunoscutul muzicolog şi dirijor de la Marga, Dumitru Jompan, Pavel Panduru, fost director de şcoală la Prigor, Avram Boţa, fost inspector de specialitate în domeniul istoriei, Gheorghe Rancu, de la Asociaţia BanatCult, administratorul judeţului, Marius Damian, dar şi peste 120 de elevi de la liceele din Caransebeş, prezintă, în condiții deosebite, manualele școlare ale înaintașilor noștri. Acestea reprezintă modalitatea de a dezvălui publicului o serie de aspecte legate de sistemul de educație, începând cu secolul al XIX-lea.
„În cele două săli, expoziţia cuprinde şi câteva cărţi-unicat.Există aici un manual şcolar din 1881, avem Abecedarul lui Creangă, ştim că marele povestitor a editat şi cărţi, avem Abecedarul lui Alexandru Odobescu… O parte dintre cărţi sunt ale Asociaţiei BanatCult din Valea Almăjului, iar o parte aparţin istoricului caransebeşean Constantin Brătescu. Ca un fapt divers, Gheorghe Rancu şi Constantin Brătescu le-au adunat de la ceea ce, pe vremuri, înainte de 1990, numeam «maculatură», cărţile acelea vechi pe care elevii erau obligaţi să le ducă la şcoală. Ei le-au ştiut valoarea şi le-au păstrat”, ne-a spus Dacian Rancu, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.
Expoziția, care a fost organizată de muzeograf Ana Şuşoi, cu sprijinul colegelor, va fi deschisă până în 4 noiembrie, de luni până vineri, între orele 8 – 16. Intrarea este liberă pentru elevi şi profesorii însoţitori, pentru tineri accesul fiind gratuit şi în afara orelor de program de la şcoală. După această dată, expoziţia va fi itinerată la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa, apoi la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, iar anul viitor va fi dusă la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj.
Sonia BERGER