„Lupul Singuratic” din Poiana Mărului vrea să „facă” toată Dunărea cu caiacul!


foto 1.1

            Dan Paici, cunoscut sub numele de „Lupul Singuratic”, personaj nu doar aparte, ci şi foarte simpatic, are 60 de ani, s-a născut la Râmnicu de Jos, judeţul Constanţa, a copilărit la Sulina, iar acum trăieşte la Poiana Mărului, în cabana căreia i-a dat propria poreclă. Timp de trei decenii, inginerul a avut o viaţă mai mult decât aventuroasă: a supravieţuit unei avalanşe, unei prăbuşiri cu elicopterul, unui accident extrem de grav la escaladă şi, în plus, are la activ o participare ca mecanic la raliul Paris-Dakar, în această perioadă îndeletnicindu-se şi cu practicarea sporturilor extreme.

Acum, „Lupul Singuratic” şi-a propus să străbată cei peste 2.500 de kilometri ai Dunării, de la Ingolstadt la Sfântul Gheorghe, pe Braţul sudic al fluviului, în aşa-numitul TID (Tur Internaţional Danubian), în caiac. „Am copilărit în frumoasa localitate Sulina. Am fost înconjurat de ape toată copilăria. Acum, la vârsta de 60 de ani, apele s-au tulburat puţin. În urma unor investigaţii, am aflat că am hernie de disc. Dar, neputând să stau departe de apă, voi încerca să arăt iubitorilor de sport că nicio boală nu te poate ţine departe de ceea ce iubeşti. În ciuda condiţiei mele, voi încerca să parcurg cei peste 2.500 de kilometric ai TID cu ajutorul unui caiac”, ne-a spus Dan Paici.

Despre unele dintre aventurile „Lupului Singuratic” am relatat şi noi, în săptămânalul „7 Zile”, tocmai datorită ineditului lor. Printre cele mai spectaculoase se numără şi escaladarea, timp de 20 de zile, a celui mai înalt munte din lume, îmbrăcat în… costum popular românesc, confecţionat în urmă cu 100 de ani, la Borlova. Evenimentul s-a petrecut în octombrie 2011. „Am urcat pînă la 5.416 metri, pe Masivul Annapurna din Himalaya. Am ajuns în costum popular – am mers aşa chiar şi în avion, pe ruta Budapesta-Moscova –, cu tricolorul în mână, şi am adus de-acolo grâu, de la 3. 000 de metri, pe care mama mea, la 80 de ani, s-a apucat să-l cultive pe Valea Almăjului…”.

După acest moment, Dan Paici a petrecut trei zile la Taj Mahal, celebrul templu indian al dragostei, unde a fost asaltat de turişti pentru fotografii. „M-am visat aidoma românilor care au ocolit pămîntul în opinci”, a adăugat „Lupul Singuratic”.

Din câte povesteşte, prima experienţă neplăcută a trăit-o la 29 de ani, când, într-o escaladă pe un perete vertical, la Băile herculane, s-a prăbuşit de la 80 de metri şi şi-a fracturat bazinul, accidentul ţinându-l imobilizat nu mai puţin de 8 luni.

Cea mai grea încercare la care a fost supus a trăit-o însă în 1987, când, împreună cu un coleg, a plecat spre Vf. Păpuşa, înalt de 2.135 metri, din Munţii Parâng. Dintr-odată, a început să ningă puternic şi cei doi au hotărât să coboare. La 8 km, în vale, era o cabană. Stratul de zăpadă ajunsese la 2 metri şi jumătate, aşa că cei 8 kilometri i-au făcut în 4 zile. Cei doi au ajuns cu bine la cabană, apoi în primul sat, unde au dormit 29 de ore. Viscolul s-a oprit, ei s-au refăcut şi au reluat cu succes ascensiunea.

Cea mai mare sperietură a trăit-o tot în Parâng, între Păpuşa şi Peleaga. Erau 11 aventurieri, unul s-a împiedicat şi a căzut într-o vale. Crezând că acesta se distrează, că se dă pe zăpadă, l-au urmat cu toţii. Şaua în care au aterizat s-a rupt, au căzut toţi 100 de metri în gol, după care s-a pornit avalanşa. După ce aceasta s-a oprit, au început să se numere. Unul lipsea, dar Dan Paici l-a găsit şi l-a salvat. „Am căutat scobind cu beţele de schi, foarte încet, pentru că riscam să îl desfigurăm, dar şi foarte repede… Viteza e esenţială fiindcă cei mai mulţi oameni prinşi în avalanşă mor înecându-se cu propria vomă, după ce stomacul resimte şocul rostogolirii, iar apoi gura e astupată de troiene”, a explicat „Lupul”.

Chiar de Ziua Naţională a României, în 1 Decembrie 2001, s-a prăbuşit cu un elicopter în timp ce zbura la 2.150 de metri, dar nici el, nici pilotul, n-au avut nicio zgîrietură.

Şase ani mai târziu, alături de un grup de francezi pe care i-a cunoscut în Munţii Banatului, a plecat în cursa Paris – Dakar, pe post de mecanic. A mers cu ei o vreme, dar nu i-au plăcut sistematizarea şi schematismul de acolo, astfel că până la urmă a preferat să traverseze Senegalul cu barca şi a mers prin Sahara cu un microbuz berber inedit – o Dacie break cu 3 scaune în… portbagaj.

De-a lungul vieţii sale aventuroase, Dan Paici a făcut escaladă, motociclism, schi, rafting, parapantă, off-road, snowmobil şi caiac, iar drumurile l-au purtat de la vulcanii din Costa Rica, în Canada de Nord, unde a mers cu sănii trase de câini… Acum vrea să străbată Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Plecarea este programată pentru 20 iunie, iar sosirea la Sfântul Gheorghe, în data de 4 septembrie.

Sonia BERGERfoto 1.2foto 1.3