Liceul Tehnologic „Dacia”, singur în Noaptea MuzeelorPandemia de Coronavirus obligă organizatorii evenimentului internațional Noaptea Muzeelor să se reinventeze, astfel că acțiunile acestuia se vor muta online. Liceul Tehnologic „Dacia” din Caransebeș este singurul din județ care participă la nivel internațional la această manifestare, prin grupul de elevi coordonați de profesoara Liliana Danciu.
Cea de a XVI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, care va avea loc pe 14 noiembrie, se reinventează pe finalul anului 2020 prin noi activări muzeale, instalaţii de artă, producţii video dedicate, proiecte culturale organizate în muzee sau spaţii alternative, precum şi în mediul virtual, arată un comunicat al organizatorilor.
Astfel, Reţeaua Naţională a Muzeelor lansează o provocare celor mai tineri consumatori culturali şi activează în premieră, sub umbrela Nopţii Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „Animaţii, Puzzle, Investigaţii – Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”. Iniţiativa este menită să incite creativitatea elevilor şi să faciliteze interacţiunea între şcoli şi spaţiile muzeale din ţară, apelul de proiecte încurajând tinerii să exploreze într-un mod creativ şi imaginativ obiectele şi resursele culturale din colecţiile muzeelor din comunităţile lor şi să se înscrie în Noaptea Muzeelor 2020 cu propuneri originale.
La această iniţiativă s-a înscris și Liceul Tehnologic „Dacia” din municipiul Caransebeș, cu un proiect în colaborare cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, care va fi şi gazda evenimentului.
„Am fost admiși în acest apel de proiecte deosebit de interesant, datorită proiectului nostru «Caleidoscop Istoric Bănățean în 10 minute», la care participă 10 elevi din clasa a X a a liceului nostru. Prin proiectul nostru, realizat cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai Muzeului din Caransebeș, vrem să promovăm istoria bogată a Banatului de Munte. Fiecare elev va interpreta un rol de tipul Eu sunt…, am trăit…, peisajul din jurul meu…, lumea… etc., într-un filmuleț care să nu depășească un minut. Vom încerca să reconstituim vizual epoca respectivă: costume, recuzită, locație etc.. Cele 10 filmulețe vor fi asamblate într-un colaj video de 10 minute, cum este indicat în titlul proiectului”, ne-a declarat profesoara Liliana Danciu.
S-au selectat patru proiecte realizate şi propuse pentru finanţare de către şcoli şi trei proiecte realizate şi propuse pentru finanţare de către licee, printre care şi Liceul Tehnologic „Dacia” din Caransebeș. Fiecare proiect câştigător va fi finanţat cu suma de 3.000 de lei, la care se adaugă contribuţia în resurse, logistica şi asistenţa de specialitate din partea muzeelor implicate. În cazuri speciale, finanţarea poate creşte până la 3.500-4.000 de lei pentru un proiect.
„Istoria spațiului geo-cultural cunoscut astăzi sub denumirea de Banatul Montan este extrem de bogată, dovadă stând siturile arheologice de la Jupa, Balta Sărată, centrul Caransebeșului, Zăgujeni și din apropierea Aninei. Dintre acestea, sub coordonarea prof. dr. Sorin Petrescu au fost scoase la lumină oseminte umane vechi de 40.000 de ani ale unui Homo Sapiens numit generic Ion. Sub coordonarea dr. Adrian Ardeţ, la Balta Sărată (cartier al Caransebeșului) au fost descoperite așezări datate din Epoca medievală timpurie, Hallstatt, Epoca Bronzului și Neolitic („Câmpul lui Andrei”). De asemenea, se regăsește Situl arheologic Caransebeș, cu așezări din Epoca bronzului și Neolitic, Situl arheologic «Mehala» cu necropolă din secolul XIV, Villa Rustica din epoca romană, castrul roman de la Tibiscum, castrul de piatră, tot din epoca romană, sec. II-III d. Hr., situate la Jupa (așezare limitrofă Caransebeșului) unde a fost adus la suprafață un templu galo-roman, iar la Zăgujeni (localitate aflată la aproximativ 15 km de Caransebeș) au fost descoperite artefacte din Epoca neolitică și eneolitică, Epoca bronzului, Hallstatt, Epoca daco-romană. În centrul municipiului Caransebeș au ieșit la iveală zidurile unei cetăți de sec. XIV-XV și ale unei biserici medievale tip romanic, din sec XIII-XIV, cercetate de dr. Adrian Ardeţ și echipa de arheologi a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al regimentului de Graniţă. Muzeul deține o bogată colecție de străvechi costume populare bănățene și de obiecte din spațiul casnic al unei gospodării tradiționale. Orașul are o serioasă tradiție militară, evidentă în însăși denumirea muzeului, fost sediu al Regimentului de Graniță Româno-Bănățean, înființat din ordinul Mariei Tereza a Austriei. Din Caransebeș este Traian Doda (1822-1895), militar de carieră și politician versat, care și-a donat averea și a luptat pentru înființarea Școlii de Fete (cu predare în limba română, în condițiile ocupației austro-ungare). Din Caransebeș este generalul Ioan Dragalina (1860-1916), eroul Primului Război Mondial, care a trecut munții pentru a lupta pentru împlinirea Marii Uniri.
În proiectul nostru, cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, vrem să promovăm această istorie bogată a Banatului de Munte, începând cu acel anonim Ion, trecând prin vârstele perioadei preistorice până la Epoca medievală și perioada modernă (secolele XIX și XX), totodată trecând în revistă portul popular și tradițiile, alături de personalitatea unor mari personalități locale” se arată în prezentarea proiectului.
Pentru că s-a câștigat proiectul cu o finanțare de 2.500 de lei, singurul din Caraș-Severin, materialul video, ca și rezultat al proiectului caransebeșean, va fi susţinut de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.
Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind un eveniment cultural aşteptat de public de fiecare dată cu mare interes. Evenimentul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Bianca METEŞ