Lege în sprijinul mediului de afaceri


În cadrul unei recente conferinţe de presă, senatorul liberal Marcel Vela a ţinut să sublinieze că, în calitatea sa de membru al Comisiei de Educaţie a Senatului, a promovat un proiect de lege pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională Iniţială în Sistem Dual.

Fostul primar al municipiului Caransebeş este convins că o astfel de autoritate, cu opt filiale teritoriale şi care este gândită să funcţioneze în aparatul de lucru al primului-ministru, va răspunde solicitărilor agenţilor economici şi ale mediului de afaceri, care se pot implica direct în pregătirea copiilor în meserii deficitare pe piaţa muncii.

Această autoritate va comunica și va ține legătura cu mediul de afaceri, va autoriza agenții economici care se pot implica în învățământul dual și va urmări ca ministerul, inspectoratele și școlile să implementeze această măsură, astfel încât, în consiliile de administrație de la liceele tehnologice, reprezentanții oamenilor de afaceri, ai întreprinzătorilor, ai investitorilor să fie reprezentativi sau chiar majoritari“, a spus Marcel Vela.

Între altele, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual va avea atribuții privind introducerea de calificări noi, consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor, în scopul creşterii gradului de participare a elevilor la această formare profesională, elaborarea de metodologii şi a unui sistem de acreditare a furnizorilor publici şi privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual. (B. Meteş)