Combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor din România



O să încep cu următoarele date furnizate de Agenția Națională Antidrog în 2023, raportate la anul 2021:
#6% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16-34 de ani declară consumul de droguri în ultima lună. Vorbim de câteva mii de elevi și studenți.
#28% consumă Canabis sau substanțe psihoactive (așa-numitele legale).
#Vârsta primului consum de droguri, din păcate, a scăzut la 13 ani.
Raportându-ne la aceste date, ne putem da seama la ce amploare a ajuns consumul de droguri în România. Suntem cu toții conștienți de efectele acestor substanțe, dar din păcate cei mai puțin conștienți sunt tinerii care încep consumul la vârste tot mai fragede.
Adicția este o boală cronică, ea trebuie în primul rând prevenită! Stoparea consumului de droguri ar trebui începută din școli. Aici tinerii ajung să consume așa-numitele „legale”, care circulă în școli la ordinea zilei, chiar sub ochii cadrelor didactice. Din păcate, școlile au devenit principalul loc unde se furnizează drogurile. La colțul magazinului din curtea școlii, la petrecerile/balurile organizate în licee și facultăți. Aceste locuri, datorită faptului că sunt populate de tineri ușor de influențat, au ajuns să fie principalele terenuri ale distribuitorilor de droguri. Fenomenul necesită acțiuni concrete din partea poliției: controale regulate în interiorul și în vecinătatea instituțiilor de învățământ! Aici din nou este nevoie de colaborare, între instituțiile de învățământ și poliție!
Deși din păcate există un deficit al centrelor de reabilitare cu psihiatri și psihologi pentru cei care suferă de adicție, trebuie să luăm urgent măsuri astfel încât tinerii să nu trebuiască să calce pragul acestor centre.
Cel mai important aport în combaterea consumului de droguri îl are în acest moment Ministerul de Interne. Însă pentru o strategie eficientă și pe termen lung este nevoie și de implicarea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății, iar primul pas este să identificăm adevăratele necesități în acest moment și desigur să facem posibilă reglementarea lor. Prevenția este considerată una dintre principalele metode de combatere a consumului de droguri și se poate realiza doar prin colaborarea instituțională pe mai multe nivele: de la cei din educație, profesori, consilieri școlari, la cei din sănătate, prin intermediul psihologilor, medicilor de familie, cabinetelor medicale din școli, la cei din Interne, DIICOT, Poliție sau ANA, la cei din Biserică, preoți, profesori de religie, și desigur la nivel de societate civilă, prin ONG-uri, prin asociații ale părinților și ale elevilor.
Toți aceștia trebuie să fie implicați astfel încât măsurile de prevenție să fie coerente, concrete și continue! Campaniile de informare trebuie să fie în primul rând create astfel încât să fie eficiente, iar apoi să fie în mod obligatoriu prezente în toate școlile din România, cât mai des și pe termen lung. Este misiunea Agenţiei Naţionale Antidrog de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri și, deci, mă întreb în câte dintre școlile din România a fost prezentă aceasta cu acțiuni de informare, anual, sau cum asigură punerea în aplicare a Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026 și la nivel local.
Cooperarea interinstituțională este esențială în procesul de prevenție, de educație și protejarea sănătății elevilor. Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne trebuie să colaboreze prin reprezentanții instituțiilor subordonate astfel încât campaniile de informare pe adicție să fie cât mai eficiente, iar campaniile de informare să aibă loc de mai multe ori pe an în toate instituțiile școlare din țară și să îi privească în primul rând pe elevi, dar și pe profesori, precum și pe părinți.
Conștientizarea acestei probleme este de interes național. Pericolul drogurilor în societate este unul real, se poate întâmpla oricui și la orice școală, indiferent de prestigiul școlii sau de performanțe. Tocmai de aceea, transparența, eliminarea stigmei sociale, informarea și cooperarea tuturor părților, instituții centrale și locale, ONG-uri, profesori, părinți, elevi, sunt extrem de importante.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş- Severin