La Primăria Caransebeş s-a schimbat garda!



Sub genericul „O pagină de istorie”, vineri, de la ora 17, în cea de a doua zi a Serbărilor Cetăţii, în Piaţa Revoluţiei, în faţa Primăriei s-a derulat poate cel mai frumos spectacol de care au avut parte caransebeşenii de-a lungul celor 15 ediţii ale Serbărilor. În deschidere, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, a rostit un cuvânt de binecuvântare a manifestării. Adresându-se celor prezenţi – reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur, numeroşi primari ai localităţilor din zonă care au răspuns invitaţiei edilului municipiului, precum şi foarte mulţi cetăţeni veniţi să admire războinicii şi zânele care au coborât, parcă, din cărţile de poveşti –, ierarhul şi-a exprimat bucuria că atât hramul Catedralei Episcopale, cât şi Pelerinajul de la Crucea-monument de pe Muntele Mic sunt legate de manifestările cultural-artistice din Cetatea Caransebeşului. „Am coborât de pe Muntele Sfânt al Banatului în Cetatea Caransebeşului, ca să deschidem împreună şi să binecuvântăm aceste serbări frumoase şi importante, care demonstrează că această Cetate a avut un rol important şi în vremea Imperiului Habsburgic şi, mai apoi, în timpul Imperiului Austro-Ungar. La mulţi ani, Caransebeş, la mulţi ani, România, în Anul Centenarului, când îi cinstim pe făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, printre care trebuie să-l amintim pe cel care a păstorit Episcopia Caransebeşului în urmă cu 100 de ani, Episcopul Elie Miron Cristea”, a spus P.S Lucian Mic.
Edilul Caransebeşului a adresat mulţumiri atât primarilor care au onorat invitaţia sa, cât şi colegilor din Primărie şi tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a manifestării. „De asemenea, vreau să-i mulţumesc directorului Casei de cultură, Ioan Cojocariu, pentru extraordinara implicare, pentru ideile deosebite, pentru lucrurile trăsnite pe care ni le prezintă în fiecare an”, a spus Felix Borcean, după care i-a înmânat sufletului acestor serbări un sceptru prin care l-a făcut „stăpân absolut peste Teiuş, pe parcursul derulării Serbărilor Cetăţii”.
La rândul său, cu puterea cu care a fost învestit, Ioan Cojocariu a făcut şi el un gest pe măsură, înnobilându-l pe viteazul Ioan, de la Cavalerii de Terra Medies din Mediaş. După ce acesta a îngenunchiat, Ioan Cojocariu l-a atins cu noul său sceptru. „În numele Crucii sub care ai luptat 15 ani pentru gloria Cetăţii Caransebeşului, te numesc pe veci Cavaler de Teiuş!”.
Tot în faţa Primăriei au avut loc schimbul de gardă al Primăriei, înălţarea drapelelor, mânuiri de armament executate de membrii Asociaţiei Culturale „Eugeniu de Savoya”, care au făcut deliciul publicului, acţiunea din Piaţa Revoluţiei încheindu-se cu o salvă de tun trasă în cinstea celor doi cavaleri aflaţi pe acoperişul Primăriei. După această reprezentaţie, în frunte cu Fanfara municipiului, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, s-a plecat în Parada ecvestră şi pedestră cu cavaleri în armură, cu domniţe şi cu Garda Imperială „Eugeniu de Savoya”, pe traseul Piața Revoluției (Primărie) – BCR – Str. M. Viteazu – Str. Ardealului – Str. C.D. Loga – Piața Gen. I. Dragalina – Str. N. Bălcescu – Str. Cloșca – Parcul Teiuș, unde artileriştii i-au salutat pe cei prezenţi cu încă o salvă de tun. De la ora 18, aici a avut loc un program de lupte cavalerești, muzică și dansuri medievale şi acrobații cu foc, susţinut de „Zânele Silvane” – Zalău, „Cimpoierii din Transilvania” – Hunedoara, „Paladinii de Terra Medies” – Mediaş, „Terra Dacica Aeterna” – Deva, „Antares Corporation” – Sibiu şi Asociaţia Culturală „Eugeniu de Savoya” – Timişoara.
Bianca METEŞ