La Gugulani, toamna se numără… dovlecii cât casa


Timp de patru zile, la sfârşitul săptămânii trecute, la Caransebeş s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Festivalului „Toamna la Gugulani”, manifestare organizată de Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru”, Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. „Tonul la cântec” l-a dat joi, 9 octombrie, formaţia „Olanii”, după care, în decorul viu colorat al costumelor populare autentice purtate de producători, pe scenă au urcat primarul Marcel Vela, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, city-managerul Nicolae Borcean, precum şi consilieri locali şi judeţeni, rolul amfitrionului asumându-şi-l Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură.

Festivalul adună în acest loc plin de istorie producători din toate zonele tradiţionale, agricole, din jurul Banatului – din pusta Aradului, din judeţele Mehedinţi şi Dolj –, dar nu numai, care sunt aici săptămânal la tradiţionala piaţă de joi de la Caransebeş. Au venit şi acum să expună roadele muncii lor din acest an agricol, produse de o calitate ridicată, la preţuri acceptabile, astfel încât piaţa din Caransebeş să fie cotată şi în continuare ca una dintre cele mai aprovizionate şi ieftine din Banat. Le mulţumesc producătorilor pentru că, în tot anul, sunt aici, pe vreme bună, pe vreme rea, pentru a oferi cetăţenilor din Banatul de Munte şi din Caransebeş produse de calitate. Cu ajutorul Ambasadei de la Praga, la această ediţie avem invitaţi de marcă, aici poposind o echipă de artişti din Cehia, avem locaţii noi în care vă primim, în ultimele luni am făcut un nou amenajament pentru producători, piaţa s-a extins şi s-a modernizat, astfel încât acest festival să fie la un nivel calitativ superior faţă de cel de anul trecut. Vom continua şi amenajarea Halei de lactate şi vom efectua şi alte lucrări, în aşa fel încât la ediţia a şasea, în această piaţă să fie totul aproape perfect – de la Bazar, de la hale, de la clădiri, şi până la condiţii noi pentru producători şi cumpărători”, a spus primarul Marcel Vela.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, s-a adresat celor prezenţi afirmând că „Toamna la Gugulani” reprezintă cea mai importantă manifestare de gen în Banatul Montan. „La Caransebeş se concentrează în aceste zile energiile şi producătorii din practic toată această zonă de vest şi de sud-vest a României. E firesc, pentru că de-a lungul timpului Caransebeşul a fost un centru de tradiţie pentru promovarea produselor agricole. Beneficiaţi, datorită Primăriei municipiului, de un spaţiu generos pentru expunerea produselor şi, evident, de o organizare de înalt nivel. A cincea ediţie înseamnă de fapt intrarea în tradiţie, înseamnă un moment de emancipare a zilelor de târg din fiecare zi de joi a săptămânii, acum, toamna, când se culeg roadele muncii dumneavoastră. Şi trebuie apreciat acest lucru. În fapt, producătorii care vin aici îşi etalează rezultatele muncii unui întreg an, ceea ce nu este foarte uşor, fiindcă încă nu suntem în stare să preţuim, în România, aşa cum se cuvine, agricultura. La Caransebeş însă reuşim acest lucru şi mă bucur că prin Camera Agricolă, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, suntem parteneri la această manifestare. Vă felicit pentru faptul că aţi câştigat această recunoaştere, aici, la Caransebeş, a calităţii produselor dumneavoastră, a muncii dumneavoastră, şi sperăm că şi anul viitor veţi fi prezenţi aici”.

În continuare, Ioan Cojocariu şi Luminiţa Verdeş, şeful Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, i-au premiat pe producătorii agricoli prezenţi la expoziţie, pe aceia care vin aici de peste 30 de ani şi care, conform şefei Pieţei, care l-a citat pe Liviu Rebreanu, aud şi înţeleg „glasul pământului”. Astfel, premiul I a fost câştigat de Ioan Boncalo, din Caransebeş, care a venit cu un dovleac în greutate de 92,5 kg, pe locul doi situându-se Petru Talpeş din Jena – Timiş, dovleacul său cântărind „doar” 44 kg, la dovleci ornamentali câştigând Aurica Bona, din Caransebeş. La produse lactate, a câştigat Maria Truică, de la Poiana Buchin, urmată de Lucica Ghişe, din Poiana Sibiului. La domeniul fructe, au fost premiate Simona Păsulă, din Jdioara – judeţul Timiş, Maria Udrea, din Vârciorova, şi Ligia Mateşescu, din Borlova. La apicultori – Marinela Vociuc, din Cornuţel-Banat, şi Dumitru Spătaru, din Caransebeş. La domeniul legume, premiile s-au dat pe zone. Astfel, din Caraş-Severin au fost evidenţiaţi Ciprian Petrică, din Cornuţel-Banat, Iuliana Gruia, din Căvăran, Doina Chiulă – Ohaba Mâtnic, Maria Ielea, din Armeniş, şi Ana Humiţa, din Submargine; din judeţul Timiş au fost premiate trei producătoare din Belinţ: Rodica Panţoni, Letiţia Băran şi Nicoleta Vlaiconi; din Oltenia au primit diplome Lenuţa Văcaru, Lucian Paţă, Geanina şi Irinel Coadă – toţi din Desa, judeţul Dolj, Marin Nistor şi Otilia Palici, ambii din Ciupercenii Noi – Dolj, precum şi Gheorghiţă Baciu, din Izbiceni – Olt, şi Gheorghiţa Nenciu, din Almăj, judeţul Dolj. Cel mai vârstnic producător, care dintotdeauna a venit la piaţa din Caransebeş cu verdeţuri, a fost desemnată Ileana Iancu, în vârstă de 86 de ani, din Işalniţa – Dolj, iar titlul de cel mai tânăr producător i-a fost atribuit Ioanei Babeu, în vârstă de 3 ani şi 8 luni, din Caransebeş, a cărei bunică a vândut ani de-a lungul în piaţă şi şi-a crescut copiii în acelaşi spirit.

Doi dintre cei premiaţi – olteanca Gheorghiţa Nanciu şi bănăţeanul Ciprian Petrică – au ţinut să le vorbească şi ei atât colegilor, cât mai ales organizatorilor festivalului. „Ca semn de mulţumire pentru că administraţia locală din Caransebeş ne sprijină şi e alături de noi, cei care ne străduim să oferim alimente cât mai sănătoase cetăţenilor municipiului, pentru condiţiile pe care ni le-au creat, pentru faptul că de nouă ani taxele în piaţă nu au crescut ca în alte părţi, ţinându-se cont cât de greu îi e ţăranului în aceste vremuri, vrem să le facem şi noi un mic cadou”, au spus ei, oferindu-le lui Marcel Vela şi lui Sorin Frunzăverde câte o paporniţă cu verdeţuri, din care nu au lipsit tradiţionalul praz, dovleceii, ridichile negre şi pătrunjelul.

În prima zi de festival, au urcat pe scenă Taraful „Olanii” şi soliştii vocali Maria Rusnac, Adi Bugariu, Vanesa Olan, Alin Olan, Ionela Bădălan, Alin Buliga, Gabi Zaharia, Ştefan Isac, Daniela Văcărescu, precum şi Ansamblurile folclorice din Sumperk – Cehia, „Armenişana” din Armeniş şi „Junii Gugulani”, de pe lângă Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş.

Vineri şi sâmbătă, programul artistic a fost susţinut de Grupurile folclorice „Bobocii Banatului”, de pe lângă Casa de Cultură „George Suru”, „Săcana” din Sacu, „Merişorul” din Cornuţel, Ansamblul de cântece şi dansuri din Eibental, Ansamblul profesionist „Danubius” din Drobeta Turnu-Severin, solişti vocali Luciana Văduva, Angela Magheru, Anica Ganţu, Alina Moţi-Drăghia şi Ionela Bădălan, precum şi de Ansamblul ceh din Sumperk, şi Ansamblurile folclorice „Iedera” din Oţelu Roşu – solişti vocali Claudia şi Traian Barbu –, şi „Pusta Banatului”, din Timişoara.

În ultima zi a manifestării, atunci când dovleacul de 92,5 kg a fost scos la licitaţie, pe scena festivalului au urcat Ansamblurile folclorice „Păstrătorii Tradiţiei”, din Pecica, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş, „Dunav” din Sviniţa, şi Ansamblul din Sumperk, Cehia.

Sonia BERGER

Ştefan ISAC