La Caransebeş sunt directori şi directori de şcoli


Având în vedere că până la începerea noului an şcolar mai sunt doar câteva zile, în cadrul şedinţei din data de 30 august, conducerea Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare le-a prezentat consilierilor caransebeşeni o informare privind lucrările pe care angajaţii instituţiei le-au efectuat în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului în primele şapte luni ale lui 2017.

Astfel – se arată în raport –, printre altele, în cursul lunii ianuarie a fost refăcută instalaţia de încălzire şi înlocuită centrala termică la Grădiniţa PP 3, iar în luna februarie au fost montate două boilere electrice şi au fost înlocuite corpurile de iluminat la Grădiniţa PP 2, au fost reparate şi zugrăvite trei săli de clasă la Grădiniţa PP 5, s-au reparat şi zugrăvit patru camere la Clubul Sportiv (Şcoala Generală Nr. 7), a fost reparat sediul Biblionet pentru activităţi extraşcolare şi s-a reparat şi decolmatat canalizarea de la Grădiniţa PP 5. De asemenea, în cursul lunii martie au fost montate şi s-a executat spaletărie la o serie de uşi de la Căminul situat pe Str. Tribunalului, tot acolo fiind reparate şi zugrăvite cinci camere, coridorul şi un grup sanitar, a fost reparată şi zugrăvită camera tehnică de la Grădiniţa PP 1 şi a fost reparată instalaţia sanitară la Grădiniţa PP 4. În luna aprilie, s-au executat lucrări de reparaţii şi zugrăveli la Grădiniţa PP 2 şi la un număr de trei săli de clasă de la Grădiniţa PP 5, s-a reparat şi zugrăvit faţada Grădiniţei PP 1 şi s-a intervenit pentru repararea, zugrăvirea şi înlocuirea corpurilor de iluminat din amfiteatrul Colegiului Naţional „Traian Doda”. În cursul lunii mai, a fost reparat şi zugrăvit holul de intrare de la Colegiul Naţional „Traian Doda” şi s-au efectuat lucrări de reparaţii şi înlocuiri ale unor elemente la instalaţia sanitară de la Grădiniţa PN 5. În luna iulie, angajaţii SPIR au executat reparaţii şi zugrăveli la bucătăria, grupul sanitar, holul şi două săli de clasă de la Grădiniţa PP 3.

După şedinţă, primarul Felix Borcean a avorbit şi el despre situaţia instituţiilor de învăţământ, referindu-se la lucrările care se efectuează în prezent. „Una dintre unităţile şcolare care ne-a creat dificultăţi în cursul anului şcolar trecut, dar ne va pune şi în anul care urmează, este Colegiul Naţional «C.D. Loga», unde, pe lângă amenajarea interioară, practic finalizarea proiectului pe care am reuşit să-l ducem la bun sfârşit, mai există şi curtea interioară, pe care ne-am propus să o terminăm cât mai repede, astfel încât festivitatea de deschidere a noului an şcolar să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii. De asemenea, în acest moment se lucrează la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2, pentru amenajarea unor clase şi, tot aici, se vor efectua reparaţii capitale la acoperişul Corpului vechi”.

Edilul a ţinut să facă o serie de precizări vizavi de lucrurile care s-au spus, pe această temă, în plenul şedinţei Consiliului Local Caransebeş. În acest sens, Felix Borcean a declarat că există diferenţe între modul în care sunt managariate şcolile din municipiu. „M-am dat exemplu şi pe mine, şi eu am fost director de şcoală, şi, deşi aveam toate pârghiile pentru a solicita fonduri de la Primărie, în foarte puţine situaţii am apelat la ajutorul administraţiei locale şi am încercat să ne gospodărim din puţinul sau mai multul pe care îl aveam la dispoziţie la vremea respectivă. În afară de renovarea faţadei, care era imperios necesară în momentul acela, deoarece sărbătoream Centenarul liceului, toate lucrările pe care le-am efectuat, inclusiv pavelarea curţii interioare, au fost făcute din fonduri proprii, pentru că multe dintre unităţile de învăţământ din Caransebeş, în special cele liceale, au un buget propriu, realizat din «autofinanţate», respectiv închirieri pentru alte forme de învăţământ, alte forme de şcolarizare, dar şi comerţ în interiorul şcolii. Am dat exemplu pozitiv Liceul Tehnologic «Decebal», din cartierul Pipirig, care, printr-un management eficient, reuşeşte, fără a solicita bani Primăriei Caransebeş, să menţină buna funcţionare a acestei unităţi. În acelaşi timp, situaţia diferă la alte unităţi, şi aici am făcut referire la Liceul Tehnologic «Dacia», care solicită Primăriei, printr-o Adresă, o listă extrem de lungă, începând de la veceuri, chiuvete, uşi, clanţe, şi terminând cu amenajarea unor clase, zugrăveli sau reparaţii la acoperiş, punându-ne în imposibilitatea de a realiza aceste lucrări într-un termen foarte scurt, având în vedere că pe raza municipiului Caransebeş sunt multe alte unităţi de învăţământ cu probleme mai stringente decât cele semnalate în Adresa lor. Chiar dacă este condusă de unul dintre adversarii noştri, nici această unitate de învăţământ nu va rămâne în afara atenţiei noastre şi i-am promis domnului director (Florin Bogdea – n.r.) că în următoarele săptămâni ne vom ocupa şi de reparaţiile pe care le-a solicitat, în măsura în care timpul şi resursele umane ne vor permite”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER