La Caransebeş, parcările au rămas în pană


Unul dintre proiectele care a stârnit controverse între consilierii liberali şi cei social-democraţi în şedinţa de vineri, 29 decembrie, şi care, într-un final, a „picat” la vot, a fost cel referitor la aprobarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor în municipiul Caransebeş.

În vechiul act normativ, cel aprobat în şedinţa din luna iulie a anului trecut, se stipula clar că de la 1 ianuarie 2018 taxele se vor modifica, însă, cu toate acestea, consilierii PSD nu au fost de acord cu amendamentele aduse de primarul Felix Borcean, liderul grupului PSD, Florin Bogdea, propunând ca ele să rămână neschimbate. În plus, social-democraţii au pus accent pe taxele percepute în parcarea din Parcul Teiuş, prea mari, în viziunea lor, faţă de cele din restul municipiului.

Cum social-democraţii s-au abţinut când a venit vorba să voteze amendamentele aduse de Felix Borcean, iar liberalii au răspuns cu aceeaşi monedă la propunerile liderului grupului PSD, proiectul de hotărâre a căzut.

Regulamentul nu a fost aprobat şi datorită faptului că a absentat un consilier liberal, însă tarifele au fost deja aprobate într-o şedinţă anterioară. Atunci când s-au aprobat tarifele de 1 leu pentru parcare în anul 2017, s-au aprobat şi tarifele de 2 lei pentru 2018, aşa că, din acest punct de vedere, ne simţim confortabil, dacă pot să spun aşa. În ceea ce priveşte regulamentul, probabil că într-o viitoare şedinţă, după un studiu mai minuţios asupra proiectului, şi consilierii PSD vor catadicsi să-l voteze”, a spus, după şedinţă, primarul Felix Borcean.

În ceea ce priveşte Parcul Teiuş, edilul a mai adăugat că a existat o proastă tradiţie a pătrunderii cu maşinile acolo. „Pentru a limita accesul în acea zonă, am introdus acest tarif de 10 lei, care pentru unii este prohibitiv, şi este mult, atâta vreme cât în apropiere există parcări, dar dacă cineva vrea cu tot dinadinsul să intre cu maşina în parc, există acest tarif unic de 10 lei, şi poţi să staţionezi cât doreşti. Au existat şi voci care au spus să închidem de tot accesul, dacă tot dorim protejarea Parcului Teiuş, dar vreau să precizez că el nu poate fi închis complet, pentru că am fi luat demult această măsură, deoarece acolo se mai pot produce şi accidente când copiii se joacă, sau diverse alte evenimente care necesită accesul şi al pompierilor, şi al salvării, şi atunci, fiind blocat complet, am face un rău celor care se joacă sau îşi desfăşoară activitatea în acest parc”.

În aceeaşi şedinţă, social-democraţii au ridicat problema amenajării unei parcări subterane în zona de lângă Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, însă Felix Borcean a explicat că acela este un teren privat pe care proprietarul cere un preț mare.

Reamintim că vechea Hotărâre de Consiliu, care, în urma acestei şedinţe, a rămas în vigoare, prevedea că, în parcările publice cu plată, sistemul de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor se aplică în intervalul orar 6-22, de luni până sâmbătă, cu excepţia parcării din zona Teiuş, în care sistemul se aplică între orele 6-24, de luni până duminică. Taxele pentru utilizarea parcărilor publice (cu excepţia celei din zona Teiuş) sunt următoarele: pentru autovehiculele mai mici de 5 tone – 2 lei/oră (tichet de parcare), 65 lei/lună (abonament) şi 558 lei/an (abonament); pentru autovehiculele mai mari de 5 tone – 4 lei/oră (tichet de parcare), 130 lei/lună (abonament) şi 1.170 lei/an (abonament).

Prin aceeaşi Hotărâre aprobată în luna iulie, au fost stabilite mai multe tipuri de parcări, respectiv parcări publice fără plată, parcări publice cu plată, parcări închiriate unităţilor de interes public şi parcări pe căile de circulaţie.

Parcările de reşedinţă sunt parcări publice, amplasate la mai puţin de 30 de metri de frontul imobilelor, şi pot fi utilizate de locatarii unui imobil sau ai mai multor imobile care nu deţin garaj, pentru parcarea autovehiculelor a căror masă maximă autorizată nu depăşeşte 3,5 t. Se consideră locuri de parcare de reşedinţă şi locurile din parcările publice cu plată, fără plată sau marcate pe carosabil, atribuite locatarilor imobilelor situate în apropierea acestora, ele putând fi utilizate pe durată determinată, intervalul orar fiind precizat în abonament. Aceste locuri sunt atribuite/licitate numai după amenajarea, delimitarea, numerotarea şi semnalizarea lor, operaţiuni executate de Compartimentul Marcaje Rutiere din cadrul Serviciului de Întreţinere a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Caransebeş.

Taxele pentru utilizarea parcărilor de reşedinţă (tarife de bază) sunt: 240 lei/an pentru parcările din zona centrală, 160 lei/an pentru parcările acoperite, şi 130 lei/an pentru cele neacoperite. Tariful stabilit pentru parcările de reşedinţă neacoperite se aplică şi pentru locurile de parcare amenajate pe căile de circulaţie, atribuite persoanelor fizice, chiar dacă dreptul de rezervare este doar pentru anumite intervale orare ale zilei. De asemenea, este bine de ştiut că, pentru autovehiculele înmatriculate în străinătate, taxele pentru parcările de reşedinţă se dublează.

Cele nouă parcări cu plată de pe raza municipiului sunt: Piaţa Centrală (Str. Dâlmei, din dreptul Halei de Lactate şi până la intersecţia cu Str. Căpitan Temeş, Piaţa Lemnelor, Str. Protopop I. Tomici până la intersecţia cu Str. Căpitan Temeş); Str. Avram Iancu; Parcare Mall (inclusiv Str. Efrem Zăcan şi Str. M. Sadoveanu); Parcare Centrul Civic (zona Bl. 13 – Str. Episcopiei, Bl. 1 – Str. Ştefan Herce, Bl. 1A şi 1B – Str. M. Halici, Bl. D – Str. M. Viteazul, Bl. 1 şi Bl. 3 – Str. Ardealului); Str. Vasile Alecsandri (tronsonul cuprins între intesecţia cu Str. M. Sadoveanu şi Str. Tribunalului – pe carosabil, pe partea dreaptă a sensului de mers, şi parcarea amenajată între intersecţia cu Str. Primăriei şi Str. Efrem Zăcan); Str. N. Bălcescu (de la intersecţia cu Str. Tribunalului până la intersecţia cu Str. Horia); Str. Racoviţei (de la intersecţia cu Str. Ţarinei până la Piaţa G-ral. Ioan Dragalina); Str. G-ral Trapşa (de la intersecţia cu Str. M. Viteazul până la intersecţia cu Str. Episcop N. Popeea); Parcare zona Teiuş.

Hotărârea de Consiliu Local mai stipulează şi emiterea mai multor tipuri de abonamente, respectiv: abonament parcare de reşedinţă – conferă drept de parcare nelimitat sau limitat, după caz, semestrial sau anual, ori pe perioade mai mici; abonament de parcare – se eliberează pentru un an, un semestru, trimestru sau o lună, şi oferă timp de parcare nelimitat în orice parcare cu plată, se inscripţionează cu numărul de înmatriculare a autovehiculului şi perioada de valabilitate, şi este netransmisibil; abonament parcare la purtător – se eliberează pentru un an, un semestru, trimestru sau o lună, persoanelor juridice sau fizice, şi conferă drept de staţionare nelimitat pentru parcarea publică cu plată sau cea de reşedinţă, cu condiţia afişării abonamentului pe bord; abonament parcare de reşedinţă persoană cu handicap – se eliberează pentru un an, persoanelor care fac dovada unui handicap, este gratuit, oferă drept de staţionare pe timp nelimitat în parcarea de reşedinţă pentru care a fost eliberat, şi este netransmisibil.

Controlul respectării prevederilor acestui regulament se face de către angajaţii Serviciului Public Poliţia Locală, la sesizare sau din oficiu. Amenzile pentru încălcarea acestuia sunt cuprinse între 200 şi 800 de lei.

Bogdan NAUM