La Caransebeş, cărţile s-au plimbat cu autobuzul


În perioada 24-25 aprilie, Caransebeșul s-a numărat printre cele câteva orașe din țară, alături de Cluj și Timișoara, care au oferit cetățenilor lor gratuitate pe rutele de transport în comun. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și Drepturilor de Autor, sărbătorită pe mapamond în data de 23 aprilie, și a contribuit la aducerea lecturii în atenția caransebeșenilor prin parteneriatul dintre societatea civilă și autoritățile locale. Se știe că transportul în comun la Caransebeș poate fi gratuit pentru o parte dintre cetățenii orașului, dacă aceștia și-au făcut abonament, dar există și călători plătitori. În aceste două zile, Asociația „Sim.Țim la fel”, în parteneriat cu Asociația de tineret „Impact Vox”, S.C. Transal Urbis, Biblioteca Municipală „Mihail Halici” și Primăria Caransebeș, a oferit posibilitatea de a călători gratis cu autobuzele de pe cele trei rute fixe ale orașului și acelor cetățeni care nu beneficiază de această facilitate. În loc de bilet, pasagerii trebuiau să aibă asupra lor o carte din care să citească în autobuz. Fiindcă nu toți au știut de inițiativa promotorilor lecturii în spațiile publice, acestora le-au fost oferite, la urcarea în autobuze, cărți din donații, din care chiar au citit până la destinație, precum și semne de carte.

În cea de a doua zi a evenimentului, la acţiune a participat şi Andu, un tânăr cu dizabilităţi, beneficiar al Centrului de integrare Kolping, mereu prezent la activitățile ce presupun lectură liberă şi care nu a ratat ocazia să lectureze împreună cu micii şi marii cititori din autobuzele caransebeşene.

Cel mai mult ne-au impresionat copiii, care nu s-au mai putut desprinde de cărțile primite în autobuz. O fetiță a primit o carte să o răsfoiească, băgându-și tableta în gentuță. Și a citit din centru până în stația Balta Sărată. Atât de adânc intrase între paginile scrise de Jules Verne, încât a uitat să coboare. Noroc cu bunica ce o aștepta în stație, altfel cred că mai făcea o tură până în Pipirig și înapoi, împreună cu cei zece cititori ai Atelierului Antiplictiseală care au participat la evenimentul nostru «Scoate cartea la plimnbare cu autobuzul». Cartea a și rămas la fetiță (Patricia – n.a.) definitiv”, a spus Simona Țimonea (Sim.Țim la fel), inițiatoarea evenimentului la Caransebeș.

La fel s-a întâmplat și cu un băiețel, de care a tras mămica să coboare la stația Korongy, fiindcă atât de tare se cufundase în lectura cărții primite (tot Jules Verne), că nu îi venea să o mai dea înapoi. Și băiețelul a rămas cu cartea. La fel și la Jupa, un alt băiat s-a desprins cu greu de carte. „Se vedea pe fața copilului că și-o dorește. Dacă acești copii pe care i-am văzut astăzi au prins gustul lecturii într-o acțiune inedită pentru Caransebeș, atunci chiar am reușit!”, a spus Alexandra Miclău (Impact Vox).

Dacă copiii sunt mai ușor de convins să citească, a fost foarte plăcută imaginea unor bătrânici care au citit din cărțile primite. Rutele în Caransebeș nu sunt foarte lungi, dar, atât cât au stat în autobuz cu cartea în mână, s-au desprins câteva minute de treburile și gândurile lor.

Această acțiune de promovare a cititului în Caransebeș nu este singulară și campania nu se va opri aici. „De când s-a reintrodus transportul în comun în oraș, în fiecare săptămână, sunt lipite în autobuze afișe de promovare a câte unei cărți. Este un alt mod de a promova lectura. Lectura săptămânii acesteia este «Shogun». Săptamânal, propunem o altă carte și așteptăm cititori să vină să împrumute cărțile în mod gratuit de la bibliotecă”, a declarat Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”.

În municipiul Caransebeș se organizează deja o serie variată de activități destinate încurajării lecturii, de la întâlniri cu scriitorii, întâlniri între cititorii amatori de același tip de lectură, întâlniri-dezbateri pe diverse teme extrase din cărți și, iată, lectura în locuri publice, cum a fost cea din autobuz.

Beneficiile cititului sunt arhicunoscute: îmbunătățirea memoriei și concentrării, îmbogățirea vocabularului, dezvoltarea imaginației și creativității, relaxare, reducerea stresului ș.a. Circulă un fel de slogan de ceva vreme în media și pe rețelele de socializare – „Un copil care citește va fi un adult care gândește”. Crescând media de vârstă, am putea spune că un adolescent sau tânăr care citește este un viitor adult recâștigat în lupta cu dependența de tehnologie. Ce am putea să spunem despre un adult care citește? Vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să hotărâți ce anume vă aduce lectura în viața de zi cu zi.

Mihaela PRAL

Atelier Antiplictiseală