Încă 9 zimbri au ajuns la Armeniş


Un nou transport de zimbri a ajuns în a doua jumătate a lunii trecute în Munții Țarcu, acesta fiind cel de al patrulea an consecutiv când la Armeniş sunt aduse aceste animale. Grupul provine din Suedia, fiind format format din șapte femele și doi masculi, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani. Aceste exemplare au fost selectate atent, pe criterii genetice, de vârstă și raport între sexe, în așa fel încât să aibă șanse crescute de acomodare și reproducere în noul mediu natural. Zimbrii vor trece printr-o perioadă de aclimatizare de aproximativ două luni, în două țarcuri succesive, până la reintroducerea în libertate deplină, când se vor alătura exemplarelor ce trăiesc deja de un an în libertate, în Munții Țarcu.

Transportul celor nouă zimbri, care provin din centrul de reproducție din Avesta, Suedia, și relocarea lor în Munții Țarcu s-au desfășurat în foarte bune condiții, iar acest succes se datorează mai multor factori. În primul rând, toți zimbrii provin din aceeași turmă, formată din exemplare cu vârstă, proveniență genetică și structură adecvate, fapt care reduce stresul lor de adaptare în mediul natural. Este foarte important de menționat și profesionalismul partenerilor din Avesta, care au pregătit imobilizarea și încărcarea zimbrilor în camioane într-un mod impecabil, și mai ales comunitatea locală din Armeniș, care a oferit, la fel ca în toți anii precedenți, un sprijin total pentru pregătirea condițiilor optime de aducere a unei turme noi de zimbri”, a afirmat Adrian Hăgătiș, Manager proiect LIFE-Bison, în cadrul WWF-România.

WWF-România și Rewilding Europe au demarat în anul 2012 inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu, primul transport având loc în mai 2014. În fiecare an de atunci, în primăvară sau la început de vară, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere, grădini zoologice și rezervații naturale din Europa, din țări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia. În acest fel s-a creat un al doilea nucleu de reintroducere a speciei în România, după cel de la Parcul Natural Vânători-Neamț, unde administrația Parcului a început reintroducerile în 2012. În acest moment, în cele două nuclee de reintroducere, din Munții Țarcu și Vânători-Neamț, există peste 50 de zimbri liberi.

Bogdan NAUM