În urma scandalului de la Composesoratul Bucova,


Vicepreşdintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, pe picior de război cu reporterul Antenei 1

La sfârşitul săptămânii trecute, la Adunarea Generală a Acţionarilor de la Composesoratul Silvic Bucova au avut loc o serie de incidente care au degenerat, ajungându-se până la agresarea fizică şi verbală a reporterului Antenei 1, Vali Popovici. Prezent la şedinţă în exerciţiul funcţiunii, cu scopul de a informa opinia publică referitor la cele ce se întâmplă la Bucova, ziaristul a fost poftit să iasă din sală, după ce a filmat câteva cadre, spunându-i-se că detaliile îi vor fi comunicate, ulterior, într-o conferinţă de presă. O parte a celor prezenţi nu au fost de acord cu decizia ca presa să părăsească sala, blocând ieşirea, moment în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care este şi preşedintele Composesoratului, s-a dezlănţuit, agresându-l pe Vali Popovici, care a declarat că va face plângere penală împotriva lui Ionesie Ghiorghioni.Acesta, la rândul său, a afirmat că de fapt a sărit în ajutorul reporterului, concluzionând: ,,Dacă vrea război, atunci facem război!”. (S. Berger)

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor de la Composesoratul Silvic Bucova, prilej cu care urmau să fie alese noile structuri de conducere – preşedintele şi Consiliul de Administraţie. Situaţia tensionată de aici a făcut ca la respectiva întrunire să fie mobilizate forţe de ordine, tocmai pentru a preîntâmpina unele incidente nedorite, astfel că în localitate au sosit cadre ale jandarmilor, poliţiştilor, precum şi reprezentanţi ai unei firme de pază, care şi-au ocupat poziţiile în dispozitiv, respectiv clădirea în care s-a desfăşurat şedinţa. Conform declaraţiilor locuitorilor satului, ordinul de aducere a forţelor care să asigure buna desfăşurare a Adunării Generale a fost dat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, care, în acel moment, era şi preşedintele Composesoratului Bucova.

Adunarea Generală a fost însă precedată de un incident grav. Reprezentanţilor presei nu li s-a permis accesul decât pentru a face câteva fotografii sau a filma câteva cadre, după care au fost invitaţi de un body-guard să părăsească sala, moment în care o parte a celor peste 200 de membri ai composesoratului au protestat şi au cerut ca ziariştii să asiste la şedinţă. Câţiva localnici au blocat ieşirea din încăpere. În busculada creată, reprezentantul Postului de televiziune Antena 1, Vali Popovici, a fost lovit, după care a telefonat la Serviciul de Urgenţă 112. După incident, reporterul a declarat: „Nu-mi vine să cred că am putut să trec prin aşa ceva, că totul a fost dirijat de un om care se pretinde a fi al doilea din judeţ, după Sorin Frunzăverde. Erau semnale de mai multă vreme că la Adunarea Generală de la Composesoratul Bucova vor fi discuţii aprinse şi tensiuni. Ca jurnalişti, trebuie să ne facem datoria, şi am mers acolo. Am văzut maşini de poliţie, maşini de jandarmi, vreo două firme de protecţie şi pază, ca într-o unitate militară. Vă daţi seama ce afaceri se învârt, ce sume sunt în joc, ce interese, dacă s-a ajuns până aici! Am vorbit cu un om de la o firmă de pază, care ne-a spus că vom fi lăsaţi să filmăm câteva secvenţe înainte de a începe şedinţa, pentru ca, la final, să obţinem detalii în cadrul unei conferinţe de presă. Am intrat, am luat câteva cadre, cineva din sală a propus ca presa să asiste la discuţii şi să fie supusă această problemă la vot. Au început să apara vociferări, unii pro, alţii contra, dar cel mai vehement la adresa noastră a fost Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Eram înăuntru cu încă trei colegi de-ai mei, ne-am retras deoparte şi, efectiv, nu am putut să ieşim, pentru că s-au pus unii în uşă, care vroiau ca presa să rămână în sală. Ceilalţi, vreo trei-patru persoane, cereau cu insistenţă să ieşim. Dar nu aveam pe unde, uşa era blocată. Noi am fost prinşi la mijloc. Atunci s-a dezlănţuit domnul Ghiorghioni. Cred că făcuse spume la gură, avea faţa transfigurată, deformată de o ură inexplicabilă, cu ochii ieşiţi din orbite, încercând să ne scoată afară. Dădea în mine, mă împingea puternic în umărul stâng. Am fost lovit în coaste, în abdomen, şi împins. Am simţit o durere foarte puternică în umărul drept, era un decor din perete care mi-a intrat în umăr. La îndemnul domnului Ghiorghioni, alţi tineri, pe care îi văzusem mai devreme în uşa birtului de peste drum, au sărit la noi, la cameraman, inclusiv la mine, mi-au adresat injurii, m-au îmbrâncit. Am fost agresat atât fizic, cât şi verbal. Jandarmii au fost peste drum, nu au sărit, deşi erau la şase metri. Am sunat la 112, au venit poliţiştii. Am avut palpitaţii, fibrilaţii, sunt cardiac, am o vârstă. Am luat nitroglicerină, un sedativ, şi am mers la spital. Totul a fost dirijat de domnul Ghiorghioni şi totul a fost filmat. Voi face o plângere penală!“.

În urma mediatizării cazului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, a declarat în presă că el nu l-ar fi agresat verbal, şi cu atât mai puţin fizic, pe reporterul Antenei 1, ci, dimpotrivă, a sărit să-i ia apărarea.

Vali Popovici susţine că are înregistrarea evenimentelor pe casetă video. La rândul său, Ionesie Ghiorghioni a afirmat că poate să aducă în orice moment 100 de martori care să certifice că lucrurile stau aşa cum le-a relatat domnia-sa. Până una-alta, însă, ziaristul a fost la medicul legist, iar vicepreşedintele Consiliului Judeţean a ameninţat, tot în presă, că, dacă vrea război, Vali Popovici va avea război. Deocamdată, pe câmpul de luptă se înregistrează un singur rănit. Ce mai urmează?

Sonia BERGER