În curând, drone deasupra Caransebeşului


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului a găzduit recent conferinţa de lansare a Proiectului „Management comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzno-Banatski”. Pe lângă primarul Marcel Vela, la eveniment au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, Nicolae Borcean, city-managerul municipiului, col. Titus Susan, inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Cornel Pârvan, director tehnic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, partea sârbă fiind reprezentată de o delegaţie a Ministerului de Interne din ţara vecină, condusă de Milun Prokopijevic.

După cuvântul de bun-venit adresat participanţilor de Gabriela Bănăduc, din cadrul Serviciului Proiecte şi Programe Europene al Primăriei Caransebeş, primarul Marcel Vela a explicat cum a luat naştere acest proiect. „Acesta este un moment pe care ni l-am dorit de foarte multă vreme. Undeva prin anii 2009-2010, am fi vrut ca municipiul Caransebeş să deţină în zona teritorială, în zona Banatului Montan, un elicopter SMURD, pentru a interveni în situaţii de urgenţă în întregul Banat Montan. Cu toate că îndeplineam oficial toate condiţiile de decizie administrative şi guvernamentale, până la urmă această Unitate de salvare în situaţii de urgenţă a fost mutată la Arad. În acest context, ne-am spus atunci că, dacă nu am fost înţeleşi de Ministerul de Interne din România, poate ne înţelege Ministerul de Interne din Serbia. Aşa s-a născut acest proiect, dintr-o dorinţă firească de a îmbunătăţi nivelul calităţii intervenţiilor în caz de dezastre şi datorită faptului că am avut această oportunitate, de a accesa fonduri europene pe un proiect transfrontalier, şi, nu în ultimul rând, pentru că undeva, cândva, la Bucureşti, am cunoscut-o pe Ina Hanganu, cea care a scris, împreună cu colegii d-sale, acest proiect reciproc avantajos pentru partea sârbă şi partea română. Acum, povestea devine şi mai frumoasă, pentru că Dumnezeu ţine cu Caransebeşul… Anul trecut, s-a schimbat conducerea Ministerului de Interne, specialiştii din cadrul Ministerului care nu au fost de acord cu mutarea Unităţii la Arad, acum trei ani, au reluat cu administraţia locală discuţiile, analizele şi perspectivele înfiinţării unei Unităţi de aviaţie a Ministerului de Interne, aici, la Caransebeş, care probabil că se va materializa în această toamnă, în perspectiva prevenirii şi salvării de vieţi în Banatul Montan”, a spus Marcel Vela.

În acest context, proiectul fiind deja demarat, şi partenerii din Serbia optând pentru alte metode de intervenţie şi supraveghere aeriană, administraţia locală, având siguranţa că în municipiu vor sosi elicoptere ale Ministerului de Interne de la Bucureşti, este în situaţia în care poate spune că Primăria Caransebeş este singura din România, şi chiar din Europa, care va deţine în proprietate aparate de zbor, drone de supraveghere (avioane teleghidate, fără pilot), pentru intervenţii în caz de urgenţă, cu tehnică modernă, aflată inclusiv în dotarea NATO.

La rândul său, reprezentantul Ministerului sârb de Interne, Milun Prokopijevic, a spus că „în situaţii de urgenţă nu există frontiere, astfel că acest proiect sigur va dezvolta cooperarea între organismele cu responsabilităţi în situaţii de urgenţă, într-un sistem de colaborare şi schimb de informaţii între cele două părţi”.

Proiectul, a mai spus primarul Marcel Vela, este foarte important pentru Banatul Montan, deoarece acţionează pe trei paliere esenţiale, care vor fi coroborate printr-un sistem informaţional: unul pentru identificarea riscurilor, altul analizează resurse şi tot ceea ce trebuie făcut pentru a interveni în mod operativ în caz de dezastre sau calamităţi, iar al treilea se referă la metoda de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

„Dincolo de toate acestea, proiectul înseamnă şi dotări importante, care, din punct de vedere tehnic, sunt de primă clasă, dotări pe care noi, de la bugetul local, nu le-am fi putut suporta niciodată. Este un proiect necesar şi util zonei Caransebeş şi a Banatului Montan, finanţat din fonduri europene, şi mulţumesc Ministerului sârb de Interne că a reacţionat pozitiv la ideea noastră, iar acum ambele părţi sunt mulţumite că implementăm acest proiect”, a spus primarul municipiului Caransebeş.

„Având în vedere că zona transfrontalieră a Serbiei este destul de mare şi nu există nicio Unitate care să poată să o monitorizeze aerian, pentru noi este foarte important să avem un vecin care să poată să facă lucrul acesta”, a afirmat şi Milun Prokopijevic.

Detalii tehnice despre cele trei drone a dat Ina Hanganu, cea a cărei echipă a scris Proiectul „Management comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzno-Banatski”. Astfel, aceste echipamente fără pilot vor respecta, în principiu, toate normativele şi reglementările prevăzute de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, şi, în special, stadardele de intervenţie de la nivel european, şi chiar de la nivelul NATO. Chiar dacă încă se găsesc în stadiul de definire a caracteristicilor acestor drone, Ina Hanganu a spus că se doreşte ca prin acest proiect să fie achiziţionat un echipament care să corespundă în primul rând caracteristicilor zonei Caransebeş – Juzno-Banatski, ţinând cont că aceasta este o zonă montană şi astfel ele ar trebui să atingă o altitudine de 1.500 – 2.000 de metri şi să aibă o rază de acţiune mare, care să le permită intervenţia la distanţă. Dronele vor beneficia de un autovehicul de transport, care le va duce cât mai aproape de zona de intervenţie, de unde vor fi lansate.

Marcel Vela a mai afirmat că partea sârbă l-a convins de necesitatea dronelor, în defavoarea unui elicopter SMURD, deoarece, în prima fază, acestea sunt singurele care pot salva vieţi şi interveni în situaţii-limită, dând exemplu tragedia din urmă cu 3 ani, când un meteorolog şi soţia acestuia au fost daţi dispăruţi în Munţii Ţarcu, în luna decembrie, şi au fost găsiţi abia în luna mai, îngropaţi în zăpadă. „Dacă aveam atunci aceste drone, probabil că cei doi ar fi trăit şi astăzi”, a mai spus primarul Caransebeşului.

Cele trei drone care urmează să fie achiziţionate vor fi operate de oameni special instruiţi, dar nu este exclusă posibilitatea ca, dacă la nivelul municipiului Caransebeş se va înfiinţa o Unitate de aviaţie specială a Ministerului de Interne, să existe o colaborare cu tot ceea ce înseamnă instituţie a Statului specializată în acest domeniu, una reciproc avantajoasă, în care administraţia locală ar economisi bani cu salariile operatorilor, iar cadrele Ministerului de Interne ar beneficia de tehnica necesară.

Valoarea proiectului este 2,3 milioane de euro, iar implementarea lui se va încheia în vara anului viitor.

Sonia BERGER