Ies scântei în PNL la Caransebeş


Unul dintre punctele importante, dacă nu chiar cel mai important, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 29 iunie, a Consiliului Local Caransebeş a fost cel referitor la contractarea, de către municipalitate, a unui împrumut în valoare de 9,8 milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani, de la Ministerul Finanţelor Publice, pentru implementarea proiectului „Modernizare străzi în municipiul Caransebeş”.

Înainte de a se trece la vot, liderul consilierilor social-democraţi, Florin Bogdea, a ţinut să precizeze că PSD-ul are o altă opinie, în sensul că îndatorarea bugetului local pe 20 de ani e inoportună, atâta vreme cât reabilitarea străzilor se poate face prin fonduri europene, şi a dat drept exemplu localităţile Armeniş, Reşiţa şi Anina, ale căror administraţii au reuşit acest lucru prin PNDL 2.

Liberalul Lazăr Todorescu a venit cu o altă propunere, aceea de a amâna discutarea acestui proiect de hotărâre, însă cum retragerea de pe ordinea de zi o poate face doar primarul, Felix Borcean a refuzat, şi astfel s-a trecut la vot. Din cei 19 consilieri prezenţi, şapte au votat „pentru”, nouă „împotrivă”, iar trei s-au abţinut, ceea ce înseamnă că trei liberali nu au fost de acord cu proiectul iniţiat de primarul Felix Borcean, astfel că acesta a fost respins.

Edilul a declarat presei că, puţin înainte de începerea şedinţei, unii consilieri liberali au fost sunaţi de senatorul Marcel Vela, care le-a cerut să nu voteze acest proiect. „Le-a zis că nu e momentul pentru aceasta, mă rog, nu ştiu argumentele, mi s-a spus şi mie că nu e bine să iei credit pentru a merge în concediu, la care eu am răspuns că sunt familii care iau, totuşi, credit ca să plece în concediu. Caransebeşul este un oraş comparabil cu o familie mai săracă şi care nu-şi permite, în momentul acesta, să demareze nişte lucrări decât dacă luăm credit. Iar creditul nu cred că e ceva rău, ci e foarte des utilizat, de majoritatea administraţiilor locale. Pe mine nu m-a sunat Marcel Vela, dar ştiu că a spus că a avut experienţa organigramei Primăriei, când le-am stricat puţin jocurile şi au rămas în ofsaid. De data asta am vrut să văd eu care este barometrul partidului. S-a insistat să retrag proiectul de pe ordinea de zi, dar nu l-a retras, fiindcă am vrut să văd cine votează şi cine nu. Tocmai cei care nu au votat au fost şi cei mai vocali. Alături de viceprimarul Marius Isac şi de city-managerul Andrei Ungur am lucrat la acest proiect de hotărâre, nu s-a pus niciodată problema să nu fie votat, drept dovadă, în şedinţele trecute s-au aprobat documentaţiile tehnico-economice, totul a mers bine până cu o oră înainte de şedinţă. Atunci, Marius Isac şi-a schimbat discursul, spunând că ar fi bine să ne mai gândim”, a declarat primarul municipiului.

Felix Borcean a adăugat că le-a lăsat tuturor libertatea votului, dar a rămas ferm pe poziţie, spunându-le consilierilor că nu retrage proiectul de pe ordinea de zi. În ceea ce priveşte celălalt proiect important pentru oraş, cel referitor la introducerea reţelei de gaz în câteva cartiere ale municipiului, edilul a spus că orice se poate întâmpla. „Se pare că cei din Partidul Social-Democrat, precum şi unii oameni din PNL nu-şi doresc ca noi să performăm, nu-şi doresc să facem nişte lucruri. PSD-ul de ce nu a venit cu iniţiative la proiecte pe PNDL 2? Au fost alături de noi, au experienţă administrativă… Recunosc, e o slăbiciune a mea, la vremea respectivă am ratat aceste proiecte, iar în ceea ce priveşte Reşiţa şi Anina, cu tot respectul pentru actualii primari, ele au fost depuse dinainte. Asta nu e o acuză la adresa administraţiei trecute, dar nu trebuie să ne luptăm acum între noi, să ne atacăm unii pe alţii…”, a mai spus edilul Caransebeşului.

Felix Borcean a mai declarat că aceste „şicane” vor fi tranşate în viitorul apropiat, cel mai probabil după venirea sa din concediu. Întrebat dacă, mai târziu, va mai încerca să pună pe ordinea de zi acest proiect, el a răspuns că nu-şi face mari speranţe în acest sens. „Eu le-aş recomanda celor care au votat împotrivă să încerce să viziteze străzile care erau vizate pentru modernizare prin acest proiect şi să vadă dacă şi locuitorii din respectivele zone au aceeaşi părere despre credit. Pentru că, repet, creditul este un instrument care trebuie folosit la nevoie, şi eu cred că acum este momentul! Nu s-a pus nicio clipă problema că n-am putea suporta returnarea acestui credit. Reabilitarea nu vizează strada mea, ci străzi care n-au văzut niciodată asfaltul”.

Felix Borcean a mai precizat că a fost puţin surprins de comportamentul celor trei consilieri liberali şi nu înţelege care este scopul „acestei mici degringolade din PNL”. Referitor la zvonurile care circulă prin oraş, edilul a spus că va prezenta un bilanţ la jumătatea mandatului şi se va vedea că există proiecte importante care s-au realizat. „Dar, dacă lumea face comparaţie între 12 ani de administraţie publică în funcţia de primar, şi doi ani de mandat, trebuie să se gândească mai bine. Poate există şi varianta ca fostul primar să vrea să revină, dar eu nu cred asta, însă e posibilă şi apariţia unui nou contracandidat din sânul PNL, sau chiar apariţia unui candidat al partidului la alt partid, mai mic, dar cam de aceeaşi coloratură. Voi candida, aşa cum am anunţat, de data asta cu şi mai multă fervoare, doar pentru a demonstra că lucrurile nu stau chiar aşa cum cineva încearcă să le prezinte”.

Sonia BERGER