„Hercules”, un regal folcloric


Cea de a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional „Hercules”, desfăşurată în perioada 8-13 iulie, a însemnat o adevărată sărbătoare pentru Băile Herculane. Iubitorii de folclor din toată ţara şi din străinătate, în număr de câteva sute, veniţi pentru tratament sau la odihnă în această staţiune, s-au putut desfăta cu mai multe seri de spectacole de muzică şi dansuri autentice, atât din Banat, din alte zone folclorice din ţară, precum şi cu melodiile şi dansurile din ţări sud-est europene, dar şi din mai îndepărtatele Georgia, Indonezia şi Mexic.

Debutul a avut loc luni, 8 iulie, cu o paradă a formaţiilor participante, pe traseul Blocuri – Parcul Vicol. De la ora 19, pe scena din Parcul Vicol a avut loc deschiderea oficială a Festivalului, unde au rostit alocuţiuni reprezentanţi ai autorităţiilor locale şi judeţene. La ora 19.15 a început primul spectacol, la care au participat Fanfara din Lăpuşnicu Mare, instructor Ion Albu, Ansamblul din Veliko Gradişte – Serbia, Ansamblurile din Georgia şi Indonezia, Ansamblul „Semenicul”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, coregraf Nistor Ghimboaşă, Ansamblurile „Bocşana”, din Bocşa, şi „Vermeşana” din Vermeş, la ambele coregrafi fiind Tavi Peptenar şi Ilia Ciurcia, Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, din Caransebeş, nou-înfiinţat, odată cu plecarea celor doi coregrafi, Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, de la „Florile Semenicului” din Bolvaşniţa.

Marţi, 9 iulie, de la ora 11, la Primăria din Băile Herculane a avut loc întâlnirea delegaţilor cu reprezentanţii organizatorici judeţeni şi locali, iar de la ora 19, tot în Parcul Vicol, s-a desfăşurat al doilea spectacol, în cadrul căruia şi-au dat concursul Ansamblurile din Mexic, Georgia şi Indonezia, Ansamblul Niş – Serbia, Ansamblul „Rromales”, din Greoni, coregraf Iancu Lepa, şi Ansamblul „Cununiţa” din Bănia, coregraf Nicolae Borozan.

Miercuri, joi şi vineri, tot de la ora 19, au mai urcat pe scena din Parcul Vicol Ansamblurile din Slovacia, Mexic, Ansamblul „Florile Semenicului” din Bolvaşniţa, Ansamblul din Niş – Serbia, Ansamblul „Armenişana” din Armeniş, coregraf Dumitru Dragomir, Ansamblul „Reşiţeana” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu”, din municipiul de pe malurile Bârzavei, coregraf Niţu Moica, Ansamblul din Bulgaria, Ansamblul Maidanpeck – Serbia, care, pe lângă calitatea dansurilor, s-a remarcat şi prin solista vocală Sandra Kocic, care a interpretat foarte bine un cântec în limba română, fără ca ea să vorbească „o boabă” româneşte, şi solistul la nai Cristian „Vagner” Ruţanu, acompaniat de „Rapsodia Bucovineană” din Suceava. Au mai evoluat pe scena din parcul Vicol Ansamblurile „Cununa Călimanilor” din Deda, judeţul Mureş, coregraf Vasile Gabor, şi Orchestra „Rapsodia Bucovineană” din Suceava, dirijor şi solistă vocală Mădălina Senciuc, şi solista Mihaela Stuparu, ambele formaţii sprijinite de Asociaţia Centrul Cultural „Ardealul” din Subcetate – Harghita, preşedinte Doru Viorel Ciubîcă, Ansamblul „Hora Caraşului”, din Oraviţa, dirijor Sorin Chişărău şi coregraf Viorica Chişărău, Ansamblul „Iedera”, din Oţelu Roşu, coregraf Ionuţ Pascotă, Ansamblul „Bârzava”, din Reşiţa, instructor Maria Aghescu, precum şi Ansamblul „Datina”, tot din Reşiţa, coregrafi Ioan Ghiaur şi Ica Laţcu.

Organizatorii acestui adevărat regal folcloric au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Consiliul Local şi Primăria Băile Herculane, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin. Parteneri media: Banat TV, TV Vest, Radio Reşiţa, Radio Craiova, Radio Timişoara, şi publicaţia on-line Argument. Prezentatorul Festivalului a fost Dan Liuţ, realizator de emisiuni folclorice la postul Banat TV, şi micuţii săi ucenici, Robert Cancean şi Dragan Olariu. Sonorizarea a fost asigurată de Petru Dalea, iar de filmări şi de transmiterea TV a evenimentului s-a ocupat Bujorel Purice.

Şi cum la toate festivalurile şi manifestările folclorice cineva se evidenţiază în ceea ce priveşte organizarea, la Băile Herculane această persoană a purtat numele prof. Gheorghe Ţunea, directorul CJPCPCT Caraş-Severin, care ne-a declarat, la încheierea evenimentului, că în acest an au participat 32 de colective artistice, care au adus pe scenă un număr de 1.000 de artişti, toţi bucurându-se de cele mai bune condiţii de şedere în staţiunea de pe Cerna.

Ştefan ISAC