Să salvăm pădurea până nu e prea târziu!


Recent, a fost lansată platforma online www.salvezpadurea.ro, un proiect Greenpeace România. Pe salvezpadurea.ro, orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

De pe platforma salvezpadurea.ro, sesizările vor fi trimise spre Ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate.

Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul silvic responsabil și Garda forestieră.

Platforma este continuarea firească a Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut și completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este, de asemenea, și o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile și transparente a pădurilor din România și se speră să fie un instrument util pentru toți cetățenii care își doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure. În același timp, platforma răspunde recomandărilor europene cu privire la comerțul cu lemn (EUTR), așa cum sunt acestea cuprinse în preambulul regulamentului.

Conform celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi.

Mădălina DOMAN