Gunoiul, majorat cu 45 la sută


În virtutea înţelegerii intervenite în şedinţa de Consiliu local de luni, 16 ianuarie, între grupul liberal şi cel social-democrat, privind amânarea luării unei decizii referitoare la majorarea tarifelor pentru serviciul de salubritate prestat de SC Transal Urbis SRL Caransebeş, până după consultarea Asociaţiilor de proprietari şi a agenţilor economici, iată că joi, 19 ianuarie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului au avut loc discuţii între conducerea administrativă a oraşului şi reprezentanţii acestor asociaţii.

Motivul principal al acestor creşteri de tarife l-a constituit intrarea în vigoare, la începutul anului, a Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă Nr. 31/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, sau, mai pe scurt, a Taxei pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în sumă de 80 lei/lună, care trebuie plătită de operatorul de salubritate, în cazul de faţă, de Transal Urbis.

Reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari s-au prezentat la întâlnire „secondaţi” de doi consilieri locali social-democraţi, Florin Bogdea şi Gavrilă Ardelean. De cealaltă parte a mesei s-au aflat primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur, secretarul primăriei, Ana Bratu, directorul Ovidiu Chimigeriu şi Mihai Minea, din partea SC Transal Urbis, precum şi directorul economic al Primăriei, Horia Irimia.

Cum propunerea înaintată spre dezbatere Consiliului Local prevede o majorare de la 10,35 la 17,04 lei/persoană a tarifului pentru serviciul de salubritate, social-democratul Florin Bogdea a încercat să demonstreze, matematic şi teoretic, faptul că aceasta nu se justifică. El a fost contrazis de reprezentanţii Primăriei şi ai SC Transal Urbis, care, cu cifrele în faţă, au arătat că, în condiţiile în care Caransebeşul duce deşeurile tocmai la Oradea, ceea ce înseamnă 540 de kilometri dus-întors, şi depozitează anual acolo aproximativ 6.000 de tone de deşeuri, la toate acestea adăugându-se alte cheltuieli, cum ar fi majorările salariale pentru angajaţii operatorului de salubritate, costul combustibilului, intrarea în vigoare a Taxei de mediu, de 80 de lei/tonă, plus eventualele investiţii viitoare, aşadar, ţinând cont de toate acestea, majorarea nu pare exagerată.

Vocilor din sală, care au cerut ca deşeurile să fie duse la Deponeul de la Lupac, pentru a se evita parcurgerea câtorva sute de kilometri în plus la fiecare drum, li s-a răspuns că, în primul rând, acesta nu este funcţional, urmând să devină operativ abia prin lunile mai, iunie, şi asta dacă lucrurile sunt privite cu optimism, iar în al doilea rând tariful perceput de operatorul din Piteşti al Deponeului va fi de 174 lei/tonă, în vreme ce Oradea percepe un preţ sensibil mai mic.

Această problemă a fost abordată de viceprimarul Marius Isac în şedinţa Colegiului Prefectural. „De ce la deponeul de la Lupac costul va fi foarte ridicat? La deponeul al cărui proprietar este Consiliul Judeţean, depozitarea unei tone de deşeuri va costa 174 de lei plusTVA, la care se va adăuga şi  «suprataxa» de 80 de lei, care  a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Credem că redevenţa iniţială stabilită de Consiliul Judeţean, de la care s-a pornit licitaţia pentru selectarea operatorului, a fost prea mare. La alte deponee din ţară – deponee ecologice –, costurile de depunere sunt semnificativ mai mici”, a spus viceprimarul Marius Isac.

Cu cifrele în faţă, directorul Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu, a afirmat că ultima majorare de tarife s-a făcut în 2013, iar această creştere a preţului rezultă din faptul că, la Oradea, operatorul caransebeşean de salubritate nu mai plăteşte 83 lei/mc, ci 114 lei/mc, la aceasta adăugându-se ceilalţi factori pe marginea cărora s-a discutat, de unde ar rezulta un preţ pentru populaţie de 17,04 lei/persoană. „În plus, la noi se aruncă în gunoiul menajer multe deşeuri care ar putea fi reciclate – PET-uri şi hârtie –, în proporţie de 40 la sută. Dacă l-am colecta selectiv, ar scădea şi cantitatea dusă la deponeu. În concluzie, cu cât ducem mai puţin la Oradea şi cu cât colectăm selectiv mai mult, cu atât tarifele vor fi mai mici”, a mai spus Ovidiu Chimigeriu.

În final, primarul Felix Borcean a propus o soluţie de compromis, în sensul că tariful să nu fie nici 17 lei/persoană, dar nici 12-13 lei, cât au avansat administratorii, ci undeva la mijloc, la 14-15 lei/persoană, cifră pe care a dorit-o şi reprezentantul social-democraţilor în Consiliul local, Florin Bogdea, restul până la 17,04 lei să reprezinte subvenţia acordată de Primărie. A rămas atunci stabilit ca Ovidiu Chimigeriu să facă, în perioada următoare, o serie de calcule, iar în următoarea şedinţă a legislativului local, o cifră finală să fie supusă la vot.

Reunirea aleşilor municipali a avut loc miercuri, 25 ianuarie, în plenul ei fiind aprobat, în cele din urmă, preţul de 12 lei/persoană, pentru cetăţenii care locuiesc la bloc şi 15 lei/persoană pentru cei de la case, nemafiind vorba de nicio subvenţie de la Primărie. Consilierii PSD au votat împotrivă.

Sonia BERGER