Grupul Mixt lucrează pentru romi


La mijlocul săptămânii trecute, Sala de protocol a Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin a găzduit întâlnirea trimestrială a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Şedinţa a avut ca scop principal reorganizarea Grupului de Lucru Mixt, pentru ca, prin extinderea acestuia, conform Planului General de Măsuri privind Strategia României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020, să fie evaluate în mod eficient principalele nevoi ale comunităţii romilor şi elaborate programe de sprijinire a acesteia.

Astfel, prin Ordin al prefectului, din componenţa Grupului de Lucru Mixt fac parte reprezentanţi ai următoarelor instituţii publice şi ONG-uri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gl. Br. Vasile Zorzor”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Direcţia de Evidenţă a Persoanei a judeţului Caraş-Severin, Consiliul Judeţean – Direcţia General Juridică, Servicii Publice Administrative, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Primăria Reşiţa, Primăria Caransebeş, Primăria Bocşa, Primăria Oraviţa, Primăria Anina, Primăria Moldova Nouă, Primăria Răcăşdia, Primăria Vărădia, Primăria Ticvaniu Mare, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, Asociaţia Democrată a Romilor şi Lăutarilor Armeniş, Liga Romilor din Clisura Dunării, Asociaţia Nevoparudimos, Asociaţia de Cultură, Educaţie şi Dezvoltare a Romilor „Pipirig Nord” Caransebeş şi Asociaţia Creştin Umanistă a Ţiganilor din judeţul Caraş-Severin. Coordonarea este asigurată de către subprefectul judeţului, Miu Nicolae Ciobanu, iar secretariatul tehnic de către Biroul Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin.

Tot în cadrul acestei întâlniri a fost adoptat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al grupului. Prin activităţile desfăşurate, se va urmări în continuare atragerea şi a altor instituţii şi organizaţii la activităţile desfăşurate în beneficiul comunităţii de romi, în conformitate cu Strategia Guvernului României de incluziune, se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului.

În ce de-a doua parte a şedinţei au fost abordate diverse teme de interes general. O problemă căreia i s-a acordat o importanţă deosebită a fost cea a cărţilor de identitate pentru cetăţenii de etnie romă. Reprezentantul Direcţiei de Evidenţă a Persoanei a judeţului Caraş-Severin le-a transmis liderilor romi să-i încurajeze pe membrii comunităţilor să se adreseze în acest sens instituţiei.

Următoarea întâlnire a Grupului de Lucru Mixt va fi organizată peste trei luni.

Mădălina DOMAN