Groază, dulce groază, la Jupa


Spun cu mândrie că am ajuns la cea de-a cincea ediție de Halloween pe ulițele satului Jupa. Mă încearcă sentimente de nedescris în cuvinte pentru faptul ca an de an ne adunăm din ce în ce mai mulți în parcul de la Jupa, costumați cât mai original, înfricoșători sau simpatici, cu plsuțele și punguțele pregătite pentru a fi umplute cu cât mai multe bomboane și dulciuri. Pentru că acest eveniment a fost anunțat cu două săptămâni în urmă prin afișe și flyere împărțite prin tot satul, cei mici și cei mari și-au pregătit costumașele și au venit voioși și plini de energie și cu vocile drese pentru a speria sătenii, cerându-le, hotărâți, bomboane. Am fost foarte plăcut surprinsă să văd că cei mici sunt din ce în ce mai receptivi la acest eveniment. Sunt tot mai mulți și investesc mai mult timp și dau mai multă atenție pregătirii costumașelor pe care le poartă în ziua respectivă. Și mămicile sunt tot mai entuziasmate de acest grupuleț alcătuit din vrăjitoare, schelete, monștri, Einsteini, zâne și alte creaturi caraghioase, și ne acompaniază în periplul pe ulițele satului, asigurându-se că cei mici sunt supravegheați și că au costumașele puse la punct. 

Pentru a face situația mai interesantă și a face puțină mișcare, înainte de plecarea din sat am făcut un joculeț cu ei, la care au răspuns foarte bine, și mai că uitaseră de bombonelele ce aveau să le primească. După câteva ture de alergat drept încălzire, am plecat prin sat, cu mic, cu mare, urlând că vrem bomboane și încercând să părem cât se poate de fioroși și periculoși. Oamenii din sat ne-au primit cu drag și ne-au împărțit bomboane cu toate aromele. Au și simulat foarte bine că erau speriați, spre deliciul copiilor care intraseră deja în pielea personajelor pe care le interpretau. Ca în fiecare an, cei mici au primit foarte multe „recompense” și, după ce au apucat să și mănânce câteva, aveau o energie incredibilă, o energie care nu te putea lăsa indiferent și care îți transmitea o stare de bine, prin inocența lor și prietenia pe care le emanau. Oamenii au fost foarte entuziasmați de această vizită și ne-au pus să promitem că vom reveni și la anul, cu forțe proaspete, doar că înainte de asta ne vom vedea și la pițărăi.

De asemenea, menționez că, la fel ca în fiecare an, promovarea acestui eveniment, o acțiune fără de care cei mici nu ar fi știut când să pregătească costumașele, a fost făcută de Ion Lazăr, un copil” mai mare, care este necondiţionat alături de noi încă de la început. A fost și este proiectul meu de suflet, început în timpul liceului. Încă puțin și termin facultatea, dar tot cu suflet de copil am rămas și vin cu drag la Jupa pentru a merge cu cei mici la vânătoare de bomboane şi sunt sigură că nu ne vom opri doar la această ediţie. Va urma!

Sandi Dariana POPESCU