Gazoductul „Nabucco” va trece pe lângă Caransebeş


Proiectul „Nabucco”, unul de importanţă uriaşă, care presupune construirea unei conducte de gaz în lungime de 3.300 de kilometri, cu punct de plecare din Marea Caspică, ce traversează mai multe ţări, printre care şi România, cu scopul final de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz a Uniunii Europene, va avea un impact major şi asupra judeţului Caraş-Severin. Din cei 460 de kilometri de conductă care vor străbate România, 110 vor tranzita judeţul nostru. În Caraş-Severin, „Nabucco” va parcurge un traseu extrem de dificil în unele porţiuni, din cauza terenului accidentat. Mai exact, conducta urmează să intre în judeţ pe la Topleţ, urcă prin Domogled, taie valea pârâului Bela Reka, urcă din nou zona montană de la Domaşnea, coboară înspre Caransebeş, ocoleşte municipiul prin zona Aeroportului şi trece prin Constantin Daicoviciu, pentru a ieşi din judeţ la Zăgujeni.

Traseul este unul sinuos, întrucât proiectul prevede traversarea, în cea mai mare parte, a domeniului public, iar acolo unde este vorba de proprietăţi private, asociaţii „Nabucco” – printre care se numără şi multe bănci europene – vor rezolva problemele prin strategii proprii, fără exproprieri.

Studiile de suprafaţă asupra terenului au fost deja efectuate, iar documentaţia trimisă la Viena, la consultanţii proiectului, după care vor mai urma şi alte studii. Demararea proiectului a început însă deja în Turcia, iar în celelalte ţări implicate –Bulgaria, Ungaria şi Austria – documentaţia se află în stadii avansate, aşa că se poate spune căNabucco” se apropie cu paşi repezi de Caraş-Severin.

Sonia BERGER