Gărâna aduce tribut muzicii bune


În data de 3 septembrie, la Gărâna va avea loc un concert organizat de societatea LUPO, prin care se urmăreşte aducerea unui tribut trupelor Bon Jovi, Guns N´Roses, Beatles şi Depeche Mode, la care vor participa formaţii din Olanda, Italia şi Serbia

 Sâmbătă, 3 septembrie, la Gărâna va avea loc un concert organizat de societatea LUPO, prin care se urmăreşte aducerea unui tribut trupelor Bon Jovi, Gun N’Roses, Beatles şi Depeche Mode. Cântecele vor fi interpretate de formaţii acreditate din Olanda, Italia şi Serbia, respectiv ,,Dream Company”, ,,Jailbreak”, ,,The Best Beat” şi ,,Sneakers”. Concertul va dura mai bine de patru ore, fiind urmat, a doua zi, de o competiţie sportivă – Cupa ,,Semenic” la Judo –, la care s-au înscris aproape 100 de tineri de la cinci cluburi. (S. Berger)

Societatea LUPO este, începând cu anul 2003, gazda Festivalului Internaţional de Jazz – Gărâna şi s-a implicat activ în dezvoltarea unei infrastructuri menite să ridice calitatea în servicii şi confort pentru vizitatorii festivalului. Infrastructura fiind astfel creată, proprietarii au hotărât că ar putea face din acest loc mai mult decât o locaţie pentru Festivalul de jazz. Prin urmare, primele iniţiative de a crea noi evenimente pentru celelalte 360 de zile din an s-au născut încă din 2005, când s-a desfăşurat prima ediţie a Galei Folk Gărâna, finanţată exclusiv de proprietarul societăţii LUPO, dr. Rudolf Körtvelyessy. Tot aşa s-a născut, în anul următor, Gala Rock Gărâna, care, după două ediţii, în anul 2009, s-a unit cu Gala Folk Gărâna şi a fost cunoscută sub genericul Quitar-Rock-Folk Festival. Acestor ediţii li s-au alăturat şi evenimente cu tentă sportivă.

La finele anului 2010, s-au pus la punct toate detaliile unui nou proiect, şi în anul 2011 a luat naştere Semenic Fest. Programul a fost creat pentru anul 2011, ca un proiect-pilot, menit să evidenţieze efectele organizării unui eveniment pe lună, pe infrastructura creată la Gărâna pentru Festivalul Internaţional de Jazz. Organizatorii îşi propun ca pe scena de la Gărâna să concerteze doar artişti şi trupe de talie, ,,pentru că e o bagatelă să aduni în centrul unui oraş 2.000 de participanţi, dar ai nevoie de motivaţii serioase pentru a determina 2.000 de oameni să se deplaseze la Gărâna”, după cum a afirmat Lora Körtvelyessy, din cadrul societăţii LUPO.

Astfel, au avut loc patru evenimente în acest an. În luna mai, la Gărâna s-a desfăşurat un festival de folclor autentic, cu Nicu Novac, Mihaela Petrovici, Ionela Bălan şi Mirela Petrean, pe scenă urcând şi Ansamblul de Dansuri ,,Semenicul”. Mişcarea de sănătate trebuia să fie reprezentată de o întâlnire a Bikerilor.

În luna iunie, Semenic Fest Rock i-a avut cap de afiş pe cei de la ,,Timpuri Noi”. Concertul a fost precedat şi de o ediţie de New Commers – scopul fiind acela de a promova trupe noi, neafirmate. Pe partea sportivă, a avut loc prima ediţie de Cros Montan, cu aproape 50 de participanţi. ,,O participare reuşită pentru o primă ediţie, care nu a beneficiat de prea multă promovare”, a spus Lora Körtvelyessy.

În luna iulie a avut loc Festivalul Internaţional de Jazz, care, fiind un eveniment de talie, organizatorii şi gazdele Semenic Fest nu au mai considerat necesar să creeze şi altceva pentru respectiva lună.

În august, Semenic Fest Folk, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, a depăşit aşteptările tuturor. Folk-ul din acest an, cântat în serile de 5 şi 6 august, a avut peste 3.500 de spectatori. Au concertat, la Gărâna, ,,Pragul de Sus”, ,,Pasărea Colibri” (noua formulă – Baniciu, Vintilă, Cnejevici, Boar), precum şi Ovidiu Mihăilescu, reşiţeanca Maria Gorghiu, Mircea Vintilă şi Ducu Bertzi.

Ce sunt trupele ,,Tribute” sau care este diferenţa dintre ,,Cover” şi ,,Tribute”?

Cover este termenul cunoscut pentru interpretarea unor melodii din repertoriul altor artişti. Astfel, o trupă care cântă rock, de exemplu, poate cânta din repertoriul altor artişti de rock, precum şi alte genuri muzicale. Trupele ,,Tribute” sunt mult mai mult decat atât. ,,Pentru a deveni trupă Tribute, formaţia respectivă trebuie să se ridice la anumite standarde. Astfel, dacă vrea să cânte Tribute pentru Queen, de exemplu, ar trebui să trimită un Demo trupei-mamă, trupei originale. În urma audierii şi vizionării acestui Demo, trupa-mamă hotărăşte dacă respectivii sunt suficient de calificaţi pentru a face asta, dacă se ridică la standardele lor. În cazul unui răspuns afirmativ, trupa-mamă urmează să vadă şi să asculte live acea formaţie, iar dacă nici aici nu dă greş, atunci membrii acesteia primesc o acreditare pentru a interpreta muzica celor de la Queen”, a explicat Lora Körtvelyessy.

Trupele Tribute pot şi ele, bineînţeles, să facă Cover, dar o trupă Cover nu poate fi Tribute. Poate însă să devină, însă numai în urma acestui proces descris anterior.

În septembrie, ,,Semenic Fest Tribute Internaţional” va aduce Tribute pentru Bon Jovi, Beatles, Guns N´Roses şi Depeche Mode. Trupele care vor interpreta sunt trupe internaţionale, venite din Olanda, Italia, dar şi de la vecinii noştri din Serbia, respectiv ,,Dream Company”, ,,Jailbreak”, ,,The Best Beat” şi ,,Sneakers”. „Iniţial, ne-am dorit ca pe afiş să se regăsească şi cei de la Coldplay, însă o a cincea trupă pentru o seară de septembrie ni s-a părut a fi prea mult. După calculele noastre, concertul din seara de 3 septembrie va dura mai bine de patru ore. Ne aşteptăm să fie un festival care să trezească interesul publicului larg, indiferent de vârstă, căci numele de pe afiş sunt de top, iar interpretarea pe măsură. Cine nu a avut ocazia să vadă un concert Beatles, va avea acum ocazia să vadă o copie reuşită a unui astfel de eveniment. Şi e mai realizabil, decât a-l readuce pe John Lennon printre noi!”, a spus Lora Körtvelyessy. Şi a continuat: ,,Deşi controversate, festivalurile şi trupele Tribute sunt demne de luat în seamă. Rămâne, deci, la latitudinea fiecăruia dacă consideră Tributul ca pe o copie, sau ca pe un trofeu, o cinste adusă celor din top. Totuşi, chiar şi pentru a imita un nume de top, trebuie să ai nişte calităţi, chiar dacă nu poţi fi niciodată ca promotorii, aceasta fiind doar o chestiune de percepţie. Poate-i poţi depăşi, însă percepţia noastră, atunci când auzim acelaşi refren, e mai greu de modelat pentru a accepta un ton al aceluiaşi refren, într-o alta măsură”.

Duminică va avea loc şi o competiţie sportivă – Cupa ,,Semenic” la Judo –, organizatorii sperând ca ea să capete, de asemenea, caracter internaţional la o ediţie cât mai apropiată. Competiţia se va desfăşura duminică, 4 septembrie, la Căminul Cultural Gărâna, la el fiind înscrişi aproximativ 100 de sportivi, de la cinci cluburi, printre care se numără şi unul din Cluj.

Evenimentul este susţinut de ,,Gasthoff Tirol”, ,,Aquaris” – ambele din Crivaia, Hanul ,,La Răscruce”, Pensiunea ,,Sus în Sat”, Pensiunea ,,Gotschna”, Pensiunea ,,Wolfsberg”, cărora organizatorii le mulţumesc pentru interesul arătat în sprijinirea unor astfel de acţiuni, fiind, de asemenea, susţinut şi promovat de Radio România Actualităţi, Radio Reşiţa şi LUPO Gărâna. Sponsori: CARPATAIR, AGIL.

Sonia BERGER