Festivalul Corurilor de Copii și Tineret „Timotei Popovici” împlinește 40 de ediții



Ani mulți, ușori și grei, cu lumini și umbre, cu urcușuri și coborâșuri în mișcarea corală a școlarilor și tinerilor din Banat, și nu numai… Comuna Marga este o așezare cu un potențial muzical ridicat, sens în care merită amintite aici Corul „Canon” al Școlii Generale, Corala „Mărgana” a Căminului Cultural „Dumbrăvița”, dar și realizarea unui amfiteatru modern pentru repetițiile corurilor, înființarea Clubului artelor, a Universității Sătești de Educație Muzicală, sau ridicarea Monumentului de marmură „Omagiu cântecului”, unic în Europa.
În 1982, la Marga s-a pus temelia Festivalului Corurilor de Copii și Tineret „Timotei Popovici”. Cititori au fost doi dascăli responsabili de profesia lor – Aurelia și Dumitru Jompan. De la încadrare, ei au înțeles că, pe lângă activitatea didactică la clasă, pot fi desfășurate încă și celelalte două laturi: cea „extrașcolară” și cea „extradidactică”.
Despre motivul pentru care numele patronului a fost ales de cei doi în persoana cunoscutului compozitor Timotei Popovici ne-a vorbit cunoscutul muzicolog de la Marga, Dumitru Jompan.
„În primul rând, numărul impresionant de cântece pentru copii create de el, între care „Înfloresc grădinile”, „Vine, vine primăvara”, „Vine ploaia”, „La oglindă” ș.a., justifică ideea. În al doilea rând, ceea ce nu se cunoaște este faptul că, deși născut în Banat, la Tincova, compozitorul a activat mai mult în Ardeal, la Brașov, și aproape jumătate de veac la Sibiu. După trecerea hotarului în altă lume în anul 1950, reconsiderarea sa de către cele două provincii a fost: Ardealul că a fost bănățean de origine; Banatul că nu a slujit muzica provinciei din sud-vest. Cei doi dascăli au gândit că ar fi potrivit să i se înalțe un monument spiritual între cele două provincii, Marga fiind piatra de hotar.
Din lipsă de bani pentru dezvelirea unui bust, fonduri locale și județene care nu există, din păcate, nici astăzi, am hotărât să punem temelie, în 1982, Festivalului Coral pentru Copii și Tineret «Timotei Popovici», până la un moment dat, unic în România. Toate edițiile de până acum s-au bucurat de purtarea de grijă a celor trei ierarhi – P.S.S. Emilian Birdaș, P.S.S. Dr. Laurențiu Streza și P.S.S. Dr. Lucian Mic. De fiecare dată, fără omisiuni, festivalul s-a desfășurat în bune condiții, cuprinzând două secțiuni: cea științifică – simpozionul, și cea artistică, respectiv concertul. În jurii au fost invitate cele mai înalte personalități ale muzicii românești”.
La ediția din acest an, cea cu numărul 40, care va avea loc în data de 10 mai, începând cu ora 12, pe scena sălii mari a Casei de Cultură din Oțelu Roșu, vor evolua Corul „Timotei Popovici” (Sibiu), Corul „Sigismund Toduță” (Deva), Corul „Steluțe” (Reșița), Ansamblul Coral al Seminarului Teologic Arad, Grupul Coral „Pui de cer” (Moniom – Reșița), Corul „Piticot” (Oțelu Roșu), Grupul „Neos” (Arad), Corul „Armonia” al Liceului de arte „Sabin Păutza” (Reșița), Corul „Viitorul Serecii” (Sereca) și Corul Ortodox „ATOR” al Asociației Tinerilor din Banatul de Munte (Reșița). Invitat special va fi Corul de copii ,,Carmina Felix” (Vârșet – Serbia).
Juriul Festivalului va fi alcătuit din P.S. Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului – președinte de onoare, Prof. Univ. Dr. Dumitru Jompan – președinte; membri: Pr. Dr. Daniel Aron Alic, Conf. Univ. Dr. Marcu Mihail Deleanu, compozitor Dr. Sabin Păutza, Pr. Dr. Marius Popa, Prof. Univ. Dr. Habil. Lucian Emil Roşca, Prof. Dr. Constantin Tufan Stan.
„Anul 2025 este un an special pentru patronul Festivalului, deoarece se împlinesc 155 de ani de la naștere și 75 de la moartea sa. Din acest motiv, partea științifică a evenimentului se desfășoară pe variațiuni pe tema personalității muzicianului bănățean cu preocupări variate în domeniul muzicii. La penultimele ediții, vioara întâi în organizarea și desfășurarea festivalului a fost Arhimandritul Dr. Casian Rușeț, Consilier Cultural al Episcopiei Caransebeșului”, a adăugat reputatul muzicolog de la Marga.
Singurul ctitor rămas în viață, Prof. Univ. Dr. Dumitru Jompan, va veni în fața P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, și a Consiliului Local Marga cu propunerea ca, începând cu ediția cu numărul 41, titulatura acestui eveniment cultural să fie „Festivalul Coral Timotei Popovici – Aurelia și Dumitru Jompan”.
Pr. Romulus FRÎNCU

Lasă un comentariu