Felix Borcean vine de la Bruxelles cu planuri mari pentru Caransebeș


La jumătatea acestei luni, Felix Borcean, primarul Caransebeşului, împreună cu Ioan Popa, edilul Reșiței, a fost într-o vizită de câteva zile la Bruxelles și în Luxemburg. Revenit în țară, Felix Borcean a vorbit despre această deplasare și despre ideea dezvoltării comune a celor două orașe, în cadrul unei întâlniri derulate în Sala Senatului Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa.

„Vizita noastră a fost susținută de un reşiţean, căruia ţin să-i mulţumesc, şi anume Bogdan Rogin, funcţionar al Parlamentului Europei, un om care doreşte să se implice mult în dezvoltarea regiunii, şi a găsit în noi doi parteneri ideali pentru acest lucru. Domnia-sa ne-a facilitat, de-a lungul celor câteva zile pe care le-am petrecut la Bruxelles, contacte valoroase cu comisari europeni, respectiv cu Corina Creţu, Kristalina Georgieva – comisar pentru Buget şi Resurse, Carsten Rasmussen, reprezentant al Direcţiei Generale de Politici Regionale a Comisiei Europene, şi Iskra Mihaylova, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

Edilul municipiului Caransebeș și Ioan Popa au mai avut o discuţie cu reprezentanții Băncii Europene de Investiţii, care i-au informat referitor la proiectele pe care le-ar putea accesa pentru această zonă, plecând de la premisa că o dezvoltare durabilă funcţională se poate realiza numai în colaborare cu municipalităţile, cu persoanele, cu primarii interesaţi de această dezvoltare. „Noi am venit cu idei, am venit la masa de lucru cu proiectele noastre, şi pe fonduri europene, şi proiecte care ar putea fi finanţate, iar discuţiile au fost extrem de prolifice şi s-au axat pe proiecte mari de dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii finanţând proiecte mari, bazate pe parteneriat public-privat. Amândoi am venit cu idei ambiţioase, care s-ar putea pune în aplicare împreună de către cele două municipalităţi. Tot timpul am discutat în parteneriat, ne-am gândit la soluţii comune, în principal la dezvoltarea turistică a celor două zone, Muntele Mic şi Semenic. Pe parcurs au apărut idei noi, precum finanţarea unor întreprinderi în parteneriat public-privat. Ne gândim să atragem în zonă parteneri importanţi, serioşi, cu ajutorul cărora să punem umărul la dezvoltarea, la crearea locurilor de muncă, la atragerea unor investiţii şi revitalizarea zonei Banatului de Munte“, a mai spus Felix Borcean.

Primarul municipiului de pe malurile Timișului și Sebeșului a dezvăluit una dintre ideile pe care o dorește pusă în practică, mai exact contactarea firmei de maşini electrice Tesla, pentru a produce în Caransebeş şi la Reşiţa astfel de automobile electrice, în așa fel încât în 2030 sau în 2050, regiunea să fie liberă de poluare. „Putem, de asemenea, să atragem în zonă puncte de lucru ale unor firme cum sunt Hella, Continental, care deja au venit către Lugoj. Ne gândim și la perspectiva deschiderii Aeroportului Caransebeş, care ar fi un «boom» formidabil, atât pentru turism, cât şi pentru industrie“, a mai spus Felix Borcean la întâlnirea de la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița.

Sonia BERGER