Felix Borcean l-a „desfiinţat” pe city-managerul Andrei Ungur


Unul dintre cele şapte puncte propuse peste ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Caransebeş de miercuri, 27 februarie, şi de departe cel mai important, a fost cel iniţiat de primarul Felix Borcean şi se referea la desfiinţarea funcţiei de administrator public, cu alte cuvinte punerea pe liber a city-managerului Andrei Ungur.

În expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre se arată că, având în vedere contextul economic şi legislativ actual, precum şi faptul că atribuţiile delegate administratorului public vor fi realizate în mod direct de către primar, respectiv viceprimar şi şefii compartimentelor din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului, nu se mai justifică păstrarea funcţiei de administrator public în structura instituţiei.

Având în vedere că, în Consiliul Local Caransebeş, liberalii au zece membri, iar social-democraţii nouă, pentru ca proiectul de hotărâre să treacă era nevoia ca măcar un om din grupul PNL să treacă în tabăra PSD, ceea ce s-a şi întâmplat, ba, mai mult, nu a fost vorba de un singur consilier, ci de doi, aceştia fiind Toma Tămăşilă şi Ioan Pop. În plus, gestul celor doi arată că, după şedinţa de miercuri, raportul de forţe în Consiliul Local Caransebeş s-a schimbat, balanţa înclinându-se, de acum, în partea PSD.

Primarul Felix Borcean nu a vrut să comenteze evenimentul, însă, după încheierea şedinţei, fostul city-manager Andrei Ungur a ţinut o scurtă conferinţă de presă „la cald”, la sediul PNL Caransebeş.

E clar că astăzi primarul s-a poziţionat de partea partidului de care bănuiam cu toţii că e mai atras decât de PNL, cu toate că în ultimele ieşiri publice a susţinut că este membru PNL. Este în continuare membru PNL, dar, prin ceea ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul local, majoritatea s-a schimbat, or, la ultimele alegeri, cetăţenii municipiului Caransebeş au votat PNL-ul, atât pentru Consiliul local, cât şi pentru funcţia de primar. De astăzi se pare că vor fi conduşi de PSD, şi ca primar, şi ca Consiliu local. În ceea ce mă priveşte, sunt oarecum afectat de modul în care a procedat, pentru că, odată şi odată, tot trebuia să se întâmple, să propună lucrul acesta. Având în vedere modul în care am colaborat, mi-ar fi plăcut ca azi-dimineaţă, când s-a gândit la acest proiect de desfiinţare a postului de administrator public, să mă cheme şi să-mi spună, nu trebuia mai mult. Dar lucrurile acestea au fost deja negociate – şi s-a văzut clar în Consiliul local acest lucru – cu PSD-ul şi cu Pro România, pentru că aici, la Caransebeş, nu se ştie care cum sunt, fiindcă nu-şi arată adevărata faţă de frică să nu-şi piardă indemnizaţia de 700 de lei (de şedinţă – n.r.). Noi vom merge mai departe”, a spus Andrei Ungur.

Fostul city-manager a adăugat că în ceea ce îi priveşte pe cei doi consilieri PNL, Toma Tămăşilă şi Ioan Pop, care nu au respectat decizia politică luată în Biroul local, ei ştiau de la început că, în momentul în care nu votează ceea ce s-a discutat şi hotărât la nivelul partidului, riscă să fie excluşi din partid şi să-şi piardă mandatul de consilier.

Andrei Ungur a mai precizat că, în ceea ce îl priveşte pe Toma Tămăşilă, în ultimul timp a fost ezitant când a venit vorba despre felul în care se va vota în Consiliul local, pentru ca, în final, să-i comunice că „o vor lua pe drumuri separate”, fapt confirmat şi de viceprimarul Marius Isac, prezent şi el la conferinţa de presă.

Fostul city-manager a mai declarat că a aflat de proiectul de hotărâre privind desfiinţarea funcţiei de administrator public cu trei ore înainte de începerea şedinţei, fiind anunţat de cineva din interiorul Primăriei că la Registratură a fost depus un document în acest sens. „Cel puţin consilierii locali PNL au aflat de el abia atunci când au venit la şedinţă, cu excepţia lui Ioan Pop, care a fost la comisie şi a semnat. După ce voi primi decizia de revocare şi voi vedea ce scrie în ea, ce preaviz voi avea, mă voi consulta cu un avocat, să vedem în ce măsură se poate ataca această decizie. Nu sunt atât de afectat de această decizie, cât de ceea ce las în urmă, şi aici mă refer la proiectele la care am muncit, sunt manager de proiect la trei proiecte care au fost duse de la idee până la faza în care suntem acum exclusiv de mine şi de încă o persoană sau două de la Compartimentul proiecte. Este vorba despre ştrand, a fost ideea mea şi a fost finalizat, inclusiv ceea ce urmează să se mai întâmple acolo, sau de locurile de joacă din municipiu, de terenurile de sport, de amenajarea ruinelor Bisericii medievale, în plus se mai află chiar acum în faza de implementare un proiect referitor la performanţa în administraţia publică şi acreditarea ISO 9001, Centrul de zi pentru bătrâni, fostul Spital Bora… Nu vreau să mă laud sau să mă victimizez, dar sunt proiecte la care am muncit”, a mai spus Andrei Ungur.

Încercând un scenariu în care cei doi consilieri liberali sunt excluşi din partid, lucru care a şi fost votat în şedinţa de joi, 1 martie, a Biroului Politic Local al Organizaţiei Caransebeş, iar următorii de pe listă nu vor fi validaţi de ceilalţi membri, raportul de forţe ar fi de 9 la 8 în favoarea PSD, Andrei Ungur a afirmat: „Probabil că asta e majoritatea pe care domnul primar şi-o doreşte, să-şi treacă proiectele cu PSD-ul, deşi nu ştiu care sunt acelea”.

Sonia BERGER