Felix Borcean: „Eu cred că Marcel Vela se întoarce!”


După ce, recent, Biroul Politic Judeţean Caraş-Severin al PNL a luat hotărârea să dizolve Biroul Politic Local al Organizaţiei Caransebeş, preşedintele acestuia, Felix Borcean, pierzându-şi astfel funcţia, la fel cum şi-a pierdut şi calitatea de vicepreşedinte al PNL la nivel judeţean, datorită faptului că a absentat la şedinţele filialei, primarul Caransebeşului a organizat miercuri, 16 ianuarie, o conferinţă de presă în care a ţinut să lămurească cum stau lucrurile din punctul său de vedere. Felix Borcean a precizat că întârzierea cu care a făcut aceste declaraţii se datorează faptului că a aşteptat până în ultimul moment să poarte o discuţie cu preşedintele liberal Ludovic Orban, căruia îi promisese că vor sta înainte de vorbă, însă nu a reuşit să ia legătura cu acesta.
Edilul municipiului Caransebeş a spus că nu a primit nicio decizie din partea Biroului Politic Judeţean al PNL, nici referitor la dizolvarea Biroului Politic Local, nici în ceea ce priveşte excluderea sa din BPJ. „Din informaţiile apărute în presă, eu neparticipând la respectiva şedinţă, am constatat că mi se aduc câteva acuzaţii pe care aş vrea să le explic. Una dintre ele se referă la faptul că am absentat în mod repetat, în ultima vreme, de la şedinţele Biroului Politic Judeţean. Este adevărat, chiar eu am participat, la început, la aceste şedinţe, într-una dintre ele hotărându-se în unanimitate excluderea oricărui membru care absentează nemotivat timp de trei şedinţe. Recunosc, de asemenea, că, în ultima vreme, nu mi-am motivat niciodată absenţa de la aceste şedinţe. Una peste alta, eu îmi recunosc vina, dacă acesta este unul dintre motivele pentru care am fost exclus. Nu vreau să fac referire la prezenţa celorlalţi colegi, dar am participat la numeroase şedinţe ale BPJ în care nici măcar nu era cvorum. Vreau să spun că, doar dintre primarii de oraşe, cu siguranţă eu am fost pe primul loc în ceea ce priveşte prezenţa în BPJ”.
La acuza conform căreia a adus serioase prejudicii de imagine atât partidului, cât şi preşedintelui Organizaţiei judeţene, Felix Borcean a declarat că, atunci când, într-un studiou de televiziune, i s-a pus întrebarea cum se comportă oamenii politici, a răspuns că unii lideri politici care se află în interiorul partidului, fără să se refere nici la preşedintele Organizaţiei judeţene, nici la Ludovic Orban, sunt oameni care nu sunt obişnuiţi să lucreze în actuala conjunctură politică şi există o letargie, iar dacă PNL creşte, aceasta nu se întâmplă pe fondul unor acţiuni pe care le fac membrii acestuia, ci datorită slăbirii PSD. „Dacă asta pare o critică, eu mi-o asum şi îmi menţin, în acelaşi timp, părerea”, a spus primarul Caransebeşului.
O altă acuzaţie la care a dorit să răspundă Felix Borcean a fost aceea că ar fi proferat cuvinte urâte la adresa preşedintelui Organizaţiei judeţene. „Nu-mi aduc aminte de vreo situaţie în care, public, în vreun interviu, o emisiune sau în vreo conferinţă de presă, să fi spus ceva jignitor la adresa lui Marcel Vela. Probabil că dumnealui s-a referit la acele mesaje care au apărut în spaţiul public, între unii şi alţii… Suntem oameni, vorbim, nu ascund faptul că în multe discuţii, probabil datorită felului meu de a fi, am avut astfel de declaraţii care pot fi considerate jignitoare, însă public, în presă sau în orice altă formă de comunicare, nu cred că cineva poate să vină cu vreo dovadă în acest sens”, a mai spus edilul.
În ceea ce priveşte dizolvarea Biroului Politic Local, primarul Caransebeşului a spus că în acest caz s-a invocat lipsa organizării unor şedinţe, în ultima perioadă, respectiv din luna septembrie a anului trecut. „Este parţial adevărată această afirmaţie, au fost câteva momente tensionate în vara lui 2018, în perioada vacanţei de vară, când au fost acele discuţii legate de votarea unor proiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului local, de exemplu accesarea acelui credit de două milioane de euro şi organigrama Primăriei, când eu am afirmat că consilierii locali au fost sunaţi direct de către preşedintele Organizaţiei judeţene, cerându-li-se să nu voteze respectivele proiecte. Atunci, preşedintele a convocat consilierii locali, ieşind public cu o scrisoare, cu un avertisment că voi fi schimbat din funcţie, că Biroul va fi dizolvat, pentru a putea fi controlat mai bine Consiliul local, astfel încât consilierilor locali să li se impună o anumită linie de conduită, să fie un vot unitar, să nu mai existe situaţii în care cei zece consilieri liberali să voteze diferit. Aici am de făcut o precizare: nu contest faptul că într-un partid, fie el şi liberal, trebuie să existe o disciplină de partid, dar, de asemenea, trebuie să ne amintim că atât eu, ca primar, cât şi consilierii locali am depus un jurământ pe care nu îl facem faţă de partidul din care provenim, ci atât faţă de cetăţenii care ne-au votat, cât şi faţă de cei care nu ne-au votat. Lucrul acesta l-am afirmat de câteva ori – nu este normal ca vreun organism să influenţeze felul în care votează consilierii locali”, a mai spus Felix Borcean.
Primarul municipiului a afirmat că s-a încercat, de asemenea, acreditarea ideei că el ar avea o slabă comunicare cu consilierii locali şi cu ceilalţi membri PNL, însă Organizaţia Caransebeş a fost cea mai disciplinată dintre organizaţiile locale din judeţ, fapt ce poate fi demonstrat prin condica de prezenţă la şedinţe.
„O altă acuzaţie care mi s-a adus a fost aceea că eu caut să dau în oamenii lui Marcel Vela, iar afirmaţia îmi stârneşte zâmbete, pentru că nu ştiu care nu este omul lui Marcel Vela, aici incluzându-mă şi pe mine. În ce oameni ai lui Marcel Vela am lovit eu? Una peste alta, la ora actuală, cei din Biroul Politic Local, din partid, cei 75 de oameni care constituie nucleul de bază al şedinţelor, sunt toţi oameni aduşi în mandatul lui Marcel Vela. Că am retrogradat-o, într-un fel, pe Luminiţa Verdeş la piaţă, e o decizie pe care am considerat-o firească la vremea respectivă, iar altă situaţie de genul acesta nu cred că mai există. Pot să vin însă cu contraargumente, cum e cazul lui Manole Dumbravă, cel mai apropiat om al lui Marcel Vela, pe care chiar l-am promovat şef al Poliţiei Locale. Că n-a putut să rămână pe funcţie pentru că un alt om al lui Marcel Vela a revenit pe funcţie (Florin Bojin – n.r.), este o altă discuţie. Eu n-am dat pe nimeni afară din Primărie. Dacă au plecat, au plecat prin demisie, la pensie sau în alte circumstanţe, nicidecum nu au fost eliminaţi pe acest criteriu”, a mai spus edilul.
Felix Borcean a adăugat că a avut şi are tăria de a recunoaşte că, dacă nu era Marcel Vela, probabil că nu ar fi fost nici director la Colegiul Naţional „Traian Doda” şi, cu siguranţă, n-ar fi fost nici primar. „Acum vreo doi ani, am făcut o declaraţie la un post de televiziune, pe care acum pot spune că o regret, şi anume am spus că eu niciodată n-am să mă dezic de Marcel Vela. Ei, bine, a venit momentul acela… Nu vreau să spun că mă dezic de Marcel Vela, dar relaţia dintre noi, evident, nu mai are aceeaşi consistenţă şi nu ştiu unde s-a fisurat iremediabil această relaţie”, a spus primarul Caransebeşului.
Întrebat dacă se mai poate repara ceva în acest sens, Felix Borcean a răspuns tranşant: „Nu mai există nicio cale de împăcare între mine şi Marcel Vela. Nu e o declaraţie de un om politic ce spun eu acum, oricine ar putea-o îmbrăca frumos, afirmând că da, putem să ne mai întâlnim, să mai discutăm… Eu sunt de data aceasta foarte ferm şi spun că nu, pentru că modul în care a acţionat faţă de mine, gradual, şi relaţia noastră care a degenerat, culminând cu acele decizii, mă fac să înţeleg că relaţia noastră nu mai poate fi reparată”, a mai spus edilul.
Felix Borcean a ţinut să mai precizeze că este membru al Partidului Naţional Liberal de 20 de ani şi îi este foarte greu să se gândească că la un moment-dat ar putea pleca din PNL. „Sunt convins că dacă, din diverse motive, mâine Marcel Vela nu ar mai fi preşedinte, niciunul dintre cei care au votat împotriva mea nu-şi va schimba atitudinea faţă de mine. Eu zic c-a fost un vot dat din laşitate şi cred că ar fi trebuit să se voteze secret. Sunt într-o stare de dezamăgire destul de accentuată de ceva vreme, nu doar de acum”, a mai spus primarul municipiului, adăugând că se aşteaptă ca Ludovic Orban să aibă o reacţie vizavi de ceea ce se întâmplă la Caransebeş.
La întrebarea ziariştilor referitor la faptul dacă deciziile care l-au afectat au legătură cu viitoarele alegeri locale, edilul municipiului a răspuns că, aproape imediat după ce a preluat mandatul de primar, la Caransebeş s-a născut ideea că senatorul Marcel Vela şi-ar dori să revină la cârma Primăriei. „Imaginaţi-vă postura mea de primar, cu spectrul acesta… Imaginaţi-vă cum rumegă angajaţii Primăriei lucrul acesta, unii dintre ei lucrând mulţi ani alături de primarul Marcel Vela, şi ce autoritate mai are un primar care are o perspectivă pe termen destul de scurt de a mai ocupa această funcţie. S-a lucrat foarte atent, precis, din timp, gradual…”, a spus Felix Borcean.
Primarul Caransebeşului a adăugat că pe el nu-l interesează alte demnităţi sau funcţii, ci strict cea de primar, şi nu vrea să se acrediteze ideea că-şi doreşte vreo ascensiune politică fulminantă. „Consider că patru ani, mai ales ani tulburi, aşa cum i-am prins eu, nu sunt suficienţi pentru a dovedi că până la urmă poţi să faci ceva pe placul cetăţenilor, dar şi al meu. În acest sens, vreţi probabil să ştiţi dacă voi mai candida. Vreau mai întâi să aflu deciziile partidului referitor la rezoluţiile Biroului Politic Judeţean, după care voi lua o hotărâre”, a mai spus primarul Caransebeşului.
Întrebat dacă, în momentul de faţă, se simte singur, Felix Borcean a afirmat că lucrurile nu stau aşa, deoarece mai sunt şi oameni care-i stau alături. În ceea ce priveşte faptul că, în ultimul timp, a fost văzut în compania a doi membri USR, Flavius Rogovan şi Dragoş Curelea, edilul municipiului a explicat că singurele lucruri care-i unesc sunt faptul că toţi trei sunt absolvenţi de Geografie şi că toţi au fost pregătiţi de tatăl său, prof. Nicolae Borcean, fost city-manager al oraşului. „Faptul că ei au ales, recent, chestiunea cu USR-ul, nici nu ne întăreşte, nici nu ne slăbeşte prietenia. E o relaţie absolut normală. Nu le-am făcut invitaţia de a se înscrie în PNL pentru că eu însumi nu am simţit o atmosferă confortabilă în partid”.
Felix Borcean a mai precizat că nicio formaţiune politică nu a încercat să profite de disensiunile din PNL, încercând să-l atragă, pe viitor, într-un alt partid, spunând cu toată sinceritatea că ar dori să rămână în Partidul Naţional Liberal.
Mi-aş dori să candidez din nou, însă doar pentru un mandat. Am spus întotdeauna că atât primarii, cât şi preşedinţii unor structuri, atât trebuie să ocupe aceste funcţii. După două mandate îţi cresc coarne… Oricât de educat, de modest sau de ponderat ai fi, apare această vrajă a puterii. De asemenea, mai cred că ar trebui ca, atunci când cineva ajunge primar, să devină apolitic”, a mai spus Felix Borcean.
La întrebarea dacă crede că la viitoarele alegeri Marcel Vela va candida pentru funcţia de primar al municipiului Caransebeş, răspunsul actualului edil a fost scurt: „Da, eu cred că Marcel Vela se întoarce!”.
Sonia BERGER