Felix Borcean, către Andrei Ungur şi Marius Isac: „OK, mergeţi mai departe!”Într-o recentă conferinţă de presă, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit despre situaţia sa în PNL, subiectul fiind extrem de mediatizat în ultimele săptămâni. Edilul a declarat că a avut o discuţie cu Andrei Ungur, cel care l-a înlocuit la şefia Organizaţiei municipale a PNL, şi cu viceprimarul Marius Isac, asta după ce a primit un mesaj în care era anunţat că pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Biroului local urma să fie un punct referitor la excluderea sa din partid.
„În scurt timp, am primit un alt mesaj, cum că această şedinţă se amână, după care am avut discuţia aceea, în care eu am spus: «OK, ziceţi ce vreţi!». Andrei Ungur mi-a spus să-mi prezint scuze public pentru toate afirmaţiile pe care le-am făcut până acum, jigniri, sau ce alte declaraţii oi mai fi făcut, la adresa partidului, la adresa colegilor şi la adresa preşedintelui. Le-am spus că nu-mi amintesc să fi jignit partidul sau colegii de partid, cu preşedintele am eu un alt tip de relaţie, una la distanţă, dar nici pe dumnealui nu ştiu dacă l-am jignit vreodată, şi al doilea lucru era să nu mai port negocieri cu PSD. Eu negocieri cu PSD n-am purtat, n-am negociat absolut nimic, pentru că într-o negociere ceri ceva, dai ceva, faci un troc. Eu n-am acordat niciun privilegiu vreunui pesedist. «Bun, şi ce se-ntâmplă dacă eu aş face lucrurile astea?». «Rămâi membru de partid», mi s-a răspuns. Şi atunci eu le-am spus: «OK, mergeţi mai departe!». N-am să fac lucrurile astea niciodată, ba, mai mult, le-am spus că eu, ca primar, sunt aproape obligat să mă întâlnesc şi să discut şi cu PSD, şi cu Pro România, şi cu USR şi cu orice altă formaţiune sau orice altă persoană cu care cred eu că trebuie să discut. N-o să fiu genul de primar care să stea ascuns şi să primească ordine sau să fie coordonat. Am zis că o să mai discutăm, dar nu ştiu ce s-ar mai putea discuta în privinţa asta, pentru că eu îmi menţin poziţia”, a spus edilul.
Felix Borcean a mai adăugat că, a rămâne membru de partid în această situaţie, nu îi creează o stare deosebită de confort. Referitor la viitorul apropiat, el a declarat că cei care doresc excluderea sa pot să facă propunerea, care va fi sau nu validată în Biroul judeţean, după care urmează Biroul naţional. „Dacă cei din Biroul naţional consideră că a da afară un primar de oraş, un primar de municipiu – cei trei de la comune chiar o merită, trebuie spus asta –, dacă vor considera deci că e în regulă să faci lucrul ăsta…”.
Edilul a ţinut să lămurească şi acuzaţia conform căreia a refuzat instalarea unor bannere ale PNL în oraş, afirmând că el de principiu nu e de acord cu astfel de manifestări care nu creează decât o tensiune inutilă, adăugând că nu va fi de acord cu niciun tip de bannere, în afara celor legale, cum au fost cele din precampania electorală. „În plus, dacă stăm să analizăm din punct de vedere tehnic, proiectul nici n-a fost depus corect. Când depui o astfel de cerere, trebuie să prezinţi forma bannerului, dimensiunile, să vii cu proiectul, să arăţi ce vrei să spui în bannerul respectiv, pentru că îmi amintesc că şi PSD-ul a vrut să facă la un moment-dat un astfel de banner şi nu i-a fost aprobat tocmai din aceste cauze. Dar, una peste alta, n-o să fiu niciodată de acord cu un astfel de banner în care se mulţumeşte cuiva”.
Întrebat cum vede neimplicarea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, în viaţa politică din Caraş-Severin, Felix Borcean a afirmat că, şi atunci când el a fost exclus din Biroul judeţean, a avut o discuţie cu acesta, întrebându-l dacă are rost să facă contestaţie la această hotărâre, răspunsul liderului de la Bucureşti fiind că ar trebui să lase lucrurile aşa şi să se ocupe în continuare de Primărie. „Aştept acum să văd decizia Biroului naţional în ceea ce-l priveşte pe Adrian Torma (primarul oraşului Moldova Nouă – n.r.), pentru că ştiu că Torma avea o relaţie bună cu Orban”, a mai spus primarul Caransebeşului.
Referitor la relaţia lui Marcel Vela cu Organizaţia Caransebeş, Felix Borcean a spus că aici probabil preşedintele PNL are bazinul său electoral şi că, la o eventuală candidatură, poate că ar câştiga, dar structura Consiliului local n-ar mai fi la fel de confortabilă cum a fost în mandatele precedente. „Oricum, eu, şi dacă ar veni acum să se roage de mine să candidez, eu alături de Marcel Vela n-aş mai candida. Le-am spus-o şi lor. Dacă n-ar fi el… Aş rămâne. Eu sunt liberal. Dar sunt deschis, nu chiar la toate variantele, dar, dacă m-aţi întrebat, USR ar fi una dintre ele”.
Chestionat de ziarişti dacă simte că PNL face tot posibilul să-l prăbuşească în preferinţele caransebeşenilor până în 2020, Felix Borcean a răspuns că nu are niciun dubiu în această privinţă. De asemenea, edilul municipiului a mai declarat că este convins că Marcel Vela nu va candida la Primăria Caransebeş, dar că ar fi oameni care ar putea s-o facă. „Eu aş putea să-i fac propuneri, nu sunt singurul sau cel mai bun, sau de nebătut în partid… Dar un astfel de om va avea probabil acelaşi comportament, şi n-o să mai facă a doua oară aceeaşi greşeală. Ar trebui să fie cineva din cercul de încredere… Nu ştiu… Marius Isac ar fi un potenţial candidat. E carismatic, arată bine… Ar putea să fie. În ordine, Marius Isac ar fi primul, după aceea o pauză mare, şi nu ştiu… La ora actuală, el ar fi singurul capabil, dar lumea nu e interesată, oamenii, o arată sondajul, nici nu ştiu cine-i viceprimar. Oamenii atâta cunosc – cine-i primar, că-i bun, că-i rău, nu contează” ne-a mai spus Felix Borcean.
Sonia BERGER