FC Caransebeş, remiză „vie” cu o echipă aflată în moarte… financiară


caransebes oradea 2

FC Caransebeş – FC Bihor Oradea 2-2 (1-1)

În ultima etapă a campionatului regulat, cea cu numărul 22 a Ligii a II-a, FC Caransebeş a întâlnit sâmbătă, 28 martie, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş, pe FC Bihor Oradea, o echipă cu mari probleme financiare, dar asupra forţei căreia tehnicianul gugulanilor, Alin Artimon, a avertizat încă înainte de începerea partidei. Se anunţa un meci greu, chiar dacă gazdele veneau cu un moral excelent după victoria din etapa trecută, când au învins în deplasare, cu 2-1, pe Metalul Reşiţa, iar oaspeţii nu-şi mai primiseră salariile de cinci luni.

Încă din startul partidei, bihorenii au arătat fără putinţă de tăgadă că n-au venit la Caransebeş să se predea, „arzând” etapa obişnuitelor minute de tatonare şi ieşind curajos la joc. Cu toate acestea, prima ocazie a aparţinut caransebeşenilor, în minutul 7 Săulescu pătrunzând pe dreapta în careu şi, deşi avea varianta Boştină plasat bine la 11 metri, a preferat să şuteze din unghi, la colţul scurt, portarul Fildan respingând în faţă, de unde fundaşii săi au trimis în corner.

Peste două minute, bihorenii au avut şi ei o fază mai periculoasă, când, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri obţinută de Andor, Ember a şutat puternic, însă pe centrul porţii caransebeşene, iar Pascal a reţinut.

În minutul 13, acelaşi Săulescu – de altfel cel mai „tăvălit” jucător de pe teren – a fost faultat la 17 metri, tot pe partea dreaptă, lovitura liberă bătută bine de Stancu, direct pe poartă, întâlnind bara transversală a porţii lui Fildan.

Contrar aşteptărilor, scorul a fost deschis de oaspeţi, în minutul 18, după un contraatac declanşat de Pop, care i-a pasat pe stânga lui Ban, acesta a intrat în careu, l-a driblat pe Pascal ieşit în întâmpinare şi, de la 12 metri, a trimis balonul în poarta goală.

Scorul pauzei a fost stabilit de Goşa, care, după o luptă aeriană cu Fildan, după un corner de pe dreapta executat de Stancu, a trimis cu capul în plasa porţii bihorene, restabilind egalitatea pe tabela de marcaj. În ultimul minut al primei reprize, tot Goşa putea să-şi ducă echipa în avantaj, după o lovitură liberă bătută de Stancu şi prelungită cu capul de Dinu lângă bara stângă a porţii oaspeţilor, însă „latul” căpitanului gugulan a trecut la câţiva centimetri de vinclu.

Repriza a doua a debutat cu o ploaie măruntă şi rece, care nu avea cum să nu-şi pună amprenta asupra jocului. Acest lucru s-a văzut chiar în minutul 58, când Roman, bine poziţionat la 18 metri, a alunecat în momentul şutului, astfel că mingea s-a dus pe centru, fără forţă, iar Fildan a reţinut balonul. Peste doar două minute, Lupu a irosit o ocazie cât roata carului, reluând, de la doar 6 metri, cu capul, peste poarta lui Fildan, centrarea perfectă expediată de pe dreapta de Tomozei.

Cea mai frumoasă fază a meciului s-a petrecut în minutul 75, când Artean a luat o minge de la mijlocul terenului, a avansat, a evitat elegant „alunecarea” lui Ţoca, a înaintat impetuos spre careul bihorean, iar de la 18 metri a trimis o ghiulea pe jos, lângă stâlpul din stânga al porţii lui Fildan, care nu a reuşit să ajungă la minge, aducându-şi echipa în avantaj, 2-1.

Bihorenii, care, trebuie spus, au făcut o figură foarte frumoasă la Caransebeş, au egalat în minutul 83, după un corner executat de pe dreapta de Sorian, mingea fiind recentrată de Lazăr, iar Pop, de la 10 metri, a reluat cu capul în poarta caransebeşeană.

„Am încheiat cu un punct o săptămână complicată, o săptămână în care jucătorii au reuşit să treacă peste o perioadă nu tocmai favorabilă, deşi rezultatele din ultimul timp ar fi trebuit să ne confere mai multă linişte. Eu îi felicit, pentru că, din punctul meu de vedere, e cel mai bun joc pe care l-am realizat până acum, e cea mai bună exprimare ofensivă, doar că am fost naivi de două ori şi asta ne-a costat două puncte. Meritam mai mult, meritam o victorie, dar trebuie să învăţăm că nu avem voie să greşim mult. Atunci când am greşit foarte puţin am făcut puncte. Ce e bine, e că am continuat o serie fără înfrângere, de şapte jocuri. Ce e bine e că ne-am exprimat mult mai bine pe faza de atac decât în meciul cu Pâncota. Ce e bine e că continuăm să adunăm puncte, acesta, cel de azi, putând să fie un punct decisiv. Am întâlnit o echipă bună, ştiam că se va întâmpla asta, o echipă care a fost în faţa unor rezultate notabile inclusiv cu Poli Timişoara, cu Reşiţa, cu Olt, meci pe care l-am văzut şi care, chiar dacă s-a încheiat 2-0, a arătat că Oradea are în momentul de faţă o echipă care merită să i se arate mai mult interes şi să aibă mai multe puncte. Din punctul meu de vedere, a fost cel mai greu joc, îl anticipam, am ştiut asta toată săptămâna, şi eu şi jucătorii mei, şi, una peste alta, sunt mulţumit, chiar dacă am pierdut două puncte, sunt mulţumit de modul în care ne-am exprimat. Dacă putem păstra acest ritm, dacă putem progresa pe jocul de atac mai mult, şi vom fi mai atenţi la momentele fixe, fiindcă am luat gol dintr-un corner al nostru, cu siguranţă ne vom atinge obiectivul. Eu sunt încrezător şi pentru mine punctul acesta nu e un eşec. Părerea celorlalţi, de lângă noi… Mă interesează părerea unui singur om, a domnului primar… În rest, nu mă interesează ce părere au dumnealor”, a spus la conferinţa de presă de după meci Alin Artimon.

„În primul rând aş vrea să le mulţumesc jucătorilor pentru modul în care au abordat acest joc, pentru modul în care au respectat sarcinile tactice. Aş vrea să evidenţiez debutul juniorului Ban, născut în 1997, care şi-a încununat frumoasa evoluţie cu o reuşită, fiind marcatorul primului gol. Pentru mine, personal, acest punct înseamnă mult, înseamnă un imbold motivaţional. Având în vedere situaţia în care se găseşte clubul în acest moment, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de evoluţia jucătorilor în teren, de punctele agonisite în meciuri, ştiind bine că latura financiară la noi este una foarte precară şi automat motivaţia, din punctul meu de vedere, dispare complet. Aş vrea să remarc evoluţia grupului, şi, repet, mă bucură nespus de mult acest punct. A fost un meci deschis, am întâlnit un adversar bun, pregătit de un antrenor cu experienţă, cu rutina Ligii a II-a, care, din punctul meu de vedere, prestează o muncă frumoasă la acest club şi ţin să-l felicit pe Alin Artimon pentru ceea ce face la Caransebeş. Puteam mult mai mult, nu ne mulţumim cu un punct, dar până la urmă rezultatul de egalitate este unul corect în acest meci (…) Noi, din punct de vedere sportiv, credem că vom evita barajul, dar, din păcate, situaţia clubului nu se rezumă doar la latura sportivă. După cum ştiţi, ne ducem viaţa de la o zi la alta… De acum, urmează patru finale, deschise oricărui rezultat, echipa care va agonisi mai multe puncte probabil se va debarasa de ultimul loc. Cred, de aceea sunt aici, de aceea reprezint echipa, că avem puterea să evităm acel baraj. Dar, încă o dată spun, existenţa noastră în acel moment depinde de alţi factori, nu neapărat de cei sportivi… Există chiar rirscul ca, de luni, de marţi, de miercuri, să nu mai existăm…”, a declarat după meci Călin Cheregi.

FC Caransebeş: Pascal, Tomozei, Goşa, Dinu, Stancu, Artean, Lupu, Roman (min. 73, Birău), Săulescu (73, Stoianof), Pârvu, Boştină (77, Suru); rezerve: Coca, Barbu, Popa, Cotigă. Antrenori: Alin Artimon, Alin Paleacu.

FC Bihor: Fildan, Letan, Lazăr, Pascariu, Lorincz (26, Haş), Ban, Ţoca (81, Sorian), Ember, Pop, Andor, Cigan (56, Achim); rezerve: Sălăjan, Luduşan, Bactăr, Sas. Antrenor, Călin Cheregi.

A arbitrat la centru Cătălin Botaş, asistat la cele două linii de Nicolae Chiţoiu şi Cristian Drăguţ, toţi din Timişoara.

Observatori: Traian Marcu, Vasile Marc.

În prima etapă a play-out-ului, programată sâmbătă, 4 aprilie, FC Caransebeş va juca acasă cu Şoimii Pâncota, după care meciurile se vor desfăşura astfel: în 11 aprilie, în deplasare, la CSM Râmnicu Vâlcea, în 18 aprilie acasă cu FC Bihor Oradea, în 25 aprilie în deplasare la FC Bihor, în 2 mai acasă cu Râmnicu Vâlcea, în 9 mai, în ultimul meci, caransebeşenii urmând să se deplaseze la Pâncota.

Sorin ROGOZ

caransebes oradea 11alin artimon 1calin cheregi 2