„România are nevoie de o nouă Lege fundamentală!”


Sorin Frunzăverde:

România are nevoie de o nouă Lege fundamentală!”

Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, consideră că România are nevoie de un nou Act normativ fundamental, de o nouă Lege fundamentală, acum, la peste 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. După cum a declarat recent, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, în baza Constituţiei României şi a prerogativelor pe care le au, atât şeful Statului, cât şi primul-ministru ar trebui să meargă la Bruxelles, la Consiliul European.

„Cel mai adesea, însă, premierul merge la Summitul European, la întâlnirile Consiliului European, la întâlnirile liderilor de Guvern. Putem spune de Guvern, pentru că, până la urmă, preşedintele Franţei este cel care conduce Guvernul francez. În egală măsură, din punct de vedere al prerogativelor, şi preşedintele ţării este îndreptăţit. Pentru că aşa este Constituţia României concepută, încât prerogativele sunt împărţite între preşedinte şi premier. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Constituţia României trebuie neapărat modificată”, a spus Sorin Frunzăverde.

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, modificarea Constituţiei va trebui efectuată pe baza unui Referendum, a unei consultări cât mai largi a opiniei publice. Va trebui să optăm: vrem o Republică Prezidenţială, de tip francez, sau Parlamentară, aşa cum este în majoritatea celorlalte ţări? După instalarea noului Guvern şi după ce noul Parlament îşi va prelua atribuţiile, prioritatea va trebui să fie schimbarea Constituţiei, începând cu sesiunea care, teoretic, începe cu 1 februarie 2013”, a subliniat Frunzăverde.

În opinia vicepreşedintelui liberal, România stă în faţa a două provocări: buna guvernare şi modificarea Constituţiei, pentru care este nevoie de o majoritate parlamentară stabilă, „care nu se poate asigura decât alăturând stânga, dreptei”.

Sonia BERGER