După zece ani, din nou la Şcoala din Teregova…


Sâmbătă, 7 mai, Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova a găzduit un emoţionant eveniment aniversar. Promoţia absolvenţilor clasei a VIII-a A din anul şcolar 2005-2006 a revenit în şcoală cu ocazia organizării reîntâlnirii după zece ani de la terminarea ciclului gimnazial.

Elevii de altădată s-au adunat în locul unde au trăit odinioară multe întâmplări, experienţe şi au legat prietenii. Aici, când li s-au alăturat o parte din profesorii care i-au îndrumat şi povăţuit în anii de studiu, dar cu deosebire atunci când s-a strigat catalogul, ei au retrăit cu prisosinţă emoţiile anilor de şcoală. După ce au răspuns „present”, a venit momentul poveştilor de viaţa, pe care le-au împărtăşit cu multă naturaleţe, demnitate şi cu bucuria împlinirii. De asemenea, şi-au amintit cu respect de foştii profesori, o parte dintre ei prezenţi la eveniment, şi de toate momentele bune sau rele prin care au trecut atunci când au fost pe băncile şcolii. Însă, fiecare a vorbit despre cât de mult i s-a schimbat viaţa în cei zece ani de la absolvirea şcolii generale şi în ce măsură aceasta a contribuit la succesul parcursului lui profesional şi personal. În semn de aleasă preţuire pentru dragostea şi înţelepciunea dăruite de colectivul cadrelor didactice teregovene în ani de şcoală, reprezentanţii promoţiei au dăruit flori şi au înmânat diplome onorifice doamnelor şi domnilor profesori.

Pentru toţi participanţii la reuniunea de clasă din 7 mai, aceasta va rămâne un eveniment cu profunde reverberaţii personale, dar gândurile care s-au rostit la festivitatea de aniversare a primului deceniu de la absolvire al promoției 2005-2006 se vor consacra, cu certitudine, sub forma unor veritabile „mici istorii” a instituţiei de învăţământ din Teregova:

Elena Lungu (căsătorită Pîrvulescu): „Pentru mine, ziua de azi a declanşat un val de amintiri, emoţii, trăiri ale celor mai frumoşi ani ai copilăriei, adevărate pietre de temelie ale personalităţii noastre dezvoltate în şcoala din Teregova”.

Ioan Românu: „Aici am învăţat multe lucruri, care mă fac să-mi aduc aminte cu mare drag de anii de şcoală”.

Mariana Codilă: „Aniversarea celor zece ani de la absolvire a fost acoperită de sentimentul bucuriei revederii colegilor, dar nu în ultimul rând a fost şi momentul potrivit pentru a le mulţumi dascălilor noştri pentru că ne-au educat cum să deosebim binele de rău”.

Maria-Florina Bumbăcilă: „Şcoala a fost pentru mine prilejul de a cunoaşte oameni deosebiţi, care au sădit în mine atitudinea justă şi conştiinţa dreaptă. Revederea de azi m-a condus spre un timp trecut şi totuşi prezent în fiinţa mea, de fapt transfigurat în ceea ce sunt eu astăzi: profesoară de matematică”.

Bogdan Radu: „7 mai 2016, sau ziua în care am avut privilegiul de a mă simţi din nou elev. Trebuie să recunosc că am trăit un sentiment plăcut, spre deosebire de acum zece ani, când sentimentele mele erau altele”.

Sabin Roşeţi: „Ce înseamnă pentru mine ziua revederii după zece ani de la despărţirea noastră de şcoala generală? Înseamnă: fericire, amintiri, clipe bune împreună, dar şi dezamăgirea că nu ne-au fost alături toţi colegii”.

Călina Grozăvescu: „Timpul este o măsură abstractă a faptelor, a vieţii noastre, dar ceea ce am înţeles astăzi, după revederea colegilor şi a profesorilor, a fost că timpul poate lua forme diverse. Privind la chipurile noastre şi ascultând povestea fiecăruia, am realizat cât de repede trece timpul, şi cât te schimbă viaţa. Multumesc profesorilor, doamnei diriginte şi colegilor pentru această reîntâlnire”.

Prof. dr. Gabriela-Violeta BICA