Ductil Steel Otelu Roşu s-a vândut pe… 70 de dolari!


Chiar dacă angajaţii de la societatea Ductil Steel din capitala Văii Bistrei au aşteptat cu speranţă repornirea activităţii în luna martie, se pare că reluarea acesteia se va face doar la Târgovişte şi Buzău.

În schimb, conform declaraţiilor liderului Sindicatului Ductil, Victor Sabău, la Oţelu Roşu a fost aprobat bugetul de conservare, şi asta în condiţiile în care cei 430 de salariaţi ai societăţii se află în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75 la sută din salariu, pe un termen nelimitat. După ultima repornire a activităţii în societate, una scurtă, petrecută în luna octombrie a anului trecut, au existat voci care dădeau ca sigură începerea producţiei în decembrie. Apoi în ianuarie, în februarie, iar acum, în martie…

Luni, 19 februarie, Compania Mechel a emis un comunicat de presă în care se specifică faptul că „OAO Mechel a transferat acţiunile tuturor activelor sale româneşti către compania Invest Nikarom SRL, cu sediul în Bucureşti, dar tot cu acţionari ruşi. Preţul tranzacţiei este simbolic, de 230 de lei (aproximativ 70 de dolari)“.

Astfel, Invest Nikarom intră în posesia a cinci întreprinderi metalurgice ale Grupului Mechel, respectiv Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.

Directorul general al OAO Mechel, Evgeny Mikhel, a declarat: „Această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp în urmă, am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european, care, în conjunctura actuală şi prognozabilă, rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al Grupului Mechel, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum Zăcământul Elga şi în Laminorul universal de şine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble (60 de milioane de euro), actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei“.

Sonia BERGER