Dragobete sau Valentine’s Day?


Membrii Cercului pentru Drepturile Omului şi Protecţia Mediului din cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor Caransebeş, alături de elevi ai claselor a IX-a B şi C de la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini, au susţinut joi, 23 februarie, un miniconcurs derulat sub genericul „Dragobete versus Valentine`s Day”. Cu acest prilej, elevii au prezentat pe scurt istoricul şi tradiţiile celor două sărbători, au răspuns unor chestionare şi au conceput declaraţii de dragoste. La final, ambele echipe au fost declarate câştigătoare. Potrivit profesorului-coordonator Ana Bojinescu, acţiunea face parte dintr-un proiect amplu, care se întinde pe o perioadă de patru ani. „Ca un început, pentru că suntem în luna februarie, am spus că e potrivit să aducem în atenţie cele două sărbători. De altfel, am urmărit ca, la final, concluzia să fie că, indiferent pe care dintre cele două sărbători le preferă, ei trebuie să ştie că amândouă sunt închinate iubirii şi că este bine ca noi, românii, să ţinem la tradiţii şi să le comercializăm asemenea Occidentului”, ne-a declarat Ana Bojinescu.

Elevii implicaţi au răspuns imediat provocării şi susţin că reuşita acţiunii a constat şi în faptul că tot ce au făcut, a fost făcut din inimă şi cu pasiune maximă. „Copiii au reacţionat foarte bine. Unii s-au simţit mai apropiaţi de sărbătoarea occidentală, alţii, de Dragobete. Dar într-un final s-au descurcat. Le iubesc pe ambele şi cred că sunt capabili să le propage mai departe, adică în rândul colegilor”, a mai spus Ana Bojinescu.

Toate activităţile pe care elevii le desfăşoară în cadrul Cercului sunt legate de drepturile omului. Ideea este ca informaţia transmisă să nu fie memorată ad-litteram, pentru că ei învaţă destul la şcoală. De aceea, aici se desfăşoară activităţi interactive. Spre exemplu, prima dintre acestea va avea loc cu prilejul zilei de 1 Martie, copiii având sarcina să scoată la lumină o tradiţie tipic românească. „8 Martie, Ziua Femeii, va fi o modalitate de a-i obişnui pe copii să-i respecte pe cei care au grijă de ei, în primul rând pe mame. Vom continua cu Ziua Europei, ca europeni ce suntem, apoi cu 1 Iunie, Ziua Copilului, pentru că sunt copii şi nu trebuie să renunţe prea uşor la copilărie, precum şi cu alte evenimente ce vor mai apărea pe parcurs”, a mai spus profesorul-coordonator.

Toate activităţile Clubului Elevilor şi Copiilor se desfăşoară în timpul liber al acestora, aici elevii venind de plăcere. În acest an, la începători, cursurile Cercului pentru Drepturile Omului şi Protecţia Mediului sunt frecventate de zece elevi ai claselor a IX-a.

Carmen SENCO