Doi regi, la Caransebeş


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit joi, 18 octombrie, prezentarea a două volume dedicate monarhilor români, „Ferdinand I, regele care s-a întrecut pe sine”, şi „Carol al II-lea – o speranţă neîmplinită”, semnate de prof. Gheorghe Vlad. „Am ales această sală pentru că aici s-a decis aderarea Caransebeşului la Marea Unire, iar cărţile lansate astăzi au legătură cu acel moment”, a spus în deschiderea manifestării Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, instituţia organizatoare.

La rândul lui, city-managerul Nicolae Borcean a declarat că volumele îmbină amănunte din viaţa oficială şi personală a regilor României, conţin referiri bibliografice, citate, prezintă documente foarte rare, rezultat al unei munci asidue a autorului. Istoricul Liviu Groza a apreciat momentul lansării ca fiind unul foarte potrivit, având în vedere faptul că că la 15 octombrie s-au împlinit 90 de ani de la încoronarea, la Alba Iulia, a regelui Ferdinand I, cel care a înfăptuit visul României Mari. „Gheorghe Vlad nu este un istoric sentimental, ci unul care respectă adevărul. Îşi scrie cărţile cu pana înmuiată în sufletul său şi suntem mândri că lasă şi la Caransebeş o parte a sufletului său”, a mai adăugat Liviu Groza.

Prezentarea volumelor i-a aparţinut prof. univ. dr. Bogdan Teodorescu, secretarul general al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Sunt un vechi coleg şi prieten al autorului şi ştiu că acesta este un cercetător asiduu al Istoriei, cu o bogată experienţă la catedră, mai exact de 42 de ani, iar aceasta îl face să intre în amănunte, dar să aibă grijă şi de ceea ce este emblematic”, a mai spus Bogdan Teodorescu, care a adăugat că este legat de Caransebeş prin teza lui de doctorat, al cărei subiect se referă la domnitorul Matei Basarab, care înainte de a fi înscăunat a locuit doi ani la Caransebeş, de unde şi-a şi recrutat oastea. De asemenea, Bogdan Teodorescu a cerut istoricilor şi cercetătorilor care deţin date inedite legate de istoria oraşului, să accepte o colaborare cu domnia-sa în vederea publicării unei cărţi despre istoria acestor locuri.

Conform autorului, care este fratele unui renumit stomatolog din Caransebeş, atât primul volum, „Regina Maria, singura regină a României Mari”, cât şi cele două prezentate recent, constituie un gest de mulţumire al familiei sale faţă de Casa Regală, după ce, în Primul Război Mondial, bunicul lui a fost rănit la Mărăşeşti şi s-a bucurat de îngrijirile Reginei Maria, căreia niciodată n-a apucat să-i mulţumească.

Actualmente, Gheorghe Vlad lucrează la cea de-a patra carte, care va fi dedicată memoriei regelui Carol I al României.

Carmen SENCO