Despre tâlhărie şi tâlhari


La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, deşi infracţiunile de tâlhărie constatate au cunoscut o uşoră creştere în primele luni ale acestui an faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, nu putem spune că săvârşirea acestui gen de infracţiuni reprezintă motiv de îngrijorare a cetăţenilor.

Operativitatea poliţiştilor a făcut ca majoritatea faptelor înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi să fie soluţionate prin identificarea suspecţilor. Urmare a analizei efectuate s-a constatat că tâlhăriile sunt comise de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, ce provin din familii dezorganizate, lipsiţi de o supraveghere corespunzătoare, iar victimele sunt persoane în vârstă sau femei care se deplasează singure în locuri neiluminate. Infracţiunea de tâlhărie este o combinaţie între furt şi violenţă, pentru pedepsirea căreia Codul Penal prevede închisoare între 3 şi 18 ani, ajungând până la 25 de ani, în cazul celor cu consecinţe deosebit de grave sau care au avut ca urmare moartea victimei.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că aceste infracţiuni se produc şi ziua, pe stradă, în scări de bloc sau în parcări. Modul de operare frecvent folosit de infractori este smulgerea bunurilor. Obiectele vizate sunt telefoane mobile, poşete, bijuterii (lănţişoare, cercei, brăţări) şi portofele. De asemenea, locuinţele neasigurate sunt ţintele tâlharilor, iar consumul de alcool creşte semnificativ riscul de a fi tâlhărit.

Pentru a fi în siguranţă, poliţiştii recomandă să nu purtaţi ostentativ bijuterii (lănţişoare, brăţări, cercei) care pot fi smulse, să evitaţi deplasările pe trasee mai puţin circulate (câmpuri deschise, parcuri, şantiere), să nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate. De asemenea, folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute; atrageţi-le atenţia în acest sens şi copiilor dumneavoastră. Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, necirculate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop unde se comercializează băuturi alcoolice, şi nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate (ganguri) de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse.

Carmen SENCO