„Descentralizarea trebuie grăbită!”


Marcel Vela, vicepreşedinte executiv responsabil cu administraţia publică în cadrul Partidului Naţional Liberal, a susţinut recent o conferinţă de presă în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş, în cadrul căreia a ţinut să lămurească o serie de aspecte legate de descentralizare. Continuându-şi ideile despre care a vorbit în precedenta întâlnire cu jurnaliştii, despre care ziarul nostru a relatat pe larg, vicepreşedintele liberal a spus că, la ultima reuniune care a avut loc la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, între delegaţiile celor două formaţiuni care compun Uniunea Social Liberală – PNL şi PSD –, în cadrul Comisiei mixte s-a convenit ca, în ceea ce priveşte Sănătatea, din Taxa pe viciu, care în prezent este încasată de Ministerul Finanţelor Publice, după care este transferată la Ministerul Sănătăţii, un procent care va fi stabilit la următoarele întâlniri să fie repartizat şi spre administratorii spitalelor din teritoriu, care vor prelua şi atribuţii care ţin de acest minister.

De asemenea, a mai spus Marcel Vela, la Ministerul Educaţiei Naţionale urmează să se mai discute dacă Cluburile copiilor din oraşe şi municipii vor trece în subordinea autorităţilor locale sau a Consiliilor judeţene. „Va fi probabil o decizie care va ţine cont şi de părerile din teritoriu”, a mai spus vicepreşedintele PNL.

O a treia discuţie între membrii Comisiei mixte a avut ca subiect structura de Ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv dacă aceasta va trece la administraţiile locale sau va rămâne la Minister, cu amendamentul că, în acest caz, vor creşte competenţele Poliţiei Locale.

Ca urmare a procesului de descentralizare, în Caraş-Severin vor trece din subordinea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, cu sediul la Giurgiu, în cea a Consiliului Judeţean, porturile Baziaş, Moldova Veche şi Drencova, a mai spus Marcel Vela.

„Cel mai important lucru, ca efect administrativ, este cel legat de o activitate pe care, într-un fel, acum dorim să o centralizăm. Este vorba despre o activitate a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, agenţie care în prezent funcţionează în colaborare cu administraţiile locale. Conlucrarea presupune în prezent o procedură complexă şi destul de complicată. Sunt primării care nu au capacitatea să construiască dosare de acordare a ajutoarelor sociale, dincolo de faptul că aceste dosare trebuie întocmite, controlate, anchetele sociale trebuie făcute de specialişti, de asistenţi sociali care sunt licenţiaţi în această activitate, iar fizic nu există în toate comunele unui judeţ, poate nici la oraşe, specialişti care să construiască aceste dosare şi, într-un fel sau altul, primarul îşi asumă un dosar care este întocmit de un funcţionar public de la o primărie, care nu are pregătire în acest domeniu. Pentru a evita orice discuţie, cui aparţine vina în cazul că un dosar este greşit, lucru care incumbă şi plăţi din bani publici, ne-am gândit, şi a rămas spre analiză, dacă această Agenţie nu ar fi bine să-şi facă treaba de la un capăt la altul, adică să fie o structură organizată după modelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Dacă această Agenţie îşi va forma structuri teritoriale, acest lucru ar fi în avantajul primăriilor, al autorităţilor locale, chiar dacă pentru asta va fi nevoie să trasferăm oameni din primării, astfel încât şi decizia, şi implementarea, şi controlul să fie mult mai eficiente, atât din punct de vedere al disciplinei şi organizării instituţiei, cât şi din punct de vedere al ajotorului pe care îl primeşte cetăţeanul, care în momentul de faţă depinde atât de Primărie, cât şi de Agenţie, şi există uneori contradicţii între ele, din care cel care pierde este tocmai cetăţeanul. De aceea poate că această Agenţie ar fi mai bine să funcţioneze la nivel guvernamental, după modelul APIA, de la Ministerului Agriculturii”, a explicat vicepreşedintele liberal motivele acestei iniţiative.

„Oricum, trebuie grăbită descentralizarea, deoarece, în proiectul de buget pe anul 2014, toate sumele pe care acum ministerele le folosesc pentru funcţionarea deconcentratelor vor fi realocate către autorităţile locale, care primesc aceste activităţi prin procesul de descentralizare, descentralizare care va fi operabilă cu data de 1 ianuarie 2014”, a concluzionat Marcel Vela.

Sonia BERGER