„Desant” consular la CaransebeşAşa cum am informat săptămâna trecută, Primăria Caransebeș a găzduit întâlnirea dintre primarul municipiului, Felix Borcean, și mai mulți consuli onorifici din diverse țări, pe tema perspectivelor investiționale ale oraşului de pe malurile Timişului şi Sebeşului și modalitățile prin care consulatele pot sprijini dezvoltarea relațiilor comerciale între parteneri din Caransebeș și țările respective.
Au fost prezenți la Caransebeș consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, dr. Körösi Viktor Dávid, Angela Pesavento, consulul onorific al Italiei la Timișoara, Jose Miguel Viñals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara, Pavel Ernest Dupta, consulul onorific al Republicii Macedonia de Nord, Marius Popa, consulul onorific al Regatului Țărilor de Jos, și Ioan Coriolan Gârboni, consulul onorific al Republicii Coreea, la întâlnire luând parte şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, Ery Pervulescu, fostul lider al comunităţii evreieşti din Caransebeş şi cel care a orgnizat această vizită, Gabriel Olariu, investitor la SC Aeroportul Caransebeş, Florin Damian, actualul lider al comunităţii evreieşti din municipiu, Florin Bogdea, administratorul public al oraşului, şi viceprimarul Felician-Bebe Pasere.
Scopul acestei vizite – a spus Felix Borcean – a fost acela de interrelaţionare a consulatelor ţărilor prezente la întâlnire şi mediul de afaceri din Caransebeş, discuţiile având loc la un cocktail găzduit de Restaurantul Nicole.
„Cartea de vizită a municipiului Caransebeş este una foarte clară. Suntem cel mai bine plasat oraş din Caraş-Severin, este cel mai frumos oraş din judeţ, chiar dacă unii afirmă altceva, însă fiecare primar îşi laudă comunitatea, dar nu eu trebuie să spun lucrurile acestea, ci oaspeţii de azi trebuie să se convingă de aceste aspecte şi tocmai de aceea au fost invitaţi aici, pentru a lua contact cu oraşul, cu comunitatea şi cu reprezentanţii acesteia. În ceea ce priveşte aşteptările pe care le avem de la această întâlnire, aş spune că, atunci când sădeşti zece seminţe, sau seminţii, cum este cazul celor prezente azi la Caransebeş, probabil că undeva va ieşi şi un rod. Poate că nu imediat, dar, în timp, e posibil să se lege anumite conexiuni, pentru că noi intenţionăm să punem mediul de afaceri în legătură cu reprezentanţii consulari şi astfel să apară şi roadele unei astfel de întâlniri. Nu m-am gândit la ceva punctual, cum ar fi să aducem o anumită firmă în Caransebeş, ori să prezentăm terenuri, este pur şi simplu un prim contact al reprezentanţilor consulari cu mediul de afaceri caransebeşean, şi vor mai fi, probabil, şi alte vizite în viitor. Există unele terenuri în zona industrială, precum şi facilităţi pe care administraţia locală le-ar putea oferi, însă este prematur să vorbim acum despre astfel de lucruri, fiindcă oaspeţii noştri sunt doar reprezentanţi ai unor ţări, care vor prezenta, probabil, unor întreprinzători din ţările respective oportunităţi de investiţii la Caransebeş. Nu este însă vorba doar despre aşa ceva, ci ar putea avea loc şi schimburi culturale sau de altă natură”, a spus Felix Borcean.
„Sunt un pic invidios că la Reșița nu s-a putut organiza o asemenea întâlnire, de o asemenea amploare. Sper ca această vizită să nu rămână fără urmări şi să avem colaborări cu toate țările ai căror reprezentanți au fost la Caransebeș. Unii dintre ei au arătat deja interes pentru turism, pentru anumite activități economice”, a declarat prefectul Ioan Dragomir.
Oaspeţii au vizionat apoi, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, un film de prezentare a municipiului, după care, însoţiţi de Roxana Novacovici, din cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, au făcut un tur ghidat al oraşului, pentru a vedea principalele obiective ale Caransebeşului.
Vizita s-a încheiat cu o întâlnire de tip cocktail, la Restaurantul Nicole.
Sonia BERGER