De Ruga de la Oraş, Caransebeşul n-a crezut în frig şi ploaie


Parcul Teiuş a fost luat cu asalt, la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când la Caransebeş au avut loc manifestările prilejuite de Ruga de la Oraş. Pe aleea principală au fost amenjate mai multe puncte de alimentaţie publică şi tarabe pentru cormerţ cu amănuntul. Potrivit programului, prima acţiune a avut loc vineri, la Cercul Militar, acolo unde Rodica Popescu-Bitănescu a fost prezentă în calitate de scriitor, regizor şi actor în piesa de teatru „Viaţă de cimitir”, cu un subiect captivant, cu morală şi, totodată, plină de umor redat prin dialogurile dintre cei vii şi cei morţi, tratând problema trecerii la viaţa veşnică prin iubire şi accente comice. „Mă bucur că am avut ocazia să particip la un astfel de eveniment, care a constituit o noutate pentru mine, dar la care, cu siguranţă, aş mai merge. O piesă de teatru cu multe înţelesuri, unul dintre acestea fiind acela că oamenii ar putea transforma chiar şi cele mai urâte momente ale vieţii în situaţii amuzante”, a declarat, la ieşire, Sandi-Dariana Popescu.

Pentru cei mici, Club Rotary şi Primăria municipiului au organizat, sâmbătă-dimineaţă, prima ediţie a „Târgului de jucării vechi”. Ca la un târg adevărat, organizatorii au pus la dispoziţia copiilor spaţii pentru desfacerea jucăriilor, iar la sfârşitul acţiunii cei mici au fost încurajaţi să doneze jucăriile la care au dorit să renunţe, grădiniţelor sau copiilor care au posibilităţi materiale reduse. Cu banii obţinuţi din donaţii, Clubul Rotary va face o bucurie copiilor de la Grădiniţa socială administrată de Congregaţia Surorilor Franciscane din Caransebeş, prin aducerea unui grup de clovni în data de 1 iunie. Tot atunci, animatorii, foarte iubiţi de copii, vor poposi şi la Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş.

Tot sâmbătă, începând cu ora 17, a avut loc Parada participanţilor, pe traseul deja binecunoscut, care a pornit din Piaţa Revoluţiei, până la scena amplasată în Parcul Teiuş, unde, o oră mai târziu, a început spectacolul cu titlul „Cântec, joc şi voie bună”, susţinut de Ansamblurile „Doina Banatului”, „Mlădiţe bănăţene”, „Armenişana”, „Gugulanul” şi „Bujorelul”, urmat, de la ora 20.30, de un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Gusle” din Kikinda, Serbia.

Potrivit tradiţiei, duminică, după Sfânta Liturghie, la ora 13, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a deschis oficial Ruga, precum şi o altă amplă manifestare cultural-religioasă, derulată sub genericul „Zilele Culturii şi Credinţei în Episcopia Caransebeşului”.

În Parcul Teiuş, începând de la ora 16, a avut loc premierea tombolei organizate cu ocazia desfăşurării campaniei de colectare a deşeurilor electrocasnice – „Locul deşeurilor nu e în casă”, urmată de un spectacol de dansuri sportive şi de societate, prezentate de cursanţii şcolii de dans „Dreamdance” din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Ansamblul profesionist „Timişul”, al Casei de Cultură din Timişoara, a prezentat apoi un spectacol folcloric extraordinar, urmat de un concert de muzică uşoară susţinut de trupele „Bambi”, „Bosquito” şi „Iris”, la care, în ciuda temperaturii neprietenoase şi a unei ploi puternice, au asistat numeroşi tineri. Ruga de la Caransebeş s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu un foc de artificii.

Carmen SENCO