Cultura şi-a ţinut ziua la Caransebeş


Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, la Caransebeş a fost organizată o acţiune de omagiere a celui mai important poet român, în acelaşi timp un reputat prozator şi publicist. Astfel, sub genericul „Repetabila Iubire”, luni, 16 ianuarie, sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” a găzduit o manifestare cultural-artistică dedicată atât aniversării a 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cât şi celebrării Zilei Culturii Naţionale.

Cu această ocazie, elevii de la Colegiile Naţionale „C.D. Loga” şi „Traian Doda” din Caransebeş au pregătit un spectacol „In Memoriam Mihai Eminescu”, cu momente poetice din opera literară a importantului om de cultură român, recitaluri muzicale şi scenete de teatru.

Activităţile s-au derulat sub coordonarea cadrelor didactice Ana Borcean, Ariana Covaci, Dana Tat, Oltea Fontul şi Dorina Coste.

„Şi în acest an, la fel ca în anii trecuţi, am încercat să punctăm ziua de naştere a poetului nostru naţional şi Ziua Culturii Naționale în acelaşi timp, printr-un program artistic derulat de elevii celor două colegii din Caransebeş, urmat de un scurt recital de muzică clasică susţinut de Grupul «Incanto Quartetto». Cei mai mulţi dintre copii sunt deschişi acţiunilor pe care le propunem, sunt dornici să fie activi şi să încerce şi altceva în afara orelor de curs”, a spus prof. Ana Borcean, de la Colegiul Naţional „Traian Doda”.

La finalul programului susţinut de elevi, cei mai inspiraţi dintre protagoniştii spectacolului cultural-artistic au fost recompensaţi de organizatori cu diplome şi premii în bani.

În continuare, Grupul „Incanto Quartetto” a susţinut un recital de muzică de cameră. Şi-au dat concursul Ovidiu Rusu şi Nada Petrov – vioară, Veaceslav Mânzat – violă, şi Marius Bernecker – violoncel, toţi aceştia fiind artişti instrumentişti la Opera Naţională din Timişoara.

De asemenea, actriţa Ana Maria Cojocaru a recitat poezie din lirica eminesciană şi naţională, iar la finalul prestaţiei lor, toţi artiştii au primit ropote de aplauze din partea publicului.

Evenimentul menit să marcheze la Caransebeş Ziua Culturii Naționale a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, Biblioteca „Mihail Halici” şi Casa de Cultură „George Suru”, cu implicarea celor două unităţi de învăţământ preuniversitar din oraşul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

„Am organizat un spectacol artistic dedicat atât tinerilor, cât şi publicului de toate vârstele, iubitor de muzică clasică, de muzică bună. În acest sens, i-am invitat pe cei patru instrumentişti de marcă de la Grupul «Incanto Quartetto» să susţină un recital deosebit, cu fragmente din piesele autorilor români, precum şi pe actriţa Ana Maria Cojocaru, care a recitat poezie românească, toate acestea într-un ansamblu agreabil, ce a fost gustat şi aplaudat de publicul care a umplut sala de spectacole până la refuz. Mulţumim conducerii Primăriei municipiului Caransebeş pentru sprijinul acordat, precum şi conducerilor celor două colegii de aici, profesorilor şi elevilor, pentru cât de bine s-au pregătit pentru susţinerea evenimentului. Ne bucurăm foarte mult pentru că v-am simţit pe toţii aproape!”, a adăugat managerul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu.

Ziua de 15 ianuarie a fost desemnată ca Zi a Culturii Naţionale, conform Legii Nr. 238 din 7 decembrie 2010. Prin urmare, este o zi în care se celebrează Luceafărul poeziei româneşti, dar şi una de reflecţie asupra culturii române şi a esenţei românismului din sufletul fiecăruia dintre noi.

Vasi POPESCU