Cultură şi onoare


Galeria Cetăţenilor de onoare ai Caransebeşului se îmbogăţeşte cu încă două personalităţi: scriitorul Ion Gheorgheosu şi prof. univ. dr. Sorin Cosma.

Ion Gheorgheosu s-a născut în 1942, în judeţul Mehedinţi, iar doi ani mai târziu familia sa s-a stabilit la Caransebeş. Este absolvent al Şcolii Normale din municipiu şi al Facultăţii de Filologie din Timişoara. După câţiva ani petrecuţi la catedră, din 1970, Ion Gheorgheosu a ocupat funcţia de referent cultural la Cercul Militar, până la pensionare. Este autorul a patru volume personale şi co-autor, împreună cu Mihail Rădulescu, a încă trei cărţi. Pentru acestea, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, Ion Gheorgheosu va primi titlul onorific de Cetăţean de onoare al municipiului.

Sorin Cosma s-a născut în anul 1939, în judeţul Arad. A urmat cursurile Liceului „Moisă Nicoară” din Arad, apoi cele ale Institutului Teologic Universitar din Sibiu, şi şi-a continuat pregătirea la Institutul Teologic Bucureşti, cursuri numite atunci „de magisteriu”. După absolvire, în 1964, a devenit profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş, predând succesiv Morala creştină, Omiletica, Catehetica şi Limbile clasice. Ulterior, a obţinut doctoratul la Facultatea de Teologie Bucureşti, cu teza „Cumpătarea în etica filosofică şi în morala creştină”, iar după 1990 a parcurs toate treptele învăţământului universitar, predând iniţial la Timişoara, apoi la Caransebeş. Ca rod al eforturilor sale intelectuale, a publicat nouă volume. Pentru toate acestea, dar şi pentru faptul că a rămas statornic legat de municipiul de pe Timiş şi Sebeş, refuzând sistematic oferta de a deveni profesor universitar la Facultăţile de teologie din Timişoara şi Sibiu, Consiliul Local a aprobat acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş.

Decernarea celor două titluri va avea loc la o dată ce va fi stabilită ulterior.

Carmen SENCO