Cui donăm 7.000 de lei ?!Într-o eră a internetului, a liberei exprimări pe orice rețea de comunicare, mulți oameni, fie că vorbim de politicieni, sportivi, oameni de artă, jurnaliști, sau alte personalități publice, sunt de multe ori puşi la zid, atacați și denigrați, de la rivali din domeniul lor de activitate, până la indivizi care răbufnesc plini de răutate și de ură, cu tot felul de afirmații nefondate, care fie sunt false, fie intenționat denigratoare.
Ca să nu mai vorbesc și de unele atacuri concertate care au cauze mult mai adânci, subsemnatul fiind de multe ori o „țintă” preferată, mai ales în perioada în care am avut onoarea să fiu ministrul Afacerilor Interne.
Cu toții am văzut și situații mult mai grave, când oameni achitați de către onoratele instanțe judecătorești aveau imaginea deja făcută praf în presă ori pe rețelele de socializare.
„Prezumția de nevinovăție” a rămas, din păcate, de prea multe ori doar o frumoasă metaforă și un drept legal uitat de semeni, iar „respectul” – un cuvânt pe cale de dispariție… Iar libera exprimare și dreptul la opinie uneori au devenit dreptul la înjurătură!
Poate şi această situație ne ține într-o dezbinare evidentă, într-un sport național în care unii doresc mereu să aplice principiul mioritic de a ne „ucide unii pe alții”.
Acum este vorba despre un cetățean (nu contează măcar de unde), căruia nu o să-i dau nici numele, foarte spumos în exprimare și la cuvinte denigratoare, pe care nu le voi evoca aici din respect pentru Dumneavoastră.
Personajul mă jignea non stop din spatele bărbăției unei tastaturi. Pentru că eu nu intru niciodată în polemici ieftine și circuri mediatice, am tăcut și am decis să-l acționez în instanță.
Onorata instanță s-a pronunțat:
-Obligă pârâtul să prezinte scuze publice pe contul unde mă denigra.
-Obligă pârâtul la plata sumei de 7.000 de lei cu titlul de pretenții.
-Obligă pârâtul la plata a 2.140 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată (atât cât voi restitui onorariul de reprezentare).
Sincer vorbind, un onorariu simbolic achitat la începutul acțiunii unui avocat așa de mare, căruia îi mulțumesc public şi aici… Maestrului Cosmin Bolosin!
Deoarece eu nu am acționat în instanță pentru bani, ci pentru un principiu, fiind prima mea experiență de acest tip (… care începe să îmi placă), am acum nevoie și de ajutorul vostru…
CUI SAU UNDE DONĂM (PRIMII) 7.000 DE LEI ?!
(Mesaje și în privat, iar la final voi anunța ideea și decizia).
Ion Marcel Vela